Десетте риска за бизнеса
Десетте риска за бизнеса   
Източник: ЕПА/БГНЕС
13

Световното проучване на консултантската компания "Ърнст и Янг" показва кои са най-големите опасности за бизнеса. То се провежда за трета поредна година и се базира на интервюта със 70 топ мениджъри и с икономически анализатори и бизнес журналисти. Ето тяхното обобщено мнение кои са най-големите рискове пред световния бизнес:

1. Непрекъснатите промени в законите

Резките промени в законодателството се върна отново на върха на класацията както през 2008 г. Той е посочен от мениджърите в почти всички сектори. Един от най-актуалните проблеми на бизнеса е, че несигурността парализира вземането на решения и планирането. (През 2009 г. този риск бе на второ място.)

2. Достъпът до кредитиране

Този риск е все още на челните места, но в отговорите на мениджърите се забелязват различни нюанси. Някои от тях дори посочват, че тази опасност пред бизнеса намалява. Повишаващите се нива на държавните дългове обаче могат да окажат силен натиск върху цената на кредитите в бъдеще. (През 2009 г. този риск бе първи в класацията.)

3. Бавното възстановяване или рецесията с двойно дъно

Въпреки че финансовата криза затихва, на нейно място се появява фискална. Няма гаранция, че глобалният растеж ще продължи, ако спрат политиките на правителствата за стимулиране на икономиките. (Позицията на този риск е без промяна спрямо 2009 г.)

4. Трудностите с привличането и задържането на таланти

Компаниите са изправени пред редица проблеми, свързани с управлението на човешкия капитал. Продължава глобалната надпревара за привличане на таланти. Наближаващото пенсиониране на т.нар. бейбибумъри (родените през 50-те и 60-те години на миналия век) изостря проблема, както и публичните дебати за структурата на възнагражденията, особено във финансовия сектор. (Този риск се изкачва нагоре, миналата година бе на 7. позиция.)

5. Провалът на новите пазари

Като се има предвид, че нововъзникващите икономики вероятно ще имат важна роля в глобалния растеж, успехът на компаниите на тези пазари става задължителен от стратегическа гледна точка. (Този риск през миналата година бе на 12. позиция.)

6. Допълнителното съкращаване на разходите

Въпреки че този риск общо запазва позицията си от 2009 г., при него се наблюдава разместване в конкретните притеснения в различните сектори. Инфлацията и натискът от страна на конкуренти с по-ниски цени са все по-голямо предизвикателство.

Необходимостта от стриктен контрол на разходите с цел запазване на финансовата стабилност обаче намалява. (Позицията на риска е без промяна спрямо 2009 г.)

7. Идват нови играчи

Този риск пада с две позиции спрямо 2009 г., тъй като по-високата цена на капитала и намаленото търсене обезсилиха някои очертаващи се конкуренти. Още повече че утвърдените компании имаха на разположение няколко години, за да се адаптират към новите играчи, и успяха да стабилизират позициите си. (Рискът пада с две места спрямо 2009 г.)

8. Замърсяването на природата

В сегашния икономически климат проблемите, свързани с околната среда, не са толкова остри, затова този риск пада с няколко позиции в класацията тази година. Все пак компаниите продължават да се стремят да вървят една крачка пред променливите потребителски предпочитания и правителствените регулации. (През 2009 г. този риск бе на четвърта позиция.)

9. Ниската репутация в обществото

Приемането от обществото и корпоративната социална отговорност придобиха особено значение през последното десетилетие и не е изненада, че този риск влезе в тазгодишната класация.

В бизнес среда на постоянни заплахи за репутацията компаниите трябва да стъпват внимателно, за да запазят (или да си възвърнат) общественото доверие. (Този риск се включва за първи път в класацията.)

10. Агресивното окрупняване

През последната година се наблюдава значителен спад в сливанията и придобиванията, тъй като финансирането им става все по-трудно. Това обяснява защо рисковете, свързани с тези сделки, са класирани на по-ниска позиция от миналата година.

Въпреки това на дневен ред остават спасителните сливания в резултат на финансовата криза и регулаторните промени, които могат да предизвикат нови сделки. (Миналата година този риск бе на 8. място.)

Опасностите за България

Същите са някои от рисковете пред световния и пред българския бизнес, коментира Диана Николаева, съдружник в "Ърнст и Янг България". Става дума за регулациите, достъпа до кредитиране, бавното възстановяване от кризата, необходимостта от съкращаване на разходите и войната за таланти.

Но има някои специфични рискове, които в глобалното проучване остават на по-заден план за международните компании, но за българските са изключително важни. Става дума за:

Поддържане на инфраструктурата

Изостаналата инфраструктура е сериозен повод за безпокойство за растежа на икономиката. Най-засегнати отрасли са туризмът, телекомуникациите, недвижимите имоти и транспортът.

Натиск при ценообразуването

Икономическата криза и промените във възприятията на потребителите спрямо продуктите са двигател за по-агресивна борба за пазарен дял. Това се отразява на ценовите стратегии. Увеличението на цените става все по-трудно дори и при поскъпване на суровините.

Липса на иновации

Този проблем е относително постоянен за технологичния сектор и ще си позволя да цитирам изпълнителния директор на един от европейските мобилни оператори, който казва: "...без иновации имате нищо".

Бързото развитие на области като биотехнологии, геномика, нанотехнологии, информационни технологии отваря огромни възможности за развитие на продуктите. Липсата на инвестиции за изследователска и развойна дейност е сериозно препятствие пред компаниите, които нямат други инструменти да се конкурират с големите световни корпорации.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 25 минути

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 55 минути

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 1 час

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Свят Преди 1 час

Какви са последните думи на кралицата четете в следващите редове

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 10 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 11 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 11 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 12 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

Главчев: Сега на ход е Радев

Главчев: Сега на ход е Радев

България Преди 13 часа

Главчев: Наистина нямаме време за изчакване