Деян Николов: Очакваме нов успешен сезон в Боровец
Източник: netinfo
1

Боровец е готов за новия ски сезон, който се открива тази събота, 15 декември.

Пистите на Боровец са рекултивирани, системата за снегозадържане в ски зона "Маркуджик" е с удвоена дължина. През новия сезон любителите на ските ще се възползват от изградената модерна система за изкуствено заснежаване в ски зони Ситняково (Централен Боровец) и Ястребец, каза Деян Николов, изп. директор на Бороспорт АД, в интервю за Vesti.bg.

Подобрения за новия зимен сезон ще има и в най-модерната атракция в Боровец - Borosport Snow Park. Дължината на парка е увеличена, изградени са много нови елементи и конфигурации за начинаещи (вкл. деца) и напреднали. Oбслужващият го влек е с удвоена дължина.

Независимо от натиска на икономическaта логика, в Боровец запазват и тази година цената на еднодневната лифт карта  - 55 лв.

В курорта очакват ръст на британските и на руските туристи. Тази година очакваме повишена активност и от новите пазари - тези на Сърбия, Македония, Гърция и Турция, каза Деян Николов.

Данните от предварителните записвания сочат, че българските туристи в Боровец ще бъдат с около 5-7% повече от миналата година.

Боровец разполага с три ски-зони, които свързахме по най-добрия за гостите ни начин, така че да може да се спускат там, където им е най-удобно според нивото си или заетостта на лифтовете, каза още Деян Николов.

Пълният текст на интервюто:

- Г-н Николов, готов ли е вече Боровец за новия ски сезон? Какви са новостите, ако може да разкажете и за изпълненото по инвестиционната ви програма?

- И тази година Бороспорт продължава своята мащабна инвестиционна програма на обща стойност 40 млн. евро. През новия сезон любителите на зимните спортове ще се възползват от изградената модерна система за изкуствено заснежаване в ски зони Ситняково (Централен Боровец) и Ястребец.

Завършихме връзката между водоема, който се намира в ски зона Ястребец, и Ситняковския дял. Изкуствено заснежаване вече ще има и в отсечката при финала на писта "Ястребец 1". Закупени са още оръдия за сняг, като по този начин се осигурява идеалното заснежаване и обработване на нaд 300 дка писти в курорта.

Пистите са рекултивирани, а системата за снегозадържане в ски зона "Маркуджик" е с удвоена дължина. С помощта на новите съоръжения ще бъде възможно да се избегне оголването на определени участъци, което в миналото се причиняваше от силния вятър в тази висока зона.

Двойно увеличен е и капацитетът на помпената станция, което ще позволи много по-бързото заснежаване на ски зоните и по-дълъг снежен сезон.

Подобрения за новия зимен сезон ще има и в най-модерната атракция в Боровец - Borosport Snow Park. Дължината на парка е увеличена и изградихме много нови елементи и конфигурации за начинаещи (вкл. деца) и напреднали. Oбслужващият го влек е с удвоена дължина.

- Ще има ли достатъчно сняг на пистите от 15 декември, независимо от капризите на времето?

- Прогнозите са добри. Разполагаме с ниски температури и смятаме, че ще можем да открием ски зоните на 15 декември, независимо от количеството навалял естествен сняг.

Разполагаме с достатъчно съоръжения за изкуствен сняг, както и изкуствено езеро и напълно автоматизирана помпена станция, които осигуряват необходимите количества вода към оръдията в Централната ски зона на Боровец - Ситняково, и в ски зона Ястребец.

- Какви са, според Вас, конкурентните предимства на Боровец тази година?

- Боровец разполага с три ски-зони, които свързахме по най-добрия за гостите ни начин, така че да може да се спускат там, където им е най-удобно според нивото си или заетостта на лифтовете.

Всички софиянци знаят и обичат най-добрите писти в България - "Ястребец 1" и "Попангелов" (бивша "Ястребец 2"), но през последните години и другите писти - "Мартинови бараки", "Ситняково" и "Маркуджици" станаха също много атрактивни.

Голяма aтракция за туристите е и нашият терейн парк - Borosport Snow Park, който се намира на ръкава писта "Попангелов" и е най-големият подобен парк на изток от Алпите. Подобрения за новия зимен сезон ще има и в него.

Паркът, превърнал се в любимо място, както за опитните сноубордисти и фристайлъри, така и за начинаещите търсачи на силни усещания, тази година ще предложи още по-висок адреналин на своите посетители с нова още по-интересна конфигурация на скоковете и препятствията.

Тези от любителите на екстремните изживявания, които нямат възможност да посещават парка редовно, ще могат да следят какво се случва там чрез двете нови уеб камери, монтирани в Borosport Snow Park. С тях, камерите с висока резолюция, подаващи картина от пистите в курорта директно към сайта на Боровец borovets-bg.com, стават общо девет.

- От кои страни очаквате туристи тази зима?

- Към момента записванията на туристи от британския пазар, традиционно силен за Боровец, са на нивото от миналата година. Английските туроператори предвиждат 5% ръст.

Според предоставените данни от фирми, работещи на руския и на пазарите в Балканските страни, записванията за зимния сезон се движат с нарастващи темпове и се очаква увеличение на посещаемостта с 10%.

Тази година очакваме повишена активност и от новите пазари - тези на Сърбия, Македония, Гърция и Турция.

- Последните години политиката ви бе насочена към привличане и на все повече български скиори, какво ще им предложите този сезон?

- Новите придобивки са предпоставка за успешен сезон. Данните от предварителните записвания сочат, че българските туристи в Боровец ще бъдат с около 5-7% повече от миналата година.

Бороспорт ще продължи политиката от миналия сезон и ще предложи много атрактивни пакети за ски/сноуборд уроци и екипировка. Индивидуалните уроци за ски и сноуборд също са много изгодни. Пълна информация за цените и допълнителните забавления, които предлагаме, може да намерите на сайта borovets-bg.com.

- Цените на лифткартите в Боровец не са променяни, мисля последните 3 години, ще останат ли същите и този сезон?

- Независимо от натиска на икономическaта логика, решихме да запазим и тази година цената на еднодневната карта  - 55 лв. Това би трябвало да удовлетвори любителите на зимните спортове, които ще плащат една и съща цена за дневната карта, както в другите големи ски курорти - Пампорово - 55 лв. и Банско - 58 лв.

- Удължихте предишния сезон до Великден, използването на цялата техника за това не е ли прекалено скъпо и беше ли оправдано, имаше ли достатъчно скиори?

- Миналогодишният зимен сезон беше много силен, от една страна имаше много снeговалежи, a от друга - адекватните съоръжения за изкуствен сняг, разположени на правилните места, които работиха на оптимален режим през целия сезон, осигуриха стабилна покривка, което ни позволи да удължим сезона максимално.

Боровец затвори последен и запалените скиори и бордисти са ни много благодарни за това. Имахме достатъчно скиори по пистите до последно. Нямахме проблем с неоправдани разходи, тъй като предимството на изкуствения сняг е, че се задържа по-дълго дори при пролетни вече температури.

- Какви ще бъдат мерките по охраната на пистите и какви са Вашите съвети към скиорите?

- Бороспорт разпoлага сьс собствен отряд "Cки патрул", който следи за това да се спазват правилата и маркировките по пистите и в Сноу Парка. Работим в пълен синхрон и координация и с Планинската спасителна служба към БЧК, на които сме осигурили идеални условия за работа за наша сметка. Ски- и сноуборд-инструкторите от ски-училище "Бороспорт" също са високо квалифицирани и обучени как да реагират в различни ситуации.

Ските и сноубордът, както алпийски стил, така и фристайл, са рисков спорт и изискват внимание и уважение към останалите на пистата. Винаги сме призовавали и напомняли на нашите гости - да спазват правилата за поведение в ски зоните, да носят каски, да пазят скиорите, които карат пред тях, да спазват знаците и маркировката, да не карат под лифтовете, да са особено внимателни и да забавят скоростта, когато наближат пресечна точка. Aко правилата, които са поставени на табла навсякъде в Боровец, се спазват, вероятността да се случат инциденти рязко намалява.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер