Избори в Румъния: Нов епизод или развръзка на политическата криза
Избори в Румъния: Нов епизод или развръзка на политическата криза   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Парламентарните избори в Румъния в неделя може да се окажат пореден епизод в продължаващата повече от половин година политическа криза, а развръзката да се отложи за след президентските избори през 2014 г.

В състояние на постоянна конфронтация са два политически лагера: десноцентристкия, близък до президента Траян Бъсеску, и левоцентристки, представен от управляващия от месец май Социал-либерален съюз.

Политически анализатори предупреждават, че има потенциал за нарастване на напрежението след изборите, което може да хвърли страната в продължителни преговори за съставяне на правителство и да постави под въпрос икономическото възстановяване на Румъния, под опеката на МВФ, както и демократичните процеси, следени от Европейската комисия.

Социологическите анкети вещаят сигурна победа на Социал-либералния съюз -

"неестествено" обединение на Социалдемократическата, Национално-либералната и Консервативната партии, с около 60% от гласовете.

Съюзът обещава на румънските избиратели увеличение на заплати и пенсии и връщане на социални придобивки, които бяха орязани от предишното десноцентристко правителство, принудено да въведе мерки за икономии съгласно изискванията на МВФ, Европейската комисия и Световната банка, които дадоха на Румъния заем от 20 милиарда евро през 2009 г.

Правителството на Виктор Понта вече увеличи заплатите в бюджетния сектор с 8% от 1 юни и обеща ново увеличение от началото на следващата година.

В дългосрочен план СЛС иска да намали данъците за хората с ниски доходи, при запазване на плоския данък от 16%, да увеличи минималната работна заплата от началото на следващата година на 850 леи (189 евро) от сегашните 700 леи, а пенсиите да бъдат индексирани с нивото на инфлацията.

Правителството на Понта иска още минималната заплата да достигне 1200 леи през следващите три-четири години и да върне ДДС на 19% при 24% в момента.

Левоцентристкият кабинет се застъпва за подписване на ново стендбай споразумение с МВФ, ЕК и СБ след изтичане на сегашното през януари 2013 г., но международните кредитори предупредиха, че Букурещ първо трябва да изпълни ангажиментите по текущото споразумение, преди да сключи ново.

Инспекторите предупредиха управляващите в Букурещ, че са изгубили ценно време за осъществяване на реформи заради политическата криза от лятото, когато СЛС направи неуспешен опит за импийчмънт на президента Бъсеску.

Местни и чуждестранни политически коментатори обръщат внимание, че левоцентристкото мнозинство отделя твърде много енергия за политически войни с президента консерватор, вместо да се заеме с икономическите предизвикателства пред страната, която отново е заплашена от рецесия тази година.

Социологическите анкети отреждат

второ място на Съюза Дясна Румъния,

с много по-нисък резултат в повечето проучвания от този на управляващите (между 16 и 18%).

Десноцентристкият съюз бе създаден преди няколко месеца с амбицията да обедини всички сили от това политическо пространство, но в крайна сметка в него влязоха само създадената от Бъсеску Демократично-либерална партия, новата партия Гражданска сила на бившия премиер Михай Ръзван Унгуряну и извънпарламентарната Националноселска християнска и демократическа партия.

Програмата за управление на "Съюз Дясна Румъния" предвижда намаляване на плоския данък на 12%, увеличаване на минималната работна заплата на 850 леи през 2013 г. и на 1000 леи през 2015 г., намаляване на социалните осигуровки с 5%, прекратяване на политическите назначения в Конституционния съд и за адвокат на народа.

Съюзът обаче продължава да се асоциира с бившата управляваща Демократично-либерална партия (ДЛП), която през 2010 г. намали с 25% заплатите в бюджетния сектор, оряза редица социални помощи и увеличи ДДС от 19 на 24%.

Въпреки обещанията за нетърпимост към корупцията, редица представители на ДЛП бяха уличени в корупционни практики, което допълнително подкопа доверието в нея. Съюзът се асоциира и с президента Траян Бъсеску, чийто рейтинг е паднал сериозно.

На фона на обичайното политическо статукво "изгря звездата" на скандалния бизнесмен Дан Дяконеску,

лидер на популистката Партия на народа-Дан Дяконеску, която се нарежда на трето място в предизборните предпочитания на румънците с подкрепа около 12%.

Дяконеску се представя като последната надежда на румънците, предадени от политическата класа. Той се кандидатира в избирателния район на премиера Понта, с което привлече още повече вниманието към себе си, наред с телевизионните предавания, в които се саморекламира по своята телевизия ОТеВе въпреки солените глоби за неуместна политическа пропаганда.

Дяконеску предлага увеличение на заплати и пенсии, намаляване на ДДС на 10% и помощ от 20 000 евро за начинаещите предприемачи.

Според анализатори Дяконеску няма шансове за победа, но би могъл да намали подкрепата за Социал-либералния съюз и по този начин да подкопае шансовете на Виктор Понта да стане отново премиер.

Политическите опции пред етническите унгарци в Румъния,

които са около 1,7 милиона души, се увеличиха с появата на Унгарската гражданска партия и Народната партия на унгарците в Трансилвания, но традиционният коалиционен партньор в почти всички румънски правителства след 1989 г. - Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), се ползва с най-висока подкрепа.

Според анкетите ДСУР ще получи около 5% на изборите. Умереният и прагматичен лидер на формацията Келемен Хунор обяви, че е отворен за сътрудничество във всички политически посоки.

Президентът-играч, както сам се определя Траян Бъсеску, има възможност да изиграе за последен път най-силния си коз -

номинирането на премиер, чрез който вече два пъти (през 2004 и през 2008 г.) извади социалдемократите от управлението на страната, въпреки че бяха спечелили най-много гласове на изборите.

Конституцията задължава президента да посочи за премиер лице от партията, спечелила над 50% от гласовете. Ако няма такава политическа сила, му предоставя възможността да избира от която и да е от парламентарно представените партии.

Социал-либералният съюз плаши Бъсеску с ново отстраняване, ако откаже да номинира Виктор Понта. Бъсеску бе традиционно активен по време на предизборната кампания и не пестеше критиките срещу политическите си противници, като предупреди, че не се страхува от нищо.

Той даде няколко интервюта, в които направи неясни намеци какъв ще бъде неговият ход. Изявленията, че "няма да отстъпи на която и да е партия, независимо колко голяма е, конституционното си право да номинира премиер" или "че би било унизително да номинира за премиер политик, който е инициирал срещу него процедура по импийчмънт" предвещават продължение и задълбочаване на политическата криза.

В последното си изявление преди парламентарните избори в неделя румънският президент Траян Бъсеску заяви, че иска бъдещият премиер на Румъния да бъде личност с проевропейска и проатлантическа ориентация,

да няма "сенки и скрити неща" в биографията си, да бъде политик, който да "прекъсне лошия филм, в който се намираме сега".

"Трябва да бъде проевропейски и проатлантически ориентиран, защото това са жизненоважните национални интереси. Разбира се, това не изключва връзката с Русия, Китай, Индия. Но домът на тази страна е в ЕС и НАТО", подчерта Бъсеску.

Над 18,2 милиона румънци имат право да гласуват в неделя. Кандидатите са над 2400 от 30 политически субекта. В двете камари на румънския парламент има общо 470 места, но броят на мандатите може да надхвърли 500 заради сложната избирателна система, която комбинира мажоритарен и пропорционален вот.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 1 час

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 3 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция