Толкова близка и същевременно далечно екзотична е една от най-любимите напитки у нас – кафето.
Всеки ден се наслаждаваме на страхотния му вкус, чувстваме се ободрени и готови за предизвикателства.
Но колко са тези от нас, които са държали в ръката си малките зелени зрънца, от които произхожда? Нека открием какво крие този този безценен дар от природата – зелените, неизпечени кафе зърна.
Малко хора знаят, че до ден днешен кафето се бере на ръка.
Подбраните добре узрели плодове кафе се сушат, отделят се зърната (люспата и месестата част се отстраняват), след което се преглеждат внимателно, като се подбират само най-качествените. Но това е само началото.
Кафето е един от най-изследваните продукти в човешката история. Това, което остава скрито зад този факт, са всъщност важните съставки, на които се дължат ползотворните ефекти.
Важно е да се знае, че неизпечените кафе зърна съдържат високи нива от полезните за организма полифеноли, които са естествените антиоксиданти в кафето.
Основна функция на антикосидантите е да спомагат в борбата със свободните радикали и по този начин да предпазват клетките от увреждане.
Напитки, произлизащи от растенията, каквото е кафето, се грижат да доставят неообходимото количество полифеноли за нашия организъм, превръщайки го във важна част от здравословния ни начин на живот.
Попаднали веднъж в нашия организъм, полезните съставки оказват своето благоприятното действие.
А и да не забравяме тонизиращия и ободряващ ефект на кофеина - благодарение на него, ароматната напитка стимулира ума, повишава вниманието, увеличава концентрацията и въздейства благоприятно на физическата издръжливост.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!