14

Ски зона "Алеко" на Витоша няма да работи през зимния сезон 2011/2012, съобщи ръководството на "Витоша ски", собственик на лифтовете в планината.

От компанията съобщиха, че причината е невъзможност зоната да работи законно заради новия Закон за горите, както и заради липсата на перспективи за развитие на "Алеко".

В прессъобщение от "Витоша ски" обясняват, че не могат да прочистят просеките на лифтовете, защото нямат права на сервитут за тяхното стопанисване, каквото е изискването на новия закон за горите.

За да получи такива права, фирмата трябва да има подробен устройствен план, който обаче министерството на екологията не приема заради екологичната оценка към него.

Не може да се разреши и проблемът с наемането на ски пистите.

До момента не е организирана процедура за тяхното отдаване под наем, а и само писта "Витошко лале" има такъв статут, обясняват от "Витоша ски".

Останалите снежни полета не могат да бъдат отдавани под наем като писти и не е възможно да се проведе категоризация съгласно Закона за туризма.

От фирмата заявиха, че се надяват създаденият законодателен хаос да бъде преодолян и в най-скоро време туристическа и ски зона "Алеко" в природния парк да заработи.

С казусите са запознати кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, както и министрите на екологията и на регионалното развитие.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@