0

Т ези дни почти едновременно няколко големи компании заявиха по един или по друг начин решимостта си да се преборят за парче от апетитния онлайн музикален пазар.

И макар че в нито едно прессъобщение не се комуникират директно намеренията за отнемане от пазарния дял наiTunes, повечето наблюдатели в анализите си подчертават именно този факт. Дали ще успеят, ще видим много скоро. Очакванията са около Коледа ситуацията да изглежда по-ясна.

Новината за старта на безплатната онлайн услуга за сваляне на музика SpiralFrog.com на практика се появява с почти една година закъснение. През август 2006 от компанията съобщиха плановете си да пуснат услугата през декември същата година.

И въпреки че официално услугата от няколко дни е факт, едва ли от iTunes са много притеснени, поне засега. Най-малкото защото стартът покрива само Съединените щати и Канада. Тоест феновете от останалата част на света, включително и тези от България, ще трябва да почакат още.

Всъщност експериментът SpiralFrog е тясно обвързан с една от големите звукозаписни компании - "Юнивърсъл мюзик". От една страна, именно бившият изпълнителен директор на компанията оглавява SpiralFrog.

От друга, точно тази компания беше първата, която обяви официално, че ще работи с онлайн музикалната компания за свободен даунлоуд на музика. Това означава, че "Юнивърсъл мюзик" предоставя пълния си каталог за безплатно сваляне. Надеждите на създателите на услугата са да предложат както алтернатива на пиратските сайтове, така и на iTunes.

Всеки обаче е наясно, че "безплатен обяд няма". Затова и нормално си задаваме въпроса къде е скрита цената, която потребителите все пак ще плащат, дори и да не се измерва директно в долари, евро или левове (в бъдеще).

Потенциалните клиенти на онлайн услугата SpiralFrog определено трябва да са хора, които обичат рекламите. Защото, преди да получи реална възможност за сваляне на любимо парче, всеки ще трябва да изгледа порция реклами.

Затова и собствениците на услугата определят своята таргет група в предпочитаната от рекламодателите възраст между 10 и 30 години. Остава под въпрос обаче доколко хората в тези граници ще са склонни всеки месец да попълват анкети относно пазарните си навици - също част от условията за ползване на услугата.

Или ще одобрят ограниченията около ползването на файловете - естествено не вървят на iPod (но са съвместими с някои други MP3 плеъри) и не могат да бъдат записвани на CD-та.

В надпреварата за парче от пазарния дял на доминиращия iTunes напоследък се включиха и гиганти в своите сфери като Nokia и Vodafone. Производителят номер едно на мобилни телефони наскоро обяви, че влиза на пазара на интернет услугите.

Интернет порталът, който на практика обединява музикален магазин (Nokia Music Store), игри (N-Gage), карти (Nokia Maps), ще носи името Ovi, което на фински език означава врата.

Обещанието, дадено на грандиозното представяне в Лондон, е порталът да стартира до края на годината. Въпреки това още сега си струва да отделите няколко минути и да посетите Ovi.com. Наблюдателите са категорични, че заявката на Nokia да "покаже вратата" на iTunes е повече от сериозна.

И така, в навечерието на коледните празници на европейския пазар на дигитални и мобилни услуги се очакват големи "горещини". Редом с новата услуга, която поне за основните пазари в Европа ще стартира още през есента, Nokia пуска и нови мобилни апарати (включително N81 и N95), които поддържат Ovi.

В същото време поддръжниците на iPhone стискат палци поне за Коледа дългоочакваната поява на смартфона на Apple да е на пазара на Обединеното кралство.

За успеха на наблюдаваната с интерес сага е отговорен мобилният оператор О2, който трябва да поддържа услугата.

Картината става още по-пъстра с новината, дошла преди десетина дни от основния конкурент на О2 - Vodafone. След постигнато споразумение с музикалната компания Omnifone мобилният оператор анонсира, че стартира нова услуга за сваляне на музика за Великобритания.

Клиентите на Vodafone ще могат да избират от каталог с над 1 млн. заглавия срещу 2 лири на седмица. За сравнение - очакванията са едно парче на портала на Nokia да струва 1 евро.

Система за управление на правата ще "бди" и пречи на потребителите нелегално да си прехвърлят файлове. И тук, както при услугата SpiralFrog, ще е невъзможно запис на парчетата на PC.

Няма съмнение, че клиентите на новата услуга няма да могат да я ползват, ако вече са заложили на iPod плеъра.

Няма съмнение и че в Apple, собствениците на музикалния магазин iTunes, на плеъра iPod и на смарт апарата iPhone, определено не стоят със скръстени ръце.

Въпреки неразбориите около дълго чакания iPhone и опитите на компании от различни сектори да "отхапят" от пазарния дял на iTunes основателят на Apple Стив Джобс редовно предизвиква както почитателите си, така и най-върлите си критици.

Само преди две седмици компанията показа новите модели на iPod - Touch, Classic, Nano и Shuffle, които продължават традиционно елегантния дизайн на предшествениците си, но поддържат нови функции и дори имат някои от качествата на iPhone.

И ако всички онлайн музикални услуги засега стоят малко далеч от България, тук е моментът да споменем и първия опит български уебсайт легално да предлага за изтегляне от мрежата парчета на чужди изпълнители.

От средата на миналия месец "Ка мюзик плюс" и сайтът MP3.bg предлагат голяма част от каталога на българската музикална компания за легален даунлоуд. Потребителите на онлайн услугата могат да заплащат избраната музика по три начина - с кредитна карта, чрез системата e-pay и дори чрез sms.

Появата на нови и нови играчи на дигиталния музикален пазар при всички случаи е добра новина за потребителите. По?голямата конкуренция означава по-качествени услуги на по-ниски цени.

От друга страна, всички представени нови услуги, независимо дали ще отнемат от пазарния дял на iTunes, със сигурност придвижват към легализация този пазар.

Много по-сигурно, отколкото силовото затваряне на нелегалните сайтове за теглене на музика. Всеки потребител би предпочел легална качествена музика на прилична цена. Стига да има кой да му я предложи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 28 минути

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 1 час

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 1 час

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 1 час

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 1 час

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 2 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 2 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 2 часа

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

Свят Преди 3 часа

ЕС доставя оборудване за ливанските въоръжени сили

Добавят Бионсе във френски речник

Добавят Бионсе във френски речник

Любопитно Преди 3 часа

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

България Преди 3 часа

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за създаване на болницата

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 3 часа

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Разкриха причината за огромната дупка в антарктическия морски лед</p>

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромна дупка - ето защо

Любопитно Преди 3 часа

Защо в антарктическия морски лед се е появил отвор четете в следващите редове

<p>Кремъл коментира&nbsp;обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие</p>

Кремъл коментира обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие в Украйна

Свят Преди 4 часа

Песков заяви, че Москва остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 4 часа

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки