6

В Гърция продължават и тази седмица стачните действия в публичния сектор, в образованието, общинската администрация и осигурителните фондове срещу планираните масови съкращения и прехвърляне на служители от държавния сектор, изисквани от международните кредитори на страната.

48-часова стачка от вчера започнаха преподавателите от средните училища, служителите в осигурителните фондове и общинската администрация.

За днес Федерацията на държавните служители АДЕДИ е обявила 48-часова стачка, в която ще участват и учителите. За три часа от 10 до 13 ч. ще спрат работа и журналистите.

В протеста ще се включат данъчните инспектори и пилотите. В нова петдневна стачка излизат и работещите в университетите.

Протестите идват след договореност на правителството с международните кредитори в "схема за мобилност" да бъдат включени до края на септември 12 500 държавни служители, а до края на годината - общо 25 000.

В продължение на осем месеца тези хора ще получават 75 процента от заплатите си, а ако не бъдат прехвърлени на друга работа, ще бъдат уволнени.

Предстоящите съкращения на държавни служители са болезнена тема в Гърция, където безработицата вече достигна рекордните 28 процента.

Сред младите хора положението е още по-тревожно - 58,8% от гърците на възраст от 15 до 24 години са безработни. Броят на работещите в момента е около 3,6 милиона, а нетрудоспособните са над 1,4 милиона.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, цитиран от Радио Атина, че е рано да се прецени дали Гърция ще има нужда от трети спасителен пакет финансова помощ.

В отговор на питане на евродепутат от гръцката опозиционна партия СИРИЗА, Марио Драги каза, че втората спасителна програма за Гърция е в ход и че от европейска страна ще продължи участието във финансирането на страната до края на 2014 г., а участието на Международния валутен фонд (МВФ) ще продължи до началото на 2016 г.

Той добави, че решението за трети спасителен пакет за Гърция ще зависи и от размера за достъпа на страната до пазарите в края на 2014 г., което сега е трудно да се прецени.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@