8

Антим, митрополит Търновски (1854-1914) е висш духовник, със светско име Лило Кънчев.

Той е роден в с. Гложене, Тетевенско. Учи последователно в Тетевенското класно училище, в Габровската гимназия и в Одеската семинария.

Участва в Сръбско-българската освободителна война (1876) като доброволец-легионер. След завръщането си в България учителства в Лом, Сливен и Одрин.

Завършва Московската духовна академия и 1893 г. е ръкоположен за Брегалнишки епископ. През 1901 г. е избран за Търновски митрополит.

През целия си живот митрополит Антим подпомага различни благотворителни организации в Търново и активно съдейства за изграждането на приют за възрастни в Присовския манастир, издържан от Търновската митрополия.

Независимо, че не е богат, той дарява цялото си имущество за благотворителни цели. На Светия синод завещава всички ценни вещи, които има, личната си библиотека - на Софийската духовна семинария, парите - на Търновската митрополия.

С негови средства са образувани 7 дарителски фонда. Дарява 20 хил. лв. в ценни книжа за образуване на фонд за издръжка на ученици от Софийската духовна семинария, дарява средства за църквата в село Гложене и за манастира там.

С тях се образува фонд, с който се поддържат нуждите на манастира. Останалите фондове са с капитал от по 2 хил. лв.

Волята на дарителя е годишните лихви да се изплащат на началните училища, на мъжката и девическата гимназия в Търново в помощ на бедни ученици, както и за бедни деца от родното му село Гложене.

Дарителят завещава 1500 лв. на женското благотворително дружество "Радост" за "подпомагане на благородните му задачи".

Митрополит Антим умира в София.

Дейността на митрополит Антим е представена в енциклопедията на дарителството "Дарителските фондове и фондации в България 1878 - 1951 г."

Тази рубрика във Vesti.bg се осъществява по идея и със съдействието на Българския дарителски форум (БДФ), издател на енциклопедията.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@