И САЩ, и Русия искат да потулят шпионския скандал
Източник: netinfo
2
САЩ не смятат да гонят руски дипломати или да предприемат други действия срещу Москва след арестуването на 11 души, обвинени в шпионаж в полза на Русия, обяви Държавният департамент във Вашингтон.

Не предвиждаме допълнителни дипломатически стъпки на този етап, каза говорителят Пи Джей Кроули. Той подчерта, че основният фокус на американско-руските отношения сега е ратифицирането на новото споразумение за съкращаване на ядрените арсенали на двете страни, подписано през април от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев.

Ще работим възможно най-усърдно за преодоляване на този епизод и ще продължим да се фокусираме върху многото въпроси от взаимен интерес, добави Кроули.

Тази позиция съвпада с вчерашното изявление на руското външно министерство, че не очаква ново охладняване на отношенията, разграничавайки се от редица остри коментари в Москва от предишния ден, че арестите са връщане към епохата на Студената война.

В същото време се разбра, че контраразузнавателната служба на Великобритания

МИ5 разследва

дали Анна Чапман, "фаталната жена" в руската шпионска мрежа, разкрита в САЩ, е шпионирала и във Великобритания, пише днес лондонският в. "Дейли телеграф".

Чапман е живяла в Англия почти пет години и според нейното сиви е преуспявала, работейки за редица лондонски компании, преди да открие собствена международна фирма за недвижими имоти с многомилионен оборот.

28-годишната червенокоса бизнесдама се похвалила дори че работата й в британската столица я свързала с Уорън Бъфет, американския милиардер инвеститор, но стана ясно, че много от твърденията й са преувеличени.

След като се премества в Ню Йорк преди две години, тя се представя различно - като предприемач на недвижимост или финансов посредник.

МИ5 помага на американците в разследването и също така проучва дали е засегната сигурността на Обединеното кралство.

Родена като Анна Кушченко, тя приема фамилията Чампан след като идва във Великобритания през 2003 г. По-късно споделя с приятели, че била женена са кратко за британец, но остава неясно дали бракът е действителен. Нейни бизнеспартньори твърдят, че се е оженила по имиграционни причини.

Дъщеря на дипломат, служил в Африка през 90-те, тя прекарва детството си при баба си във Волгоград. След като поолучава диплома по икономика в Москва, пристига в Англия като 21-годишна студентка, привидно на квалификационен курс, но остава почти пет години.

Вече под името Чапман започва работа като временна секретарка в "НетДжетс", компанията за луксозни самолети, частично притежавана от групата на Бъфет "Бъркшър Хатауей".

В автобиографията си твърди, че продавала частни самолети на богати руски клиенти и че работела в близко сътрудничество с Бъфет, което обаче отричат от комапнията. За кратко работи в клон на банка "Барклис" между 2004 и 2005 г., после се премества в "Навигейтър Асет Мениджмънт", лондонски хедж фонд, където позицията й не е ясна.

Около 2006 г. казва на познатите си, че се е омъжила и със съпруга си обикаляли света, но в края на годината се скарали и тя се връща в Москва. През краткия престой в Русия работи за инвестиционна компания и създава собствен интернет листинг бизнес, като афишира амбициозни планове да пробие в Америка.

Последната й известна визита в Лондон е миналата есен, когато има поредица делови срещи с бизнесмени. Един от тях, Дан Джонсън, собственик на уебсайт за межуднароден мениджмънт The Move.com, заявява за "Дейли телеграф", че тя създавала впечатление на успешна млада руска бизнесдама и той бил потресен, когато чул в какво я обвиняват.

Отделно в Лондон се води разследване за използването на британски паспорт от друг от ареставаните в САЩ руски шпионки - с името Трейси Фоули. съобщава вестникът.

Днес се разбра, че кипърската полиция издирва предполагаемия ръководител на руската шпионска мрежа, разкрита в САЩ, който избягал, след като бе пуснат под гаранция.

Британският в. "Гардиън" информира, че в Кипър е издадена полицейска заповед за задържането му, защото Кристофър Мецос не се явил в полицейския участък в Ларнака. Това бе условието за освобождаването му под гаранция, след като бе задържан по межуднародна азповед за арест, издадена от ФБР.

Американците, които по начало бяха изненадани, че Мецос изобщо е бил пуснат на свобода, ще действат по презумпцията ,че той е вече изведен от страната от руското разузнаване. Възможният маршрут е през непризнатата Севернокипърска турска република.

За 56-годишния Мецос се смята, че е бил свръзката между останалите 10 руски агенти. Обвинен е, че е получавал пари от руски разузнавач и ги заравял в парк в Северна Вирджиния, откъдето те ги прибирали.

Снощи адвокатът му в Кипър Михалис Папатанасиу каза, че не се е чувал с клиента си изобщо. Той се съгласил да му се обади между 3 и 4 ч. следобед, но не го направил.

Това изчезване

може допълнително да влоши отношенията между САЩ и Русия

след арестите, докато и двете страни се стремят да ограничат дипломатическите последици.

Макар руснаците първоначално да подозираха, че моментът за арестите е избран, за да се саботират преговорите за разоръжаване, американската страна обясни, че според ФБР някои от заподозрените били на път да напуснат страната окончателно.

Москва призна, че повечето от задържаните предполагаеми агенти са руски граждани, но Мецос е канадец. Рус, оплешивяващ, на средна възраст, представящ се за разведен, той се появил в курортния комплекс "Атриум Зенон Апартмънтс" в околностите на Ларнака на 17 юни с резервация онлайн за 11-дневен престой, но не бил сам.

Придружитеката му - висока, дългокрака, много по-млада, не се отделяла от него. Беше или рускиня или българка, бих казала на около 28 години, твърди рецепционистката на хотела Мария Мау.

Той имаше канадски акцент, но рядко говореше, не бих могла да кажа дали дразговаряше с нея на руски или на английски. Просто изглеждаха нормална двойка, нямаше нищо необичайно в тях, заявява тя пред британския вестник.

В

ироничен, дори подигравателен коментар

вчера руската, контролирана от Кремъл агенция ИТАР-ТАСС зададе въпрос: "Какъв е смисълът, при толкова ниско КПД на "руската шпионска мрежа", от толкова шумни арести, извършени от министерството на правосъдието, което на всичко отгоре май избра и не съвсем подходящ момент".

Частичен отговор дал вашингтонски бюрократ, който в изблик на откровение признал пред журналисти, че една от основните цели на вълната от арести била "да се предизвика паника в руските шпионски служби".

Но ИТАР-ТАСС отбелязва,че "администрацията на САЩ не прави никакви опити да раздуе случая до голям международен скандал".

В подкрепа на тезата си руската агенция цитира изпълнителния директор на вашингтонския "Център Никсън" Пол Сандърс: "Фактът, че всичко това се случи няколко дни след посещението на Медведев в Белия дом, при условие, че арестите явно е можело да бъдат извършени и по-рано дава основание да се предположи, че там са чакали края на срещата на високо равнище".
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 19 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 1 час

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 2 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 4 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски