Паметните мигове на кралските особи през 2015 г. на едно място
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

П рез отминаващата вече 2015 г. кралица Елизабет Втора стана най-дълго управлявалият монарх в родината си, Великобритания посрещна на бял свят малката принцеса Шарлот, Монако видя за първи път близнаците престолонаследници, а Швеция се сдоби с принцеса модел.

Рекордите на британската кралица
Без шумни тържества, топовни салюти, шествия с кораби по Темза, 2015 година влезе в британската история, за да остане там завинаги. На 9 септември в 19:30 ч. българско време кралица Елизабет Втора стана най-дълго управлявалият монарх в родината си, подобрявайки рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория по продължително царуване - 23 226 дни 16 часа и 23 минути.

Досущ като кралица Виктория, и Елизабет Втора избегна суетата и шума около това събитие от уважение към паметта на своята предшественичка. Това обаче не попречи на историците и медиите да отбележат всеки по свой начин паметната дата. Изтъкнато бе, че Елизабет Втора е най-дълго царувалата жена в света. По време на пребиваването й на трона са се сменили 12 министър-председатели на Великобритания - от Уинстън Чърчил през Маргарет Тачър до Дейвид Камерън. А някои от тях дори са родени по време на нейното управление. Не бе пропуснат и фактът, че кралицата на Великобритания е най-много пътувалият монарх в света - 270 официални посещения в 128 държави.

Източник: Getty Images/Guliver

Не бяха подминати и някои любопитни подробности, като например, че кралицата на Великобритания не е използвала паспорт по време на визитите си зад граница, защото просто няма такъв. Това е така, тъй като всички паспорти в страната се издават от нейно име. Разбра се, че по време на посещенията си в чужбина кралската особа често използва френския език и не прибягва до услугите на преводач.

Светът научи, че кралицата на Великобритания притежава хиляди двойки лебеди, както и всички "кралски риби" - есетри, делфини, китове.

Медиите не пропуснаха да разкрият и факта, че макар обикновено да прави впечатление на много сериозна, Елизабет Втора има великолепно чувство за хумор и талант на имитатор. Епископ Майкъл Ман, неин личен свещеник, например каза, че едно от най-смешните неща, които е виждал, е как тя имитира кацането на самолет "Конкорд". Разбра се, че нейният съпруг принц Филип я нарича в семеен кръг Зелка.

За разлика от 2015 година, 2016-а ще мине под знака на пищните празненства. Тогава във Великобритания ще отбележат 90-ия рожден ден на своя обичан монарх. По този повод ще има тържествен обяд за около 10 000 души. Това ще е най-големият банкет, даван някога във Великобритания. Самата трапеза ще се простира на дължина от около един километър на прочутия бул. "Мал", който свързва Бъкингамския дворец с Трафалгарския площад.

Елизабет Втора е родена на 21 април, но ще отбележи този ден в тесен семеен кръг. Т.нар. официален рожден ден на кралицата се празнува по традиция през юни. Между тези две дати - от 12 до 15 май в Хоум парк в двореца Уиндзор ще бъдат организирани 4-дневни тържества с голямо представление с участието на 1500 музиканти, танцьори, певци, известни актьори и други дейци на изкуството, а също и с 900 коня. Няма да липсват военни оркестри, кавалерии от различни държави.

Новата принцеса на народа
Британското кралско семейство ще запомни отминаващата 2015 година с още няколко паметни събития. На 2 май херцогинята на Кембридж Катрин дари принц Уилям с второ дете, роди се малката принцеса Шарлот. Появата й на бял свят беше ознаменувана със 103 топовни гърмежа, а пресата изпадна в умиление пред кралското бебе - второто дете на херцозите на Кембридж след раждането на принц Джордж през 2013 година. "Новата принцеса на народа", писа дори британски вестник, напомняйки за Даяна, майката на принц Уилям.

Кръщенето на Шарлот Елизабет Даяна бе в същата църква, където е била кръстена и покойната й баба Даяна - "Света Мария Магдалена" в Сандрингам. Малката принцеса беше доведена от майка си в количка, използвана навремето от кралица Елизабет Втора при отглеждането на двама от синовете й - принц Андрю и принц Едуард. А самата Шарлот беше облечена в копие от кръщелната рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 година. В периода 1841-2004 г. тя е носена от 62 кралски бебета, включително и от принц Уилям.

Самото кръщене бе извършено от Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби с вода от р. Йордан, където е кръстен Исус Христос.
Месец по-рано, на 9 април, британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му, херцогинята на Корнуол Камила, отбелязаха десетата годишнина от сватбата си. Двойката предпочете да се уедини в кралското имение Балморал, където двамата прекараха и медения си месец през 2005 година.

В тесен семеен кръг бе отбелязана и годишнината от сватбата на кралица Елизабет Втора и принц Филип. В Уестминстърското абатство прозвуча само камбанен звън по повод 68-те години щастлив семеен живот на монарха.

Източник: Getty Images/Guliver

Паметен през 2015 година ще остане и моментът, когато членовете на британското кралско семейство се появиха на балкона на Бъкингамския дворец по време на парада по случай 89-ия рожден ден на Елизабет Втора. Тогава кралицата на Великобритания се появи за пръв път на балкона заедно с трима бъдещи монарси - сина си Чарлз, внука си Уилям и правнука си Джордж.

Близнаците от Монако
Пак на балкон, но този път на двореца в Монако, през януари за пръв път се появиха пред поданиците близнаците на принцеса Шарлен и принц Албер. Престолонаследникът на Монако принц Жак Оноре Рение и сестра му, принцеса Габриела Терез Мари бяха посрещнати с море от флагчета в червено и бяло.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Официалното кръщене на родените на 10 декември 2014 година бебета, внуци на холивудската звезда Грейс Кели, се състоя през май в катедралата на Монако. По време на литургията бебетата бяха облечени в бели дрешки на модна къща "Диор", а катедралата беше украсена за паметното събитие с 6000 бели цветя.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Монако отбеляза тази година 10-ата годишнина от коронацията на принц Албер Втори. Поданиците му бяха приготвили по този повод ценен дар. . . брошка за 7-месечната Габриела и часовник "Картие" за брат й принц Жак. А монакската принцеса Шарлот, родена в Зимбабве, за всеобща изненада произнесе на празника реч на френски, който не й е майчин. Тя изтъкна добрите страни на съпруга си и говори за голямата им любов. Думите й толкова трогнаха Албер Втори, че той под аплодисментите на множеството прегърна съпругата си.

Кралят на Швеция ожени сина си
През юни крал Карл ХVI Густав и кралица Силвия ожениха единствения си син, принц Карл Филип за София Хелквист - фотомодел, звезда от телевизионно риалити шоу, инструктор по йога, счетоводител. Емоционалната и елегантна кралска сватба събра представители на много монаршески фамилии. Освен краля и кралицата на Швеция - родителите на 36-годишния Карл Филип, сред гостите бяха и още четири кралици - на Белгия, Дания, Холандия и Норвегия, много принцове и принцеси.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Бракосъчетанието се състоя в параклиса на Кралския дворец в Стокхолм. След него принцът и съпругата му се отправиха в кортеж, съпроводени от конни гвардейци, по празнично украсените централни улици на столицата. Събитието бе възвестено с 21 салюта. Денят завърши с пищен банкет и танци до зори.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Сега принц Карл Филип и София, която по стил често сравняват с херцогинята на Кембридж Катрин, очакват първото си дете. Бебето на третия по ред в наследяването на шведския трон трябва да се роди през април 2016 година.

Следващата година, но през март, престолонаследничката принцеса Виктория също ще ражда. Бебето ще е второ дете за нея и съпруга й принц Даниел. Двамата имат дъщеря Естела, която се появи на бял свят през 2012 година.

Вижте и кои са най-красивите кралски особи на нашето време във видеокомпилацията от канала nai_qkite_macki на Vbox7.com

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 1 час

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 4 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 4 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 6 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 7 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 8 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове