Банкери: Лихвените нива ще се задържат на сегашните позиции
Лихвите по ипотечните кредити продължават да падат   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
0

Лихвените нива ще се задържат на сегашните позиции, а при положителни икономически сигнали ще продължат да падат, смятат банкери и анализатори.

Забелязва се тенденция на понижаване на лихвите по ипотечните кредити и задържане на съществуващите нива на лихвите по фирмени и потребителски кредити.

Ако продължат положителните сигнали за съживяване на икономиката ни, процесът на понижение на лихвите ще продължи, прогнозира пред БТА изпълнителният директор на Кредит Център и председател на Асоциацията на кредитните консултанти в България Тихомир Тошев.

Винаги съществува риск, ако се влоши икономическата среда и се повишат лошите кредити, да се повишат и лихвените нива, но засега се очертава по-скоро обратната тенденция, коментира Тошев.

В момента забелязваме съществено намаление на лихвите по ипотечни кредити - тенденция, която започна от края на миналата година и продължава до момента, добави той.

Тошев посочи конкретни промоционални предложения за ипотечни кредити в евро за фиксирани периоди с лихви от 6,15%, 6,25 до 6,79%, както и оферти с променлива лихва за целия период на кредита от 7 - 7,5%.

Тези нива започват да доближават нивата на лихвите отпреди кризата, коментира финансовият експерт.

Намалението на лихвите при потребителските кредити е по-скромно, вижда се, че този продукт е по-рисков, тук има и по-голямо влошаване на вече отпуснати кредити.

Затова лихвите по потребителски кредити са намалели спрямо миналата година с около 0,5 до 0,75% като средните лихвени нива продължават да се движат в рамките на 11 до 15,5 - 16%, коментира кредитният анализатор.

Според Тошев тенденцията е да се понижават лихвите по ипотечните кредити, докато намалението при фирмените и потребителските кредити е в по-малки обеми.

Налице е постепенно намаляване на лихвите по депозити, виждаме и първите признаци за съживяване на икономиката и излизане от рецесията.

Въпреки че лошите кредити продължават да растат, темповете на ръст се забавят в последните месеци и всичко това би трябвало да са сигнали, че лихвените нива ще се задържат около сегашните нива, а ако добрите сигнали продължат и в следващата година лихвите би трябвало да слязат надолу, прогнозира Тихомир Тошев.

Ръст от около 6% спрямо миналата година се забелязва само при ипотечното кредитиране, каза Тошев. С жилищни и ипотечни кредити са свързани и промоциите на банките, добави той.

Според експерта в момент на криза клиентите търсят ипотечни кредити, за да си осигурят най-важното - дом, или пък чрез ипотечно кредитиране да рефинансират стари свои задължения.

Очакванията са, че този пазар на ипотечно кредитиране ще продължава да расте, докато при потребителското и фирменото кредитиране ситуацията няма да се промени значително.

Потребителското кредитиране ще остане ограничено

и ще се ръководи основно от сериозната преценка на банките на кандидатите за кредит, смята експертът. Според Тихомир Тошев депозитният пазар се е успокоил и се е регулирал.

Лихвите по депозитите леко вървят надолу, което е и нормалната ситуация, каза той. Българските вложители продължават да избират този вариант за спестявания пред инвестиционни инструменти като взаимни фондове, покупката на акции и други.

Въпреки че лихвите по депозитите намаляха с около 1,5 - 2% в сравнение с пика от миналата година, депозитите продължават да носят добра доходност и хората ги предпочитат, коментира Тошев.

Напоследък се забелязва ориентиране към дългосрочни депозити - за 6, 9 и 12 месеца, докато през миналата година се хората се насочваха предимно към едномесечни до тримесечни депозити, при които лихвите бяха най-високи, посочи експертът.

На въпрос кога финансовият ресурс в България ще стане по-достъпен и българските потребители ще се радват на по-изгодни условия за кредити от страна на банките Тихомир Тошев посочи, че това зависи от цялостната ситуация в страната.

Зависи какъв е кредитният риск, както и нивата на лихвите по депозитите, каза Тошев. В момента тези нива са между 5 и 7% и всъщност това е цената на ресурса, който се набавя от вътрешния пазар, обясни експертът.

Нормално е щом се плаща лихва за привлечени средства между 5 и 7% лихвите по кредитите да варират между 7 и 15% за различните кредитни продукти, които носят различен риск, добави той.

Не само лихвите по депозитите са определящи, България все още трябва да извърви дълъг път към страна с по-висока сигурност и по-голям интерес за външните инвеститори и да си осигури достъп до ресурса на междубанковите пазари на по-добра цена, каза Тошев.

В дългосрочен план вървим в тази посока, но икономическата ситуация в момента и кризата, която е обхванала целия свят не ни помагат това да се случи много бързо, коментира анализаторът.

Според Тошев не е правилно да гоним лихвите по кредитите в ЕС, защото те варират за отделните страни в много широки граници.

В някои страни лихвите по депозити започват от половин до 1%, а по кредити от 4,5 - 5%, а в други държави лихвите по депозити са от порядъка на 5-7%, а лихвите по кредити 7- 15%.

Изпълнителният директор на Пощенска банка и заместник-председател на УС на Асоциация на банките в България Асен Ягодин смята, че най-вероятно лихвените нива ще се задържат на сегашните си позиции през следващите три до шест месеца.

Ягодин дори изрази опасения, че финансовият ресурс може да поскъпне

заради повишения кредитен риск за банките, ако не се предприемат законодателни промени за премахване на възможността фирми да бъдат обявяване в несъстоятелност със задна дата.

В момента законодателството позволява фирма да бъде обявена в несъстоятелност със задна дата.

Когато това се случи с дата преди получаването на банковия кредит, това води до обезсилване на банковите обезпечения, които са нотариално или под друга форма изповядани за дадения кредит и така банките остават необезпечени, а възможностите за събиране на един необезпечен кредит са много по-малки, коментира Асен Ягодин.

Като причина за повишаване на кредитния риск банкерът посочи и промените в Закона за потребителския кредит, според които клиент може да върне потребителски кредит 14 дни след получаването му, без да дължи наказателна лихва. Би трябвало промените в законодателството да са насочени и към защита правата на кредитора, а не само на кредитополучателя, заяви Асен Ягодин.

Според него това би могло да доведе до намаляване на рисковата премия, което ще намали и цената на кредита. Силно ограничени са възможностите на банките за по-нататъшно вдигане на лихвите по кредитите, защото това ще предизвиква и по-голяма невъзможност за погасяване на задълженията на кредитополучателите, а никой няма желание за нов скок на просрочените кредити, коментира банкерът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 1 час

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 1 час

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 2 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 2 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 3 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 3 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 3 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 4 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 4 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 4 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 4 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 4 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 5 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 5 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 5 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура