Европа през 2012 г: Единна в недоволството
Източник: БГНЕС
0

Какво може да обедини испански миньори, гръцки лекари и британски чиновници? Еврократи и фермери, професори и пенсионери?

Кое може да накара полски кметове и общински служители да се отправят на 200-километров протестен поход при сняг и минусови температури, стотици хора да спят седмици наред в палатки пред финансови и държавни институции, а журналисти масово да напускат редакциите?

През изминалата година недоволството обедини Европа много по-силно от политическата реторика, а страхът за бъдещето изкара на улиците стотици хиляди хора, разпалвайки протестна вълна с мащаб, непознат за Западна Европа от големите студентски протести в края на 60-те години, а за Източна - от сриването на комунизма в края на 80-те.

Едва ли гражданите от четирите краища на Стария континент са се чувствали по-свързани помежду си при други обстоятелства, споделяйки толкова проблеми и опасения, както и решимостта да отстояват своите позиции.

Лошата новина

Обединеното европейско недоволство е насочено към решенията на ЕС и политиката, която националните власти следват по препоръка или нареждане от Брюксел.

Първоначално абстрактните формулировки като "мерки за икономии", "консолидиране на бюджетите" и "фискална дисциплина" постепенно се изпълниха с болезнено съдържание - увеличаване на данъци, повишаване на пенсионната възраст, свиване на бюджетите за здравеопазване, образование и социално осигуряване, премахване на държавни субсидии за цели сектори като миннодобива, либерализиране на браншове като таксиметрови превози и фармацевтика, поскъпване на основни услуги.

Същевременно все повече европейци осъзнаха, че финансовата и дългова криза на Стария континент вече пряко (и неблагоприятно) засяга начина им на живот и прибегнаха

до оръжие, чиято мощ е определяща за европейския светоглед: Vox populi, vox dei*.

Дали обаче то подейства? Най-мащабните протести обхванаха южноевропейските страни, които бяха и най-засегнатите от кризата и принудени да въвеждат най-строги ограничения и сурови реформи.

За Гърция, Италия, Испания и Португалия дните на общонационални демонстрации и стачките, продължаващи денонощия, се превърнаха в обичайна новина, "Възмутените" - в неизчерпаема тема за медиите, а блокирането на парламенти и хвърлянето на всякакви зеленчуци по министерства - в често практикуван спорт.

Преди да се отправите на път някъде из Европа, най-добре е да проверите съобщенията за призиви на синдикати към стачки, за да се подготвите (доколкото е възможно) за транспортния хаос.

Самолети, влакове, пристанища, метро, таксита, тирове и градски транспорт - поскъпването на горивата и реформи, изразяващи се най-често в съкращаване на работни места и по-неблагоприятни условия на труд, подтикнаха служителите в транспортния бранш в редица страни да стачкуват, блокирайки движението в столици, по вътрешни и международни маршрути.

Протестната буря не пощади и сърцето на Обединена Европа Брюксел освен символ на европейското единство стана и сцена на масови протести.

Градът бе газен от трактори, заливан с мляко, блокиран от недоволни от белгийската или общоевропейска политика.

Нерядко избухваха сблъсъци между разпалени демонстранти и полицията, които превърнаха множество европейски градове в бойни полета и завършиха с арести и стотици ранени. Поредица от самоубийства заради икономически проблеми най-вече в Южна Европа пък шокира политици, медии и граждани.

Недоволството прие форми, които са и по-опасни от политическа гледна точка от демонстративния гняв. В Холандия - един от северните бастиони на стабилността - заради мерките за икономии се стигна до правителствена криза и сложни политически ходове.

Радикалните партии навсякъде засилват позициите си, недоволството от налагания от държавите курс катализира сепаратистки тенденции в райони, които исторически са склонни към центробежни сили.

Конституционният съд на Германия пък бе залят от хиляди жалби срещу Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - инструмента, който би трябвало да допринесе за разрешаване на финансовите проблеми и чието влизане в действие се забави с месеци.

Бурно изразеното несъгласие на европейските граждани с действията на управниците им не само пълни новинарските емисии, но и повдига сериозни въпроси за икономическите и социални перспективи, за демократичността на европейската система и бъдещето на европейския социален капитализъм.

Разбира се, всички, включително и синдикатите, са съгласни, че нещо трябва да се промени, държавните финанси да се стабилизират, а основните обществени системи - да бъдат реформирани. Става обаче все по-ясно, че икономиите не са панацея.

Дори Оливие Бланшар, главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ), организацията, която е в Тройката кредитори, налагащи политиката на икономии срещу отпускане на помощни програми, призна, че плановете за понижаване на бюджетните дефицити и държавните разходи водят до свиване на икономиката. Безработицата достигна рекордни равнища.

Почти всеки втори млад човек в редица страни не може да си намери работа

Еврозоната е в рецесия, ЕС все по-отчетливо минава "на две скорости", разделението, както и взаимните обвинения между Севера и Юга се засилват.

Докато средната класа понася основната тежест на реформите, принципните намерения за "пакт за растеж", за какъвто се заговори на срещите на европейските лидери, все още не са разгърнати в конкретни предложения.

Политическите лидери се вслушаха в гражданите си по въпроса за споразумението за борба с интернет пиратството АКТА, но когато става дума за икономическите мерки остават глухи.

Само в единични случаи, например в Португалия, масовите протести успяха да повлияят решенията на управляващите и да ги насочат към търсене на алтернативи.

Европейското в Европа все пак не се изчерпва с еврото Нобеловият комитет се опита да припомни това, присъждайки на ЕС Нобеловата награда за мир заради "стабилизиращата роля, изиграна от ЕС при превръщането на по-голямата част от Европа от континент на войната в континент на мира".

Най-важното постижение на ЕС според комитета е "успешната борба за мир и помирение, за демокрация и права на човека".

Решението обаче разпали още повече гнева на задушаваните от кризата европейски граждани и предизвика вълна от иронични забележки и зрелищни протести, на които имаше плакати с обвинения в "секвестиране на демокрацията".

"Демокрацията и парламентарният режим са несъвместими с онова, което сега трябва да се направи, за да се реагира на (икономическата - бел. авт.) ситуация.

В известен смисъл кризата унищожава ключови елементи на демокрацията, защото превръща в необходимост действия, които нямат подкрепата на общественото мнение (...).

От политическа гледна точка се стигна до задънена улица", коментира професор Клаус Оффе, преподавател по политическа социология в Hertie School of Government в Берлин. Еврото не изчерпва европейската идея, но я поставя на кръстопът.

--------------
*Vox populi, vox dei. (лат.) - Глас народен - глас божи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 1 час

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 1 час

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 2 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 2 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 3 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 3 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 4 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 4 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 4 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 5 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 5 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 5 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 5 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 5 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара