САЩ: Край на изтощителна битка, начало на проблемно бъдеще
САЩ: Край на изтощителна битка, начало на проблемно бъдеще   
Източник: ЕПА/БГНЕС
6

Проектозаконът за вдигане на тавана на федералния дълг и съкращаване на държавните разходи, който бе приет тази нощ от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, е водеща тема за вестниците в САЩ.

Планът предвижда вдигане на тавана с 2,1 до 2,4 трилиона долара на три етапа - първо с 400 млрд., после с 500 млрд. и накрая с между 1,2 трилиона и 1,5 трилиона, но третият етап ще е възможен, ако бъдат постигнати допълнителни съкращения на държавните разходи. Планът предвижда и съкращения между 2,1 и 2,4 трилиона долара за 10 години, припомнят вестниците.

Проектозаконът преодоля важно препятствие в Долната камара, след като непокорните републиканци и разочарованите демократи се обединиха около мерките, които ще избегнат обявяването на дефолт или с други думи на

неплатежоспособност на най-голямата икономика в света,

пише в. "Вашингтон пост". В поредица анализи по темата изданието отбелязва, че до приемането на плана за вдигането на дълговия таван и съкращаването на разходите се стигна след изтощителна битка, изпила силите на Конгреса през пролетта и през началото на лятото. Споразумението беше прието в Долната камара на Конгреса с аплодисменти, но там по-ясно отекнаха протестите на либералите, които до последно твърдяха, че в проектозакона почти няма неща, които те да подкрепят.

Демократите също не скриха горчивината си и подчертаха, че освен намаляването на разходите в сферата на отбраната, планът за съкращенията приканва републиканците да пожертват много малка част от приоритетите си, докато демократите трябва да направят стъпки за съкращения в програмите, чиито бенефициенти са хората от средната класа в САЩ, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Вестникът припомня и че само преди четири дни Камара на представителите, където мнозинство има Републиканската партия, не успя да приеме подобен проектозакон само с подкрепата на републиканците и това беше унижение за републиканския й председател Джон Бейнър.

В отделна статия вестникът акцентира върху критиките на либералите в Камарата на представителите, според които сделката за тавана на дълга и за съкращенията на бюджета не предвижда приходи от нови данъци, наложени на заможните американци и няма да предостави

никакви допълнителни стимули за поизоставащата американска икономика.

Авторът на друга статия коментира, че предвидените в плана съкращения в сферата на отбраната ще нанесат удар на икономиката на федералния окръг Вашингтон, където има много отбранителни фирми. Така икономиката на окръга ще бъде подкопана за няколко години, твърдят анализатори.

В четвърти анализ за отражението на постигнатото споразумение върху трудовия пазар се отбелязва, че в плана не се изискват съкращения на федералната работна ръка или на привилегиите на федералните служители, което беше посрещнато с облекчение от правителствените служители. В същото време обаче планът предвижда съкращения на два етапа във федералния бюджет, които биха могли да повлияят върху правителствените служители, се предупреждава в статията.

В пета статия се посочва как предвидените в плана съкращения могат

да се отразят на двете американски програми за здравно осигуряване

"Медикеър" (за хора на и над 65 години) и "Медикейд" (за хора и семейства с ниски доходи).

Битката за постигането на споразумение по тавана на дълга и съкращаването на държавните разходи "беше грозна и объркана, но тя внесе и яснота върху какви теми ще бъде съсредоточена предизборната кампания за президентските избори догодина и какви обещания ще поемат кандидатите за президентите", прогнозира автор на коментар във "Вашингтон пост". Една от тези теми например ще бъде за размера и ролята на американското правителство. Другата тема ще бъде за ценностите, въз основа на които ще се установяват приоритетите във време на намален набор от ресурси и на икономии, допълва вестникът.

Сделката за държавния дълг може и да избегне финансовата криза, но заплашва

да задълбочи основните проблеми, пред които е изправена американската икономика.

А сред тези проблеми са високата безработица и слабото търсене, отбелязва в още един коментар вашингтонският вестник.

Планът ражда странно конгресно създание - 12-членна комисия, включваща по равен брой членове от Камарата на представителите и Сената и по равен брой републиканци и демократи, чийто мандат ще бъде да измислят как САЩ да спестят още 1,2 - 1,5 трилиона долара, с които да се вдигне таванът на дълга, както предвижда третият етап на проектозакона.

Месеци в задънена улица и опасност от потенциален правителствен дефолт принудиха Конгреса да направи голяма стъпка, с която да сложи край на горчивата битка, оставила депутатите и от двете страни травмирани и изтощени. Така в. "Ню Йорк таймс" представя по описателен начин значението на приетото тази нощ в Камарата на представителите споразумение. В коментар на статия вестникът акцентира върху

ролята, изиграна от движението Чаено парти

през последните няколко месеца във връзка с кризата с дълга. Представителите на това движение обявиха война на Америка, която вестникът нарича дори джихад. Те бяха непреклонни в исканията си за по-големи съкращения на държавните разходи и снощи вместо да приветстват приемането на проектозакона, призоваващ за съкращения от 2,4 трилиона долара, те подчертаха, че са нужни 4 трилиона долара орязвания на бюджета, отбелязва нюйоркският вестник.

В плана за повишаване на тавана на дълга няма дълготрайни икономически решения, но той вещае и предстоящи спорове, отбелязва в. "Лос Анджелис таймс" и определя сделката като

пилеене на време и усилия.

Проектозаконът ще предпази кредитния рейтинг на САЩ за още една година и половина и народът може да е благодарен за това. Сделката обаче не чертае път за разрешаването на икономическите проблеми на страната, за фискалните проблеми на правителството и за нефункциониращия раздиран от кавги Вашингтон, отбелязва вестникът.

Според в. "Вашингтон таймс" истинската работа по вдигането на тавана на дълга предстои през идните пет месеца и това ще бъде война с всички сили между привържениците на повишаването на данъците и привържениците на съкращенията на облагите. Тази война ще се води на бойното поле на новата 12-членна конгресна суперкомисия, допълва вестникът.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" описва приемането на проектозакона в Камарата на представителите като финал на безмилостна битка, оставила разочаровани и републиканците, и демократите.

Изданието акцентира върху разделението в редиците на самите демократи и припомня, че при снощното гласуване 95 демократи се присъединиха към 66-те републиканци, гласували "против".

Много демократи бяха гневни, че проектозаконът предвижда само съкращения на разходите, вместо повишаване на данъците. Републиканците пък недоволстваха от това, че планът повишава тавана на дълга до края на 2012 г. вместо само за няколко месеца, както те искаха.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 7 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 9 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen