Жертви на студа и снега в Европа
Унгария   
Източник: ЕПА/БГНЕС
8
Сд д и сняг сковаха цяла Европа, взеха жертви и разстроиха всички видове транспорт.

Петнадесет души починаха от студ само през вчерашната събота в Полша, където температурите паднаха под минус 20 градуса. С това тъжната равносметка вече възлиза на 47 жертви от началото на декември.

Става дума главно за бездомници, починали от премръзване след употреба на алкохол. Полицията обикаля местата, където те се събират, за да ги насочва към изградените центрове за подслон. По медиите се отправят призиви към населението за бдителност и солидарност.

Десет души вероятно са станали жертва на големите студове, обхванали от няколко дни Чехия. Загинали, вкл. бездомници, има в североизточния град Острава и в Прага.

Днес температурата падна до минус 27 градуса, а утре се чака "затопляне" до около нулата.

Бездомник измръзна до смърт и в град Манхайм, Германия. Той бил един от трима мъже, легнали да спят на голия бетонен под на неизползвана поща, облечен само с тънко яке с памучна качулка.

Други две жени загинаха в провинция Шлезвиг-Холщайн при две автомобилни катастрофи поради заледявания. От няколко дни стотици пътни произшествия с тежко пострадали са регистрирани в цяла Германия.

Летище Дюселдорф, което е третото по големина в Германия, днес бе затворено заради снежна буря.

Температурите през нощта срещу събота паднаха до минус 33,6 градуса. Рекордът регистриран в Бавария, в малкото селце Фунтензее.

Студената вълна достигна върха си вчера с дневни температури около минус 10 градуса в повечето големи градове на страната. В Берлин, Росток и Мюнхен бе минус 11, в Лайпциг, Хановер, Щутгарт и Нюрнберг - минус 14, а в Кьолн и Франсфурт - минус 12.

Столицата осъмна покрита с дебел сняг и туристите се криеха

в метростанциите и кафенетата, защото не бяха подходящо облечени за неочаквания студ. Снеговалежи се очакват също днес и утре.

Мраз скова и Италия, където машинист загина в Сардиния при дерайлиране на влака му заради лошото време. Според метеорологичните служби страната преживява най-студения си уикенд за годината.

През последните дни островът е залят от проливни дъждове, които причиниха кални свлачища върху релсите. Летищата във Флоренция, Болоня, Рим и Венеция бяха принудени временно да затворят или отмениха полети заради силния сняг. Спрени са и фериботите за островите край бреговете на Кампаня и за Сицилия.

Започналият тази нощ и продължаващ и досега силен снеговалеж парализира движението в Белгия.

Полетите от международното летище в Брюксел са прекратени

до второ нареждане, като пътниците с купени билети за полет днес могат до променят деня на пътуването си без наказателна глоба.

Вътрешният пътен пръстен в Брюксел също бе затворен, за да може снегорини да разчистят падналия сняг. По външния магистрален пръстен на столицата движението е истинско мъчение, предизвикано най-вече от аварирали тежкотоварни камиони. Има закъсали коли и камиони по всички магистрали както във Валония, така и във Фландрия.

Междувременно генералният директор на железопътната компания "Евростар", която оперира с  високоскоростните влакове, свързващи Брюксел с големи градове в околните страни, съобщи, че не може да се очаква движението им, особено между белгийската столица и Лондон, да бъде възстановено днес. Той не се ангажира с конкретен срок.

За момента компанията се опитва да разбере причините за повредите, блокирали нейни влакове в тунела под Ламанша в петък вечерта.

"Ясно е, че снегът влиза в системата за вентилация и предизвиква къси съединения в електрическите контакти на локомотивните двигатели. В тунела, където е много топло, моторите спират и не могат да потеглят отново", обясни Паскал Сенсон от компанията "Евротунел", която обслужва съоръжението под Ламанша.

Това е проблем за всички експреси на "Евростар", но снегът не е пречка за влаковете "совалки" на "Евротунел", които превозват колите и камионите. Те са снабдени със специална система, за да се справят с подобни ситуации, и биха могли да изтеглят композициите на "Евростар", попаднали в беда, уточнил говорител на дружеството.

Силни снеговалежи в Холандия нарушиха днес железопътния и въздушния трафик, а отчасти и автобусното движение. Говорителка на железопътната компания "ПроРайл" препоръча на пътуващите да се движат с друг транспорт.

Полетите от и за амстердамското летище Схипхол се изпълняват със закъснение средно от 45 минути. Нито автобуси, нито трамваи се движат в Хага, както и в редица провинции на страната.

Според холандската агенция АНП снежната покривка на места достигала 15 см. В голяма част от Холандия са регистрирани "умерени до силни" снеговалежи, които ще продължат и днес следобед.

9000 снегорина се борят с преспите из улиците на Москва

Мобилизирана е цялата налична специална техника. Предупреждение за буря е обявено в цяла Московска област.

Синоптиците очакват до вечерта силни снеговалежи в региона, засилване на вятъра, чиито пориви ще достигат 10 м/сек и повече, намаляване на видимостта и виелици.  

Мощен средиземноморски циклон, дошъл от югозапад, понижи налягането в областта. В Шереметиево край Москва, където е  международното летище, прехвърчат ледени иглички - много дребни ледени кристалчета, които се реят в ниските въздушни слоеве.  

Снеговалежите още не са се отразили на въздухоплаването в небето над Москва и в дейността на местните летища, но пътната обстановка е влошена и колите се движат със скорост, по-малка от обичайната.

Столичното кметство се погрижи още през нощта всички магистрали да бъдат обработени с препарати срещу заледяване.

В Украйна заради силния снеговалеж и снежните бури без електричество останаха 106 населени места.

В Донецк десет души починаха от измръзване

Най-тежко е положението в Херсонска и Донецка области. По пътищата през последното денонощие имаше много аварирали и закъсали в преспите коли.

На места поривите на вятъра стигат до 25 м/сек, а средните температури са с 8-10 градуса от обичайните са сезона. В някои населени места през нощта бе до минус 25 градуса.

Буря в района на руското черноморско пристанище Сочи през нощта изхвърли на брега товарния кораб "Арас-1", плаващ под флага на Молдова. Всички 13 членове на екипажа - девет граждани на Украйна и четирима на Русия, са спасени. Корабът обаче е пречупен на две и не подлежи на ремонт.

На борда имало около 37 тона мазут. Няма изтичане на гориво - товарът се намира в едната половина на 138-метровия корпус, изхвърлена на около 15 м от входа на крайбрежен ресторант. Сутринта ще бъде взето решение за евентуално изпомпване на горивото.

Корабът, пристигнал от турското пристанище Трабзон, стоял в пристанище Сочи от 17 декември, за да изчака да премине бурята със сила пет бала.

Силни снеговалежи, лед и ниски температури парализираха и Балканите

и станаха причина десетки автомобили да затънат в снежните преспи по пътищата на Сърбия и да бъде блокиран железопътният транспорт в Хърватия.

Снощи край Пожаревац, Източна Сърбия, около 50 шофьори са останали на пътя, но след намеса на спасителните екипи са били настанени в най-близкия хотел. Покрита със сняг е и северната част на провинция Войводина, където възникна хаос по пътищата.

Големи задръствания има в Босна, а в Хърватия за часове е било спряно движението на влаковете между Загреб и Сплит. Доста пътни артерии в Черна гора са затворени.

Проблеми има и в Румъния, където в някои райони снегът е достигнал 2,5 м височина.

Заснежени са пътищата в Северна Гърция и по-специално в областите Козани, Кастория и Флорина. Сериозни проблеми има и по основната автомагистрала между Атина и Солун в района на Темпи, където заради много голямо свлачище движението на коли се осъществява през заобиколни пътища.

По същата причина задръствания има в района на град Лариса, Централна Гърция. Властите предупреждават, че движението в този участък на автомагистралата става все по-натоварено и ще се усложни заради лошото време.

Сняг и виелици обхванаха също Македония и създадоха проблеми на пътния и въздушен транспорт в страната. Летището в Охрид все още е затворено, а полетите на Скопското летище се осъществяват с голямо закъснение и в нарушение на графика. Забрани са въведени за тежкотоварните камиони, пътуващи в участъците между Гостивар и Кичево, както и между Маврово и Дебар.
Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 11 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 15 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м