4

Задължение на правителствата и местните власти е да подпомогнат навлизането на електромобилите на пазара.

Това каза министърът на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на конференцията "Електромобилите – предизвикателствата на новата мобилност".

По думите на министър Трайков конференцията е добро начало на "кръг от действия, които трябва да превърнат индустрията на електрическите автомобили в част от живота ни".

Електрическите коли имат много безспорни предимства – това е иновативна индустрия, която допринася за намаляването на въглеродните емисии и борбата с климатичните промени.

Основен проблем засега остава високата първоначална цена на електромобилите.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се ангажира с тази кауза, отбеляза министър Трайков пред участниците във форума. Във ведомството вече е

създадена работна група, която да разработи мерки за развитие на електромобилите в България

Първите резултати от дейността на тази работна група се очаква да бъдат представени по време на конференцията.

Целта на нашите усилия е да превърнем това в интегриран пакет от политики, които да подпомогнат тази иновативна индустрия, отбеляза министър Трайков.

Изчисленията на автомобилните производители показват, че около 80% от шофьорите преминават дневно по около 60 км, предимно в градски условия. Това осигурява подходяща база за развитие на електромобилната индустрия.

Увеличаването на пробега и намаляването на времето за зареждане, както и изграждането на зареждаща инфраструктура са основните предизвикателства пред индустрията днес.

В момента електромобилите могат да изминават средно до 200 км с едно зареждане на батериите. Пълното зареждане отнема около 6 часа при мрежа от 220 волта.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@