Правителството предлага 10% данък върху лихвите по депозитите на физическите лица
Правителството предлага 10% данък върху лихвите по депозитите на физическите лица   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
542

Данък върху лихвите по депозитите все пак ще има.

Това стана ясно от изявление на министъра на финансите Симеон Дянков.

Правителството предлага с проектозакона за бюджета облагане на лихвите по депозитите на физическите лица с данък от 10%, каза Дянков пред журналисти.

По думите му България е останала единствената държава в ЕС, която не облага тези лихви.

Приходите в бюджета от тези лихви ще бъдат около 120 млн. лева, но целта с въвеждането на този налог е да има справедливост, а не толкова финансов ефект, заяви вицепремиерът.

В Закона за данъците върху доходите на физически лица се предвижда доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки, клонове на чуждестранни банки, установени в държавата-членка на ЕС и в други държави членки по споразумението за европейското икономическо пространство да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи, посочи министър Дянков.

В България има единен данък подоходен върху физическите лица и търговските лица и той е 10%.

Необлагането на лихвите от депозитите е едно изключение и това е регресивно, защото по-големи банкови депозити имат по-богатите, каза още вицепремиерът, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че хората, които работят на минимална работна заплата плащат данък, а друго, които имат голям капиталов доход и го държат в банка в момента не плащат такъв данък.

В България под 10% от населението има депозити над 20 000 лева, добави Дянков.

Информацията, че се обсъжда данък от 10% върху лихвите по депозитите се появи преди публикуването на проектобюджета за 2013 г., но по-късно тя бе опровергана от Министерството на финансите.

"Правителството направи много да вдигне заплатите в държавната администрация. Парите за майчинство през първата година на майчинството се получават върху тези нови, по-високи заплати", отговори министър Дянков на въпрос, защо не се увеличат парите за майчинство.

Дянков каза още, че е против даването на коледни надбавки на пенсионерите, но дали такива ще има ще се решава "по коледно време".

Министерският съвет прие проектобюджета на държавата за 2013 г.,

съобщи финансовият министър. Приети са и всички нормативни документи свързани с проектозакона за бюджета, включително новия размер на минималната работна заплата и Закона за бюджета на Здравната каса.

Бюджетът е сметнат консервативно при ръст на БВП от 1,2%, макар че очакваме ръст на БВП от 1,9%, каза Дянков. Тази година сметнахме бюджета при ръст от 1% на БВП и затова имаме малко преизпълнение, каза финансовият министър.

МВФ дава прогноза за ръст на БВП в България от 1,5% за 2013 г., Световната банка - ръст от 1,6%, Европейската комисия - 1,8%, Асоциацията на европейските търговски банки очакват ръст на БВП в България от 2,5%, посочи министърът.

Държавата ще преразпределя около 1,8 млрд. лева приходи повече, като дефицитът за 2013 година е идентичен в номинал спрямо 2012 година - 1,1 млрд. лева. Това ще бъде дефицит от 1,3%, каза Дянков.

Разходите в бюджета са 38,9% от БВП,

уточни той. Предвижда се индексация на пенсиите с 9,3%, увеличение на минималната пенсия на 150 лева, социалната пенсия се вдига от 100 на 110 лв, а максималната от 700 на 770 лв.

Максималният осигурителен доход се вдига от 2000 на 2200 лв.

Минималната работна заплата от началото на годината от 290 ще стане 310 лв. Кумулативно минималната работна заплата се вдига от 2009 година със 70 лева и то за период с инфлация по-малко от 10 процента, посочи Дянков.  На днешното си заседание

кабинетът прие и проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г.,

съобщиха от пресцентъра на правителството. В областта на приходите са заложени следните политики:

- запазване размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване;

- запазване на нивото от 2012 г. на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" - 17,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г., при запазено съотношение 9,9% за сметка на работодателя и 7,9% за сметка на работника и 12,8 на сто за лицата родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7,1:5,7.

Само за работещите в специалните ведомства, които се пенсионират при условията на чл. 69 от КСО се предвижда увеличение на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 20 процентни пункта.

За родените след 1959 г. осигурителната вноска става 35,8%, а за родените преди 1960 г. - 40,8%.

Увеличените приходи от осигурителни вноски на тази категория осигурени лица ще покрият изцяло разходите за пенсии на настоящите военни пенсионери, спазвайки принципите на разходопокривните пенсионни схеми.

Ефектът върху приходите на ДОО от увеличението на осигурителната вноска е около 220 млн. лв. допълнителен приход.

Държавното участие във финансирането на фонд "Пенсии" се запазва, като държавата ще осигури трансфер в размер на 12% от осигурителния доход за всяко осигурено във фонда лице.

Не се предвижда промяна на съотношенията между работодател и работник за останалите осигурителни рискове, като те остават съответно 60 към 40%.

За 2013 г. техните размери са, както следва: фонд "Общо заболяване и майчинство" - 3,5 на сто;
фонд "Безработица" - 1,0 на сто; фонд "Трудова злополука и професионална болест" от 0,4 до 1,1 - за сметка на работодателя.

Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 3,3%

за 2013 г. в сравнение с 2012 г. с ефект върху приходите от около 27 млн.лв. увеличение. За 2013 г. са договорени минималните осигурителни прагове за 58 икономически дейности със средно увеличение спрямо 2012 г. от 4,5%.

За останалите икономически дейности, където не бяха постигнати споразумения, се запазиха минималните осигурителни прагове за 2012 г. Най-ниският минимален осигурителен доход е равен на 310 лв., което е размерът на минималната работна заплата за 2013 г.

Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2011 г. - съответно 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв., се запазва на нивото на 2012 г.

Максималният месечен размер на осигурителния доход става 2200 лв. през 2013 г. Ефектът върху приходите на ДОО от увеличението на максималния осигурителен доход е около 43,8 млн. лв. допълнително от осигурителни вноски. Броят на осигурените лица с осигурителен доход, ограничен на максималния към 30.06.2012 г., е около 107 хил., от които около 21 хил. са с действителен деклариран доход до 2200 лв.

За 2013 г. се предвижда отново нулева вноска за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и максималният размер на обезщетението се запазва на 1000 лв.

В областта на разходите са заложени следните политики: От 1 април 2013 г. се увеличава минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 145 лв. на 150 лв., на социалната пенсия за старост от 100, 86 лв. на 110 лв., а на получаваните една или повече пенсии - от 700 лв. на 770 лв. Пенсиите за трудова дейност се осъвременяват от 1 април 2013 г., диференцирано според годината на отпускане на пенсията.

Т.нар. вдовишка добавка се запазва в размер на 26,5 на сто от пенсията/пенсиите на починалия съпруг/а. Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. и ограничението му на ниво от 60 на сто от осигурителния доход на лицето преди загубата на работа.

Антикризисна мярка, приета в средата на 2010 г., за изплащане на обезщетенията за временна неработоспособност (първите три дни от неработоспособността са за сметка на осигурителя, а от 4-ия ден НОИ изплаща обезщетение) в проекта на бюджета на ДОО за 2013 г. се залага като норма.

Запазва се периодът, от който се изчисляват краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца, при бременност и раждане и при безработица - 24 месеца. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст - 240 лв. Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лв.

Още икономически и финансови новини на Pariteni.bg

Коментари 542
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

542 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности