Изборите в Турция: Краят на една епоха
Източник: ЕПА/БГНЕС
33

З а първи път, откакто дойде на власт през 2002 г., ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) губи парламентарното си мнозинство, сочат предварителните резултати от вчерашните парламентарни избори в Турция

ПСР си извоюва три последователни изборни победи досега, като всеки следващ път увеличаваше преднината си. Този път обаче, макар и отново да излезе победител от изборите с подкрепа от около 41%, тя

беше лишена от удобното си абсолютно мнозинство в парламента и от възможността да състави самостоятелно правителство. 

Партията губи и шанса да предприеме желаните от президента Реджеп Тайип Ердоган конституционни промени за въвеждане на президентска система на управление. 

За да може да приеме такива промени и да ги постави на референдум, ПСР се нуждаеше от най-малко 330 депутати в 550-местния Меджлис. Изчисленията сочат, че в новия парламент партията ще има 259-има депутати. 

ПСР излезе победител от изборите, но в същото време електоратът показа червен картон на Ердоган, що се касае до амбициите му да си осигури по-голяма власт. 

Наблюдатели коментират, че избирателите са реагирали негативно на агресивната пропаганда на ПСР преди изборите, а несъгласието им с тази линия се е изразило и в увеличение на гласовете за опозиционните партии. 

Като най-голям победител на вчерашните парламентарни избори

се очерта прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която успя да прескочи високия 10-процентов праг за влизане в парламента и да си осигури повече от очакваното депутати – около 80, според изчисленията въз основа на неокончателните резултати. 

ДПН за пръв път се яви на тези избори като политическа партия и въпреки неясните прогнози успя да заеме място в парламента като четвърта политическа сила. Досега кюрдските политици участваха на избори като независими кандидати. 

Съставянето на коалиционно правителство на този етап изглежда твърде сложно.

Кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) запази позициите си на водеща опозиционна сила, събирайки около 25% подкрепа. 

ПСР и НРП обаче имат огромни идеологически различия помежду си. 

Трета остава Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели с подкрепа под 17%. Тя беше разглеждана като най-вероятен партньор на ПСР в случай на коалиционен кабинет, но представител на ПСР заяви, че подобен съюз е малко вероятен, предаде Ройтерс. 

„Ако има коалиция ПСР-ПНД, тогава ние няма да успеем да съберем дори това ниво на подкрепа на следващите избори“, посочи той. 

„Очакваме правителство на малцинството и предсрочни избори“,

заяви същият източник, пожелал да остане анонимен. 

Говорителят на националистическата партия Октай Вурал също даде да се разбере, че засега въпросът за евентуална коалиция с ПСР не е на дневен ред. Вариантът за коалиционно правителство с управляващата партия изключи и лидерът на прокюрдската ДПН Селяхаттин Демирташ. 

„Трудно, невъзможно е да си представим един Ердоган, който ще се съобразява с решенията на което и да било коалиционно правителство“, коментира анализаторът Бурак Кая. 

Той прогнозира, че дори и да се сформира коалиционно правителство, то няма да просъществува дълго, така че вероятно е Турция да отиде на нови предсрочни избори, може би догодина. 

Като се има предвид, че изборните резултати нанасят сериозен удар върху ПСР и президента Реджеп Тайип Ердоган,

няма съмнение, че в управляващата партия ще започне вътрешен процес на изясняване на причините за загубата. Трудно е да се прогнозира какви ще са резултатите от този вътрешен процес за ПСР, при положение че все още няма никаква реакция от страна на Ердоган, пише в. „ Хюриет дейли нюз“. 

Друга неясна област е съставът на бъдещото правителство. В съответствие с турските закони и традиции президентът Ердоган трябва да покани председателят на ПСР Ахмет Давутоглу в президентството, за да му връчи мандат за формиране на правителство. 

Следващото правителство трябва да бъде формирано в рамките на 45 дни след връчване на мандата, а в случай че това не стане, то Висшата избирателна комисия ще насрочи предсрочни избори след два месеца.

Така че ни очаква много критичен период от 45 дни,

през които управляващата партия ще трябва да проведе тежки преговори с потенциален партньор, пише „ Хюриет дейли нюз“. 

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е ясният победител на парламентарните избори, заяви обаче турският премиер и партиен лидер Ахмет Давутоглу, който обеща да вземе

всички необходими мерки, за да предотврати политическа нестабилност в Турция. 

„Всички трябва да разберат, че ПСР е победителят и лидерът на тези избори“, заяви Давутоглу в реч пред симпатизанти на партията от балкона на партийната централа в Анкара. 

„Никой не трябва да се опитва да гради победа върху избори, които те загубиха“, каза още министър-председателят. 

Давутоглу даде да се разбере, че партията му не се отказва от намерението за изготвяне на нова конституция. Той призова опозиционните партии да оставят в миналото „конституцията от 12 септември“, съставена след военния преврат през 1980 г., и да започнат работа по изготвянето на напълно нов основен закон. 

ПСР ще се опита да сформира коалиционно правителство като първа възможност,

след като изгуби парламентарното си мнозинство, каза днес вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от агенция Ройтерс. „Смятам, че нашият премиер ще е в състояние да сформира правителство в определеното време“, каза Куртулмуш, според когото, ако това не стане, може да се стигне до предсрочни избори. 

Вицепремиерът добави, че коалиция без ПСР не е възможна.

„Край на 13-годишното еднопартийно управление“,

пише в. „Хюриет“ по повод резултатите от вчерашните парламентарни избори в Турция. Друг акцент на вестника е новината, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) е успяла да премине бариерата за влизане в парламента. Десетпроцентният праг, поставен, за да осигури „стабилност на управлението“, беше пречка за по-малките партии и от години се обсъждаше премахването му, отбелязва изданието. 

„Хюриет“ очертава три възможни сценария след изборите: коалиционно правителство, правителство на малцинството или преходен кабинет, който да отведе страната на предсрочни избори. 

Сред трите опозиционни партии най-вероятният партньор на ПСР изглежда ще бъде Партията на националистическото действие (ПНД), пише „Хюриет дейли нюз“.

Народнорепубликанската партия (НРП) и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) вече заявиха, че няма да влизат в никакво партньорство с ПСР за управление. Във връзка с това Давутоглу може да започне преговорен процес с лидера на ПНД Девлет Бахчели, но протокол за коалиция няма да е лесен, като се има предвид силното противопоставяне на намесата на Ердоган в правителствените дейности. Например, би бил огромен компромис от страна на Бахчели ако се съгласи да отиде в грандиозния президентски дворец, за да присъства на среща на кабинета под ръководството на Ердоган. 

Възможно е ПНД да подкрепи правителство на малцинството на ПСР при стриктни условия и перспективата за предсрочни избори. Много голяма опасност за ПСР и Ердоган е

възможността за широка коалиция между ПНД, НРП и ДНП, сформирана на основата на ясни условия и целяща подкопаване на позициите на Ердоган. 

Тази широка коалиция по-късно може да поведе страната към избори с по-нисък избирателен праг, например, както и други законови промени за по-нататъшно нормализиране на страната. 

Затова предсрочни избори при управлението на ПСР са по-добрия избор за Давутоглу и Ердоган, смята „Хюриет дейли нюз“.

„Политическият пейзаж се промени“, обявява в заглавие и в. „Радикал“. „Нова парадигма се оформи в парламента и в турската политика, след като бе сложен край на 13-годишното еднопартийно управление, а ДПН за първи път и с лекота успя да прескочи изборния праг“, пише изданието. 

Анализаторът на вестника Мурат Йеткин обръща внимание на факта, че ПСР си е осигурявала мнозинство и с по-ниска подкрепа на предишни избори, но този път не е успяла заради „несправедливо високия“ праг за влизане в парламента на политическите партии, за който президентът Реджеп Тайип Ердоган настояваше да бъде запазен. 

Преодоляването на прага от прокюрдската формация ще предостави на нейните депутати голям брой места, които иначе би получила ПСР. 

„Народът каза „Стига!“ на Сарая (президентството), разточителството, авторитаризма“,

пише в. „Заман“. „Турските избиратели наказаха ПСР, която изостави правосъдието и демокрацията“, коментира вестникът. 

Изданието посочва управляващата партия като „явният губещ“ на изборите и допълва, че никоя друга партия не е отбелязала спад в подкрепата си освен ПСР. 

„Краят на една епоха“, пише „Джумхуриет“. 

Резултатът от изборите в Турция е удар за Ердоган и пробив за кюрдите, пише „Гардиън“. Изданието отбелязва, че поведението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на предизборната кампания е било изключително нагло и изглежда той е бил наказан за това. 

Партията на Ердоган загуби парламентарното си мнозинство при изборен триумф за кюрдите, пише „Индипендънт“ и посочва, че съдейки по резултатите, Партията на справедливостта и развитието едва ли ще има достатъчно депутати, за да промени конституцията и президентът да получи по-големи правомощия. 

Мечтите на Ердоган за още власт бяха разбити,

обобщава „Дейли телеграф“. Вестникът определя вчерашния изборен ден като много важен за малцинствата в Турция, посочвайки, че в новия парламент се очаква да влязат трима парламентаристи арменци. 

„Вашингтон пост“ отбелязва, че за пръв път в историята на Турция кюрдска партия влиза във Великото национално събрание в Анкара, което изданието определя като нов момент в еволюцията на турската демокрация, както и като директно предизвикателство към амбициите на Ердоган да консолидира властта си като президент. 

„Ню Йорк таймс“ също нарича изборите исторически и отбелязва, че резултатите от тях почти веднага са повдигнали въпроси за политическото бъдеще на премиера Ахмет Давутоглу. 

Отчетената активност от 86% на вчерашните избори в Турция показва мощта на демокрацията в страната.

Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и на еврокомисаря по въпросите на разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан. 

По техните думи това, че всички големи турски партии ще бъдат представени в следващия парламент, е особено важно. Двамата изразяват очакване да се запознаят с оценките на наблюдателите от ОССЕ. 

Очакваме бързото съставяне на новия парламент и на новото правителство, за да работим в тясно сътрудничество. Следващият период дава възможност за по-нататъшно задълбочаване на отношенията на ЕС и Турция, и за напредък по всестранните сфери на сътрудничество, заявяват Могерини и Хан.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 1 час

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 2 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 2 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 2 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 2 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 3 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 3 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 3 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 3 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 3 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 3 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 4 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 4 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 4 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"