Световен дебют на изцяло новото КИА Рио в Париж
Източник: netinfo
0
  • Прогресивен нов дизайн за глобалния бестселър на КИА

  • Нови технологии и системи за комуникационна свързаност, които включват интеграция с Android и Apple

  • Висока сигурност – първият автомобил в сегмента с функция за автономно аварийно спиране

  • Повече удоволствие от шофирането, по-комфортно управление

  • Водещо в класа вътрешно пространство и 325л вместимост на багажника

  • Изцяло нов 1.0л T-GDI двигател

  • В търговската мрежа от първото тримесечие на 2017г

Новото КИА Рио ще осъществи международната си премиера на 29-ти септември, по време на автомобилното изложение в Париж 2016. Моделът е световният бестселър на корейския автомобилен производител с повече от 473 000 реализирани продажби в световен мащаб за 2015 г., което представлява 16% от годишните продажби на КИА.

Навлизайки в своето четвърто поколение, новото Рио ще предложи на клиентите от B-сегмента привлекателен пакет от предимства: атрактивен нов дизайн, висока степен на практичност и удобство, най-висок клас технологии за сигурност, нови функции на свързаност и несравнимо удоволствие от шофирането.

Майкъл Коул, главен оперативен директор в КИА Моторс Европа, споделя: “Моделът Рио е автомобил от особена важност за КИА, защото е световен бестселър. B-сегментът е един от класовете с най-оспорвана конкуренция на пазара за нови автомобили, а трето поколение Рио има съществен принос за привличането на хиляди клиенти към бранда КИА.“

“Рио се отличава с атрактивен дизайн, ниски цени за поддръжка и забележителна практичност. Точно по тези причини сегашният модел бележи рекордни продажби по целия свят. Новото Рио залага на тези ключови достойнства и ги надгражда, добавяйки още: неустоим чар, по-голямо удоволствие от шофирането и най-модерните системи за сигурност и безопасност в своя клас.“

Конструиран, така че да отговори на нуждите на широк кръг от автомобилни потребители, новото Рио е ключов модел в автомобилната гама на марката. Представителите в В-сегмента са сред най-търсените на европейския пазар, а КИА планира продажбата на 100 000 броя през първата година от лансирането на новото Рио. Това ще позиционира модела в челната тройка на КИА, заедно с бестселърите Спортидж и сийд.

Новото Рио ще се произвежда в завода на КИА в Южна Корея и ще се дистрибутира в търговската мрежа от първото тримесечие на 2017 г.

Вижте цялата снимкова галерия на КИА Рио

Дизайн на екстериора: изчистени линии, плавни повърхности

Новият, усъвършенстван екстериорен и интериорен дизайн на Рио е разработен в дизайнерските студия на КИА в Германия и Калифорния, в тясно сътрудничество с основната дизайнерска база на компанията в Намянг, Южна Корея. Плавните екстериорни повърхности придават на автомобила отличителна, модерна визия и по-зрял характер в сравнение с предшественика му.

В предната си част новото Рио представя последната версия на характерната за КИА радиаторна решетка тип „тигрова нос“ с блестящо гланцово покритие. Фаровете са с нов дизайн, по-изваяна форма, но и по-скосени на вид и снабдени с нов тип U-образни LED светлини. Предните фарове за мъгла са инкорпорирани по-високо в предната броня за разлика от позицията им при третото поколение на модела, като осигуряват по-добра осветеност и придават по-внушителен цялостен вид на автомобила.

По отношение на профила четвърто поколение Рио се отличава с удължен преден капак и преден надвес, с 10 мм по-дълго междуосие (достигащо 2580 мм), по-тясна, отвесна C-колона и по-скосен заден надвес. Като цяло новият модел е с 15 мм по-дълъг от своя предшественик (до 4065 мм) и с 5 мм по-нисък (до 1450 мм). Прави, ясно очертани контури оформят вратите на автомобила, като му придават по-издължен вид и още по-уверено излъчване.

Задната част на новото Рио се характеризира с вертикална позиция на задното стъкло, по-къс надвес и LED стопове в нова, атрактивна форма за по-уверен и стабилен външен вид.

Изцяло новото Рио ще се предлага в осем екстериорни цвята, както и избор между алуминиеви джанти с три вида дизайн, които варират от 15” до 17”. КИА Рио ще се продава в Европа като модел с пет врати.

Дизайн на интериора: модерен салон с нов плаващ HMI интерфейс

Четвърто поколение КИА Рио ще предложи на клиентите модерен салон с изваяни форми и ергономичен интериорен дизайн, който интегрира новия асортимент от съвременни технологии.

Подобно на екстериора, правите линии, които рамкират таблото, задават характера на салона, който се отличава с широта и усещане за простор у пътниците. И докато дългите странични контури диктуват формата на таблото, хоризонталните отвори подсилват обширното пространство на салона. Централната секция на таблото е издържана в черен гланц.

Таблото е ориентирано към водача, решение, което придава на автомобила по-спортен дизайн и премиум излъчване. В центъра на таблото е разположена новата информационно-развлекателна система с „плаващ“ интерфейс човек-машина (HMI) с 5-инчов сензорен екран с висока резолюция.

Новото Рио ще бъде на разположение на своите потребители с избор от текстил или кожа в сиво и черно. Пакет ‘Red Pack’ добавя кожени кресла в черно и червено. Модерният интериорен облик се допълва от черен пиано лак и метални акценти.

Създаден да повиши комфорта и удобството на ползвателя, новият модел ще се предлага с безключов достъп, отопляеми седалки и волан, чистачки, снабдени със сензори за дъжд, и автоматични фарове. Новото Рио ще разполага и с автопилот, ограничител на скоростта и парк-пилот с камера за задно виждане.

Практичност: обширно вътрешно пространство, подобрена панорамна видимост

Новото Рио се отличава с най-просторния салон, вместимостта на багажното отделение от 325 л е една от най-добрите в сегмента, а практичността му е била основен фокус при разработването на модела.

Благодарение на междуосието, по-дълго с 10 мм, както и увеличената с 15 мм, дължина на автомобила, новото Рио разполага с обширен салон и по-обемен багажник. Пространството за краката нараства на 1120 мм отпред и 770 мм отзад, като моделът осигурява и повече пространство за раменете на пътниците в сравнение с останалите представители в Б-сегмента – 1375 мм отпред и 1355 отзад. Въпреки че новото Рио е с 5 мм по-ниско от предходния модел, то ще е сред най-добрите в В-сегмента, що се отнася до пространството над главата за пътниците отпред и отзад (съответно 1021 мм и 966 мм).

Подобренията на пространствените параметри на салона са постигнати чрез редица промени в окомплектоването на Рио. Те включват препрофилирани лайсни на вратите, избор на нови материали за подпокривното пространство, променена форма на таблото, както и по-съществени изменения по купето на модела – като например по-дългото междуосие.

Нещо повече, изтънените с 87 мм C-колони и сменената позиция на страничните огледала (издигнати към основата на A-колоната) спомагат за минимизиране на мъртвите зони и подобряване на панорамната видимост.

Четвърто поколение Рио предлага повече интериорно пространство от своя предшественик. В основата на централната конзола е позициониран контейнер за мобилни устройства и други дребни аксесоари, а конзолата над главата включва зона за съхранение на слънчеви очила. Новото Рио разполага с поставки за бутилки на всяка врата (за 1,5л бутилки отпред и за 0,5л бутилки в задната част на колата) и две поставки за чаши в предната част на автомобила. За удобство на пътниците във вратите са обособено места за съхранение на дребни предмети като смартфон или монети.

Вместимостта на багажника е увеличена с 26 л до 325 л (по VDA; +13%). Това допълнително пространство е постигнато въпреки скъсяването на задния надвес с 15 мм до 655 мм, ключов елемент в новия дизайн на автомобила. За първи път Рио разполага с багажник с под на две нива. Резервоарът за горивото е с 45л вместимост.

Задвижване: ефективни нови T-GDI двигатели с ниски емисии

Новото Рио ще се задвижва от гама бензинови и дизелови двигатели, като всеки от вариантите ще предлага ефективност и бързо ускорение.

Нарасналият интерес на потребителите към по-малки турбо двигатели мотивира КИА да окомплектова Рио с най-новите 3-цилиндрови 1.0л T-GDI (турбо бензинови с директно впръскване) двигатели. Лекият и компактен нов двигател дебютира в подобрената версия на сийд през 2015 г., като се очаква и Рио да последва успеха на представителя в С-сегмента, след дебюта си на международните пазари.

Клиентите на Рио с 1,0л T-GDI двигател, могат да избират между мощност от 100 или 120 к.с. Двигателят със 100 к.с. достига максимална мощност при 172 Nm въртящ момент – от 1500 до 4000 оборота в минута. По-мощният двигател със 120 к.с., предоставя същия въртящ момент при 6000 оборота в минута. След последните тестове, двата двигателя се очаква да достигнат нива на емисии на въглероден двуокис под 100 г/км (NEDC, комбинирани). Системата Idle Stop & Go (ISG) ще доведе до допълнително минимизиране на емисиите.

Освен 1,0л T-GDI, КИА Рио ще се предлага и с 1,25л и 1,4л MPI (многоточков инжекцион) бензинови двигатели. 1,25л мотор с 84 к.с. постига максимална мощност при 6000 оборота в минута и 122 Нм въртящ момент при 4000 об/мин; 1,4л е с мощност от 100 к.с. при 6000 оборота в минута и 132 Нм въртящ момент при 4000 оборота в минута. След тестове за хомолгация се очаква и двата двигателя да генерират вредни емисии СО2 под 120 г/км.

Рио ще се предлага и с 1,4-л дизелов двигател с мощност от 70 или 90 к.с. Независимо от мощността, 1,4л дизелов двигател е създаден да постигне най-ниските СО2 нива в цялата гама на Рио – инженерите на КИА си поставят за цел емисии СО2 под 90 г/км – със или без ISG система.

Всички двигатели предават мощност на предните колела или чрез 5-степенна механична скоростна кутия за 1,25л със 100 к.с. и 1,0л T-GDI бензинов двигател; или чрез 6-степенна механична скоростна кутия за 1,4л бензинов двигател и за по-мощния 1,9л T-GDI (120 к.с.).

Безопасност: ADAS технологии в помощ на водача и 5-звездна заявка от Euro NCAP

Новото Рио ще бъде един от най-сигурните автомобили в своя клас, благодарение на внедрените в него серия съвременни системи на КИА в помощ на водача (ADAS). Купето на Рио е конструирано от високоякостна стомана и разполага с широк набор от оборудване за пасивна безопасност – автомобилът е проектиран, така че да отговаря на най-взискателните световни критерии за сигурност и безопасност на пътя.

С амбиция да получи 5-звезден рейтинг от Euro NCAP за безопасност при удар, най-вече благодарение на опционалната ADAS технология, новото Рио ще бъде първият автомобил в B-сегмента с функция за автономно аварийно спиране (AEB) с разпознаване на пешеходци. Системата AEB използва радар за далечни разстояния с цел засичане на опасност от сблъсък с друго превозно средство или инцидент с пешеходци, и спомага за своевременното спиране на автомобила. AEB се съчетава с Предупредителна система за напускане на лентата за движение (LDWS).

Основният материал за изработката на купето на Рио е стомана с висока якост (AHSS). Използването предимно на AHSS е част от бъдещите усилия на марката да редуцира с 5% средното тегло на всички нови автомобили до 2020 г., като същевременно се подобри и нивото на сигурност и безопасност. Следвайки тенденцията, 51% от купето на новото Рио е изработено от здрава стомана AHSS, сравнено с 33% за трето поколение Рио.

Широкото приложение на AHSS подсилва салона на пасажерите с цел по-голяма сигурност на пътуващите и по-ефективно разпределение на силите на удар. По-здравата стомана е използвана за усилване на A и B-колоните, както и на страничните прагове, покривната конструкция, двигателния отсек и пода.

Новото Рио е оборудвано с шест въздушни възглавници, разпределени в целия салон, както и с ISOFIX свързващ накрайник за детска седалка и точки за закрепване на предните и задни места за пасажерите.

Шофиране: повече удоволствие от шофирането, по-комфортно управление

Освен високото ниво на сигурност и безопасност, Рио надгражда потенциала за удоволствие от шофирането спрямо своя предшественик. При разработване шасито на новия модел, инженерните екипи се стремят към постигане на пъргаво и отзивчиво управление в съчетание с подобрен комфорт. Рио е с независимо предно окачване MacPherson с торсионна греда на задната ос.

Промените по шасито на четвърто поколение Рио включват: по-твърди носачи и повдигната задна торсионна греда за стабилност при високи скорости; внедряване на нови вертикални задни амортисьори и предни амортисьори, което резултира в по-прецизно управление и адекватен отговор на неравности по пътните настилки; променена позиция на скоростната кутия с цел по-директно усещане във волана.

В допълнение към новия пакет от ADAS технологии новото Рио е стандартно оборудвано със Система за управление стабилността на автомобила (VSM) с ESC. VSM осигурява стабилност при спиране и навлизане в завои, като отчита загуба на тяга и автоматично включва ESC, помагайки на водача да запази траекторията на автомобила.

Свързаност: завършена смартфон интеграция на Android и Apple

В центъра на таблото е разположена най-новата информационно-развлекателна система на КИА с интерфейс човек-машина (HMI). Като стандартно оборудване Рио предлага ‘плаваща’ информационно-развлекателна система с 5.0” сензорен екран, в комбинация от аудио система с шест колони. Изборът на клиентите ще бъде между Android Auto™ или Apple CarPlay™.

Новото Рио ще предложи на потребителите и достъп до Kia Connected Services, задвижван от TomTom®. Този нов пакет за свързаност предоставя на водачите широка гама от актуална информация, включително актуализация на пътната обстановка, локации на камери за контрол на скоростта и сигнализация за тях, локално търсене и прогноза за времето. Инсталирана в автомобилите с навигация, системата Kia Connected Services ще се предоставя безплатно на клиентите в Европа за срок от седем години след покупката на избрания от тях модел.

За пълна смартфон интеграция Рио ще предложи Android Auto™ и Apple CarPlay™. Системата Android Auto™ е проектирана да работи на телефони с Android, 5.0 (Lollipop) или по-висока версия. Android Auto™ се свързва с телефона на ползвателя и му осигурява достъп до приложения и функции през информационно-развлекателната система, като например гласова навигация от Google Maps, хендсфри разговори и съобщения, както и гласово разпознаване.

Apple CarPlay™ за iPhone 5 или по-нова версия позволява пълен Siri гласов контрол на разнообразните функции и приложения на телефона, включително навигация чрез Apple Maps. Apple CarPlay™ поддържа и други аудио приложения, които ползвателят е свалил на своя iPhone – като музикален стрийминг или аудио книги.

КИА Рио ще бъде първият автомобил в B-сегмента, оборудван с USB изходи в предната и задната част на салона, които позволяват на потребитела да включва мобилно устройство към информационно-развлекателната система на Рио и да презарежда батерии в движение.

Изцяло новото Рио ще се предлага в Европа от първото 3-месечие на 2017г., с гаранция от 7 години или 150 000 км.

Kia Motors Corporation (www.kia.com) – производител на качествени автомобили за хора с млади сърца – води началото си от 1944 г. и е най-старият производител на моторни превозни средства в Южна Корея. Годишно Kia произвежда над 3 млн. моторни превозни средства чрез 10 производствени и монтажни звена в пет държави, като след това продукцията се продава и обслужва чрез мрежа от дистрибутори и дилъри, покриваща около 180 страни. Днес Kia има над 50 000 служители в цял свят, а годишните приходи са близо 44 млрд. щ. д. Компанията е главен спонсор на Откритото първенство на Австралия по тенис и е официален автомобилен партньор на ФИФА – управителното тяло на Световната купа по футбол (FIFA World Cup™). Бранд слоуганът на Kia Motors Corporation – "Силата да изненадваш" – изразява глобалния ангажимент на компанията да удивлява света, предоставяйки на хората вълнуващи и вдъхновяващи изживявания, които надминават очакванията.

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Айфелова кула

Айфеловата кула е в ужасно състояние, какво се случва с нея

Любопитно Преди 5 минути

Кулата с височина 324 м сега се пребоядисва за 20-и път в историята ѝ

Борисов: Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност

Борисов: Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност

България Преди 26 минути

Така лидерът на ГЕРБ коментира, че с 578 млн. лв. ще бъдат намалени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост

Китай откри телата на 12 души, след като тайфунът Чаба потопи инженерен кораб

Китай откри телата на 12 души, след като тайфунът Чаба потопи инженерен кораб

Свят Преди 2 часа

Морските власти в южната провинция Гуандун засилват усилията си за идентифицирането на жертвите

ь

В сезона на адските жеги: Най-интензивните горещи вълни в историята

Любопитно Преди 2 часа

Жегата предизвика официални предупреждения за предстоящ недостиг на електроенергия.

Извънредно положение в пет северни области в Италия заради сушата

Извънредно положение в пет северни области в Италия заради сушата

Свят Преди 3 часа

Пиза и Верона наложиха ограничения на водоподаването, а Венеция и Милано спряха някои от фонтаните си

Google пуска още един спешен ъпдейт за Chrome

Google пуска още един спешен ъпдейт за Chrome

Технологии Преди 3 часа

Компанията поправя "дупка", която се използва от хакерите в момента

<p>Папата отрича тези слухове</p>

Папата отрича слуховете за възможно оттегляне

Свят Преди 11 часа

"Никога не съм се замислял по този въпрос. За момента - не, за момента - не. Наистина", каза папата

Ескалация на протеста в Скопие срещу френското предложение

Ескалация на протеста в Скопие срещу френското предложение

Свят Преди 12 часа

Обвиненият в палежа на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля Ламбе Алабаковски запали лист с надпис "Преспанско споразумение, българско споразумение, френско предложение, фашизъм" с думите: "Ако моята диагноза е пироман, вашата е предатели"

<p>Откога ще се изплаща по-високият размер на пенсиите</p>

Ивайло Иванов: По-високият размер на пенсиите ще се изплаща още от 7 юли

България Преди 12 часа

За първи път средната пенсия ще бъде 670 лв., посочи управителят на НОИ

Русия започва денонощно наблюдение за засичане на ядрени взривове

Русия започва денонощно наблюдение за засичане на ядрени взривове

Свят Преди 12 часа

Наблюдението се извършва в новооткрит обект

Международната космическа станция

Руски космонавти на борда на Международната космическа станция отпразнуваха завладяването на Луганска област

Свят Преди 13 часа

Руската космическа агенция "Роскосмос" описа успеха на руската армия като „ден на освобождението, който се празнува както на земята, така и в космоса“

<p>Стрелба на парад по случай 4 юли, има загинали</p>

Стрелба на парад по случай 4 юли в предградие на Чикаго, има загинали

Свят Преди 13 часа

Шестима души бяха убити при стрелбата

Нинова: ЕК отличи българската Национална компания индустриални зони

Нинова: ЕК отличи българската Национална компания индустриални зони

България Преди 14 часа

Проектното предложение на компанията е получило "Печат за високи постижения"

Зеленски

Зеленски: Възстановяването на Украйна е обща задача за целия демократичен свят

Свят Преди 15 часа

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че Украйна се нуждае от план за възстановяване на стойност 750 милиарда долара

В "Слънчев бряг" е неутрализирана схема за пласиране на наркотици

В "Слънчев бряг" е неутрализирана схема за пласиране на наркотици

България Преди 16 часа

Престъпната схема е била с участието на т.нар. викачи по заведенията

<p>Здравното министерство слива две болници в София</p>

Сербезова взе решение за вливане на МБАЛББ „Св. София“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

България Преди 16 часа

С преобразуването на двете лечебни заведения УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще поеме дейността на МБАЛББ „Св. София“