0

Д ори и в Европейския съюз злоупотребата с алкохол води до главоболие. Резултатът от снощи, когато отново не преценихте дали е по-добре да изпиете две или седем големи ракии, е един - махмурлук на сутринта.

Не съществува фармакологичен метод за лечение на това състояние на придобита дехидратация, но за сметка на това има десетки разнообразни други способи да преодолеете по-бързо болката в главата, краката и стомаха.

Махмурлукът е биохимична еманация на гузната съвест. Неговата появата е данъкът добавена стойност, който се начислява върху миговете на върховна самозабрава, безпричинно веселие и прекомерно грабене с шепи от извора на живота през предната нощ. Ако го изпитвате, всъщност трябва да сте щастливи, макар и да не можете все още да осъзнаете защо заради болката в главата. Щастливи, защото според светилата на притчоидните умотворения като Паулу Коелю след всяко качване "горе" идва и падане "долу". Така че добре дошли "долу". "Горе" беше много яко обаче, нали?

Който пие, зло не мисли...

Както всички знаем, махмурлукът настъпва след прекомерна употреба на алкохол. Ключовата дума е прекомерна, тъй като употребата на алкохол сама по себе си не причинява болка, а само радост.

Количеството за достигане на границата "не бива" е строго индивидуално и се формира от физиологичните особености на индивида - тег­ло, ръст, възраст, от колко време консумира спиртни напитки и т.н.

Влияние оказва и качеството на консумираните напитки. Наличието на метилов алкохол и други примеси в питиетата, които поглъщате, увеличават ефекта на махмурлука. Затова и единственият експертен съвет като превантивна мярка срещу махмурлука, който можете да откриетe, е да ограничите количеството пиене или изобщо да не пиете.

Ако сте махнали с ръка и отново сте се впуснали в българския национален спорт "да удавим салатата в ракия", на другата сутрин е силно вероятно да се събудите с пресъхнала уста, слепнали устни, неспокоен стомах и силно главоболие.

Обезводняването е първият видим белег на махмурлука. Това е така, защото етиловият алкохол е силен диуретик и провокира често посещение на стаята с две нули. Дехидратацията води до много лек мозъчен спазъм, при който мозъкът незначително се отдалечава от черепната кутия, което от своя страна задейства рецепторите за болка по неговата повърхност. Затова крайният резултат от злоупотребата с чашката обикновено е разцепващо главата събуждане на следващия ден.

При разграждането на алкохола в организма протичат химични реакции, чийто краен резултат са слабо токсичните ацеталдехид и ацетат. Количеството им е в правопорционална зависимост от погълнатия алкохол.

Ацеталдехидът и ацетатът провокират киселинен процес, при който черният дроб намалява рязко производството на глюкоза в организма. Спадът в кръвната захар води след себе си умора, понижена концентрация, слабост и промени в настроението.

Ще познаете липсата на глюкоза в тялото на много пиян човек по неговата подчертана и внезапна сприхавост. А само допреди минути кротко си пиехте на маса.

Друг фактор, влошаващ ефекта на махмурлука, е пренасищането на организма с никотин. Когато пушачите пият, те пушат повече и обратното.

...но иде зло на сутринта

Ако искате да нямате махмурлук, можете да приложите различни хватки и техники преди и след самото пиянство. Може би най-простото нещо, за което едва ли ще се сетите след бурните мигове на алкохолно умопомрачение, е да изпиете две-три чаши вода. Дори цяла бутилка от литър и половина. По този начин ще се преборите ефективно с ефекта на обезводняването и ще възстановите баланса в организма си.

Ако се опасявате, че толкова много вода ще предизвика революция в стомаха, пийте по-бавно. Ефектът е гарантирано положителен. Ако сте забравили да пиете вода преди лягане, на сутринта също можете да го направите.

Проблемът е, че след настъпването на махмурлука и въздействието на цитираните по-горе киселини стомахът ви живее малко по-автономно. Автономно значи, че се бунтува...

Липсата на захар в организма се компенсира с... консумация на захар. Когато се събудите с болки, изяжте малко шоколад. Много ефективно въздейства и кока-колата. Това е един от редките случаи, в които огромното съдържание на захар в американската лимонада ще ви се отрази здравословно. Можете да замените колата с богати на витамин С сокове или със зелев сок. Коктейлът "блъди Мери" също върши чудеса.

Друг ефективен способ за борба с махмурлука е поемането на големи количества мазна и въглехидратна храна - например мазна сочна баница със сирене. В тази графа влиза и традиционният за българските земи ритуал на шкембе чорбата с много оцет, много чесън и малко лют пипер. Рецептата за тази супа предвижда тя да е тежка, мазна и питателна - всички необходими съставки за възстановяване след преживения катарзис.

Съвсем ефективен метод за борба с махмурлука е и прилагането на тактиката fight fire with fire (англ., в свободен превод - бори огъня с огън) - започнете да пиете отново на сутринта. Този тип лечение обаче е по-известен като запой. Дали ще участвате в запой, или просто ще си причинявате болка рано сутрин в неделя - това вече е въп­рос на личен избор.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности