0

Д ни преди посещението на руския президент Владимир Путин в София американският посланик Джон Байърли подкрепи настояването на българската страна за мажоритарен дял в дружеството, което ще контролира газопровода "Южен поток" на територията на България, съобщава в челния си материал "Дневник".

"Българските официални лица действат в интерес на своята страна и според международните норми, когато настояват в проекта "Южен поток" да имат мажоритарен дял в собствеността и да получат гаранции за компенсации, ако доставките евентуално не могат да бъдат осъществени", е казал за "Дневник" посланик Байърли.

Очакванията са междуправителственото споразумение за новото трасе на руския газ към Европа през Черно море и България да бъде подписано по време на визитата на Путин у нас тази седмица.

В. "Класа" отбелязва, че визитата на руския президент ще е виза за старта на геостратегически проекти - газопровод, нефтопровод, АЕЦ, ферибот. Като обекти от такъв мащаб очакванията са, че те ще променят не само картата на региона, но и тази на Европа, пише изданието.

"Транзитът на руски нефт и газ не увеличава зависимостта ни от Москва", казва в интервю за "Дневник" вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той уточнява, че все още не са ясни параметрите на преговорите по проекта "Южен поток". Очевидно не могат всички въпроси да се изяснят окончателно до пристигането на руския президент, допълва Калфин.

"Не чакам пробив с Русия, всеки ще си пази позициите", е озаглавено интервю във в. "24 часа" с Ивайло Калфин. Ще обсъждаме основно двустранни въпроси, също и икономически теми, проекти като АЕЦ "Белене", Бургас-Александруполис, казва той.

По някои точки имаме доста различни позиции, които не са нови, тези въпроси ще бъдат дискутирани, но не очаквам някакъв пробив да се случи, посочва вицепремиерът.

Тук слагаме и въпроса за Косово, защото Русия подкрепя позиция, която не създава предпоставки за стабилизация на Балканите, допълва Калфин.

Той отбелязва, че в диалога с Русия най-важното е да се излезе от идеологическата рамка. Трябва да си погледнем първо нашата къща и квартала, за да се чувстваме максимално сигурни, което дава възможност и за глобално развитие на страната, затова решаването на въпроса за Косово е един от най-важните, с които ще се занимаваме - така отговаря Калфин на въпрос какви са приоритетите за външната ни политика през 2008 г.

За Косово всички варианти са лоши, докато няма съгласие между Белград и Прищина, няма да има добър вариант, коментира той. Подготвени сме с варианти при лошо развитие на обстановката, категоричен е Калфин.

"Закриват половината аптеки", е челното заглавие на в. "Труд". Между 40 и 60% от аптеките в България ще бъдат закрити - това предвиждала идея на здравното министерство, според която задължителната им площ трябва да бъде увеличена до 40 кв.м.

До закриване на аптеки ще се стигне, защото фармацевтите работят в помещения с площ около 20-25 кв.м, цитира вестникът шефа на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

В интервю за "Труд" Ненчев отбелязва ,че тези, които останат на пазара, рязко ще вдигнат печалбата си.

По повод цените на медикаментите той коментира, че у нас ДДС е много висок - 20%, а в Европа този данък върху лекарствата е между 4 и 8% и оттук идва разликата в цените.

"Защо да отговарям на глупости?", пита в интервю за "Труд" вътрешният министър Румен Петков. Обвиняват ме в такива глупости, че въпреки здравата ми нервна система понякога ми е трудно да ги възприема, коментира той.

В отговор на въпрос Петков заявява, че има абсолютно доверие в главния секретар на МВР Валентин Петров. Защо изместваме вниманието от незаконното издаване на един документ към клеветите по адрес на МВР и към Валентин Петров - това са дълбоко неверни неща, посочва министърът.

Той коментира и ситуацията с БСП. Това, което сме направили, не го обясняваме на хората, а оставяме всеки ден да им се обяснява колко лошо е свършеното, отбелязва Петков и посочва, че сегашната коалиция е трудна, но е дала много на България.

Тези, които казват "коалицията да си отиде", не казват какво ще дадат те на държавата утре, освен смехотворни, популистки идеи, заявява Румен Петков.

Защо Бойко Борисов създаде очакването за разпад на управляващото мнозинство и неизбежен курс към предсрочни парламентарни избори - нямам идея, коментира Петьо Цеков във в. "Сега" в материал "Великата Борисова революция".

Борисов сигурно е наясно, че неговата армия не е достатъчна за осъществяването на революция, трябват партньори, а кои са партньорите на ГЕРБ, не се сещам, допълва авторът.

"Всеки сезон бедствието е едно и също - Емел Етем", е озаглавено интервю във в. "24 часа" с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Той съобщава, че през новия политически сезон ВМРО ще внесе закон за национална гвардия, която да има 1200 души постоянен състав и възможност за мобилизация на още 12-24 хиляди гвардейци.

Сега при поредния снеговалеж стават бедствия, които не могат да бъдат овладени от институциите, допълва Каракачанов. Той съобщава, че ВМРО ще внесе и българска национална доктрина и демографска програма.

"ЕС готви нов удар по енергетиката ни", е челното заглавие на в. "Сега". До два месеца България очаква да получи от комисията на ЕС предупредително писмо за наказателна процедура заради серния двуокис, изпускан от ТЕЦ-овете "Марица-изток", цитира вестникът високопоставен правителствен източник, без да назовава името му.

"Монитор" съобщава от първа страница за национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата, според която питейната вода в големите градове у нас ще се флуорира от септември т.г.. Автор на програмата е председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков.

Вестникът отбелязва, че в Европа тази практика е прекратена като вредна за здравето.

Според д-р Димитър Димитров, шеф на отдел "Държавен здравен контрол" в МЗ, водоснабдителните системи у нас не са проектирани за флуориране и подобен проект не може да се реализира.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 41 минути

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 4 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 5 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 5 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 5 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 6 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 6 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 6 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 6 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 7 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 7 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 7 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 7 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 7 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа