0

"БСП с девет евродепутати, ГЕРБ и ДПС - по трима", е прогнозата на агенция "Сова Харис", цитирана в "Труд". Според нея към този момент само пет партии могат да са сигурни, че ще имат присъствие в Европарламента.

Най-мобилизиран е електоратът на БСП, следван от този на СДС и ДПС.

Според данните от национално представително проучване, направено от 23 до 29 март сред 1025 души, 23,6% биха гласували за БСП, 15,6% - за ГЕРБ, 7,8% - за ДПС, 6,1% - за СДС, 2,8% - за НДСВ, 2.3 процента - за ДСБ.

В материал в "Труд" проф. Георги Фотев коментира причините за вероятната ниска избирателна активност на евроизборите в България и посочва, че главната политическа задача е да се разясни дейността на Европарламента, така че "отвлечената представа да стане внятна за всеки избирател".

В интервю за "Монитор" социологът проф. Петър-Емил Митев отбелязва, че не всички социолози прогнозират ниска избирателна активност.

Според него основният мотив за тези очаквания е опитът на другите страни, особено на тези от бившия източен блок.

Принципът на уседналост постави ДПС на кръстопът, коментира още той и допълва, че предложената от движението листа е крачка във вярната посока - към етническо декапсулиране.

"Елитът - с товар от четири провала преди евровота", пише в анализа си "Монитор". Първият провал на политическата класа бе в опита й да се съхрани на всяка цена с всички средства, вторият - че вместо партиите да напишат стойностни програми за изборите, се заеха да се пробват в популизъм, третият - че засега не се очертава кампания за преференциален вот, а четвъртият са самите кандидат-депутатски листи, смята авторът.

"Вот за Европа, обърнат навътре", пише в коментар в "Дневник". Според него вътрешнополитическите отношения се проектират върху първите насочени навън избори.

"БСП е най-дясната лява партия в света", заявява пред "Труд" Огнян Сапарев, бивш депутат от левицата. У нас всичко се е объркало , левите станаха десни, а десните от немай къде станаха леви, смята той.

"Парите по избори са главно от сивия бизнес - е, как партиите ще си сложат примката", пита в интервю за "24 часа" икономистът Венцеслав Димитров.

Според него ако една партия е похарчила явно десет пъти повече, отколкото е декларирала, няма държавна институция, която да й каже - вие защо лъжете в отчетите си.

"Разваления телефон на президента", е заглавието на материал на "Сега" в приложението "Наблюдател". Според него президентът и обществото си говорят чрез развален телефон.

Ние си мислехме, че той готви някакъв нов паралелен център на власт, то излезе, че той просто обновявал администрацията си и готвел мрежа от клубове, но не партийни, а граждански, пише изданието.

"Време за експерти и за граждани" е озаглавен анализ в "24 часа". Авторът - социологът Живко Георгиев, отбелязва, че през втория си президентски мандат Георги Първанов се нагърбва да бъде усилвател на обществени идеи и да ги въвежда в диалога с парламента и правителството.

Отчет дали СДС ще бъде изключен от Европейската народна партия четири дни преди евроизборите на 20 май у нас ще даде днес лидерът на сините Петър Стоянов пред спешно свикани Национален съвет, информира "Труд".

На един телефонен номер ще се обаждаме, за да извикаме пожарната, полицията, Гражданска защита или Бърза помощ от юли, съобщава в челния си материал същото издание.

Става въпрос за линия 112, която първоначално ще бъде отворена само за жителите на т.нар. "Югозападен регион", в който влизат столицата, София-област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Министърът на отбраната обяви телефони за борба с корупцията за сигнали за корупция в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на военния министър, информира "Българска армия".

Столична община трябва да избере какво да финансира с пари от ЕС по оперативната програма "Околна среда" - вариантите са в програмата да бъде включен строежът на завод за преработка на отпадъците или построяването на отходна канализация за кварталите в подножието на Витоша. Това пише "24 часа", като цитира екоминистъра Джевдет Чакъров.

"Чисто нови след ремонт гара и оперета", четем в "Труд". Нов покрив над ротондата на столичната Централна гара трябва да бъде изграден през следващите месеци, информира изданието.

Вестникът пише още, че министърът на културата Стефан Данаилов и директорът на Музикалния театър Светозар Донев са обявили края на основния ремонт на Музикалния театър, за който министерството на културата отпусна 2948 000 лв.

Децата от първи то четвърти клас да учат задължително религия по един час седмично - това ще предложи на министъра на образованието Даниел Вълчев общественият съвет от учени и експерти, който бе създаден от парламентарната комисия по вероизповеданията специално, за да се произнесе по въпроса, пише от първа страница "Сега".

Училищата да се категоризират по подобие на хотелите със звезди - това е записано в стратегията за развитие на столичното образование, информира "Земя" и цитира Кирил Арсов, общински съветник от НДСВ.

Целта е родителите да могат да се ориентират къде записват децата си.

"Учениците с униформи като юпита", пише "Стандарт". Възпитаниците на професионалните училища по дизайн подготвят свои проекти за училищни униформи, които ще бъдат представени на 13 май в Русе на специално модно ревю под патронажа на МОН.

"БСП изненадващо се възпротиви на предложението за освобождаване на таксите за висшите училища още от тази есен", отбелязва "Сега".

Промените в закона за висшето образование, които предстои да се гласуват на първо четене, предвиждат вузовете сами да определят таксите за обучение и приема, а това ще им позволи да повишават размера им.

"Заради готвени промени в Закона за висшето образование обмислят рязък скок на такса медицина", е челното заглавие на "24 часа". Най-висок скок се очаква в София, където от 400 лв. се обмисля сумата да стигне 2000 лв.

"Сега" публикува аналитичен материал за "Хленчещата здравна каса". Вместо да се жалва, че я източват, НЗОК може и трябва да контролира болниците, а там вече най-трудно е да попадне истински болен човек, защото икономически е неизгоден, пише авторът.

"20 свидетели ще говорят срещу Очите и хората му", твърди пред "Труд" зам.-окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов, шеф на разследващия екип по делото срещу поморийската силова групировка.

"Новият НПК - една година мъка", е озаглавен материал в приложението "Законът" на "Сега". Според автора равносметката показва, че проблемите в новия кодекс са повече от ползите.

Същият вестник публикува и интервю със зам.-главния прокурор при Върховната касационна прокуратура Камен Ситнилски. Според него при проверката си евроекспертите са се впечатлили от ареста на двама прокурори, както и от случая с Димитър Желязков-Очите в Бургас.

"САЩ и ЕС ни подкрепят като регионална сила", пише "Труд". България е малък пазар, но правим всичко възможно страната ни да бъде добър център за регионален бизнес, цитира вестникът думи на външния министър Ивайло Калфин пред елитен трансатлантически форум в София.

Всеки, който усвоява пари за екопроекти по програма ИСПА, ще носи лична отговорност - това изискване на Еврокомисията представи вчера екоминистърът Джевдет Чакъров пред кметове, ВиК дружества и институции, информира "Дневник".

По новата схема кметовете и всички други участници в управлението и изпълнението на проектите ще носят административно-наказателна отговорност за всяка дейност, извършена под тяхното ръководство.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 1 час

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 5 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 5 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 5 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 5 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 5 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 5 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 6 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 6 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 7 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души