Експерти от Българска агенция по безопасност на храните(БАБХ) и представители на производителите на лютеница ще обсъдят възможностите за стандарт за лютеницата.
Първоначалната идея е стандартът да бъде изработен от представители на бранша, а БАБХ да има контролна функция.
Според доц. д-р Павлина Параскова, директор на Института за изследване и развитие на храните, лютеницата, за която от агенцията по храните искат да въведат стандарт, задължително трябва да се произвежда от българско доматено пюре.
Такова обаче не се произвежда. Масово днес в произведената на пазара лютеница се влага вносно доматено пюре, предимно от Китай. Освен това в България не се прави и пиперково пюре.
Първият държавен стандарт за качество на храните бе въведен за киселото мляко и млечните продукти.
След съмнителния успех на стандарта за месни продукти "Стара планина" от агенцията по безопасност на храните изготвиха и стандарт за производство на хляб.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!