0

С общо 14 600 тона по-малко са емисиите на вредни вещества във въздуха, благодарение на битовите и стопански клиенти на „Овергаз Мрежи“ само за първите шест месеца на 2018 година. Домакинствата са постигнали резултатите, като са предпочели природен газ за отопление, подгряване на вода и готвене, вместо дърва, въглища, течни горива и електроенергия. Така семействата са спестили 8 300 тона вредни за здравето фини прахови частици, серни и азотни оксиди, въглероден оксид и летливи органични съединения.

Проучване на "Енергийна агенция - Пловдив" показа, че само в София домакинствата, които се топлят с печки на дърва и въглища, са 55 000. Ако тези семейства бъдат газифицирани, емисиите на вредни вещества в столицата ще намалеят с нови 20 000 тона още през първата година. Експертен анализ, възложен от Овергаз, показва, че това ще подобри значително качеството на атмосферния въздух в Столична община и ще гарантира съответствие с изискванията за концентрация на фините прахови частици в града.

Значителен принос за постигнатия с газификацията положителен екологичен ефект има стопанският сектор. Все повече компании залагат на природен газ, но не само заради ценовото му предимство, а и заради екологичните му характеристики. Благодарение на индустрията вредните емисии са намалели с 5 000 тона от януари до юни тази година. За същия период болниците, училищата, детските градини и търговските обекти, които използват природен газ, са спестили почти 1 300 тона.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@