Бойко Борисов: България е един от моторите за "Набуко"
Премиерът Борисов приветства енергийните министри от държавите, през които е предвидено да премине бъдещият газопровод "Набуко"   
Източник: Гергана Костадинова / БГНЕС
3
л лгария е един от моторите газопроводът "Набуко" да се случи. Готови сме с всички документи и можем да започнем строителството в средата на лятото, заяви премиерът Бойко Борисов.

Днес в София се състоя среща на енергийните министри от държавите, през които е предвидено да премине бъдещият газопровод.

Министър-председателят напомни, че "Набуко" е единствената възможност за газови доставки от Азербайджан, ще доведе до диверсификация и падане на монополите. Борисов покани всички желаещи да се присъединят да инвестират в този проект, но не пропусна да припомни, че вече е загубено много ценно време за неговата реализация.

"В Европа думичката "напредък" се използва много, но на практика не се случва нищо. Дълги години харчихме пари за срещи и администриране на проекта, в това време някои големи компании се разколебаха и се отказаха", заяви премиерът, намеквайки на излизането на германския енергиен гигант "Ер Ве Е".

Борисов обеща, че в края на юни у нас ще започне изграждането на газопровода.

За да се случи това, консорциумът "Шах-Дениз 2", който разработва находището на газ в Каспийско море, трябва най-сетне да избере окончателно маршрутът, по който да бъде транспортиран добивания от него газ. Това се очаква да стане именно през юни.

В края на 2012 г. стана ясно, че международната проектна компания Nabucco International е предложила на консорциума "Шах Дениз 2" да придобие 50% от проекта. Останалите 50% ще се разпределят между сегашните акционери. За целта всеки от тях трябва да продаде част от своя дял на консорциума "Шах-Дениз 2" до достигане на въпросните 50%.

Една от компаниите в Nabucco International е Българският енергиен холдинг (БЕХ), която притежава дял от 16,67%. Останалите са австрийската OMV, унгарската МОЛ, румънската "Трансгаз" и турската "Боташ". Доскоро в консорциума участваше и германският енергиен гигант Ер Ве Е, който в края на миналата година взе решение да се оттегли от проекта. Предвижда се германците да продадат дела си в него на австрийците.

В консорциума "Шах-Дениз 2" 51% се държат от британската "Бритиш петролиъм" и норвежката "Статойл" (по 25,5%). По 10% имат азерската СОКАР (ГНКАР), руско-италианската LUKAgip (в нея участва и "Лукойл"), френската "Тоатал" и иранската NIOC. 9 на сто има турската петролна компания TPAO.

"Набуко" беше замислен в началото на новото хилядолетие (2002 г.) като газопровод за доставянето на алтернативно на руското "синьо гориво". Първоначално се предвиждаше тръбата да бъде захранвана с ирански газ, но поради политически и икономически съображения тази възможност беше отхвърлена. Това постави "Набуко" пред сериозното изпитание свързано с намирането на суровинна база, с която да бъде запълнен.

БГНЕС припомня, че

често, но неправилно "Набуко" беше обявяван за конкурент на "Южен поток".

Преди да достигне до конкуренция с руския газопровод, "Набуко" трябваше да преодолее конкуренцията с останалите тръбопроводни проекти, които се предвиждаше да бъдат изградени от Каспийския регион за Западна Европа. На първо място това е вече действащият отчасти интерконектор Турция-Гърция-Италия.

"Звездният" миг на "Набуко" настъпи през 2009, която започна с руско-украинския газов конфликт, който постави под съмнение надеждността на Москва като доставчик и на Киев като транзитьор на руския природен газ. Именно през същата година се появиха възможността в средносрочна перспектива за доставка на иракски газ, защото "синьото гориво" от Азербайджан беше недостатъчно, за да превърне "Набуко" в икономически изгоден проект.

Но ситуацията започна коренно да се променя още в началото на 2011, когато компанията-оператор на находището "Шах-Дениз" - "Бритиш петролиъм" предложи свой алтернативен и по-евтин вариант, вместо "Набуко". Основната суровинна база за "Набуко" с възможност за доставка на около 16 милиарда куб.м., но едва след като бъде изградена многократно отлаганата втора част.

В същото време цената на дългия около 4000 км газопровод с първоначален капацитет от 30-31 милиарда куб.м. нарасна почти три пъти - от 5 милиарда евро на 15-16 милиарда, което накара много от участниците в него да се замислят, дали да го реализират.

В края на 2011 г. Азербайджан и Турция след дълги години преговори успяха да постигнат газово съглашение. Споразумяха се за строителството на газопровод, който ще доставя 10 милиарда куб.м. азерски газ за европейските пазари от 2017 г.

Цената на трансанадолския газопровод е 3,8 милиарда евро. На 31 декември 2011 дойде и съобщението от енергийното министерство, че Анкара вече не подкрепя напълно "Набуко". През януари 2012 заден ход по проекта започна да дава германският гигант "Ер Ве Е". Президентът на компанията доктор Юрген Гросман заяви, че смята тръбата за доста скъпа.

"Важното е каспийският газ да пристигне в Европа в такъв обем и там, където ни е необходим", каза тогава той, отбелязвайки, че "Ер Ве Е" ще се радва да получи гориво и по други канали. "Дали този газопровод ще се нарича "Набуко" или "Турандот", за нас не е важно", посочи той. "Напротив, ще се радваме на всички варианти, които не изискват от нас сериозни финансови инвестиции", категоричен бе Гросман.

Малко по-късно и друг участник, унгарската МОЛ, също изрази скептицизъм. Така се стигна до преразглеждането на първоначалния вариант на "Набуко".

В опит да съживи тъпчещия на едно място проект неговите акционери предложиха да се изгради по-къса и по-евтина тръба, наречена "Набуко-Запад", по която да се транспортира между 10 и 23 млрд. куб. м газ годишно от турско-българската граница към Австрия. Този вариант поне засега е подкрепян от консорциум, включващ австрийската компания OMV, унгарската МОЛ, румънската "Трансгаз", българската "Булгаргаз" и турската "Боташ".

България винаги е подкрепяла газопровода "Набуко".

Тази позиция е била заявявана на всички енергийни форуми, както и по време на двустранните преговори с Азербайджан и Турция. На 5 декември миналата година президентът Росен Плевнелиев обяви пред чуждестранните журналисти, акредитирани в страната, че газопроводът "Набуко" е "тотален приоритет" за България.

Това изказване беше направено на фона на току-що оповестеното желание на "Ер Ве Е" да напусне проекта.

През 2012 г. министър-председателят Бойко Борисов обяви, че страната ни настоява първа копка на "Набуко" да бъде направена на 10 януари, т.е. днес. Става въпрос за искането ни да започне изграждането на българо-турската газова връзка като част от "Набуко", както и да ползваме за целта част от предоставените от Европейската комисия 200 млн. евро за развитие на газопровода.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 33 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности