0

Б ританският в. "Индипендънт" помества поредния материал, посветен на опасенията по повод евентуалния приток на емигранти от България и Румъния в Обединеното кралство след приемането на двете страни в ЕС.

В статия под заглавие "Лъжи, проклети лъжи и имиграция" всекидневникът цитира водещи британски мозъчни тръстове, според които дебатите по въпроса се израждат, като се превръщат в "истерия".

До това се стигна след седмици на яростни заглавия в печата и политически заплахи, изобличаващи опасността, която представляват новоприетите страни от бившия комунистически блок, пише изданието.

Вестникът се спира на изявленията на правителството, че Великобритания тепърва ще решава дали на работници от двете източноевропейски държави да бъде отказан свободен достъп до трудовия пазар в страната.

"Индипендънт" припомня както плашещите заглавия в медиите, така и изявленията на политици, според които имигрантите ще препълнят британските болници и училища, ще намалят заплатите в строителния бранш и ще доведат до увеличаване на престъпността и дори до нова СПИН епидемия.

Според вестника, който се позовава на експерти, някои противници на политиката на "отворени врати" базират аргументите си на

невежество и предразсъдъци

Независимата Служба за имиграционни съвети (IAS) осъди "зле информираните коментари" относно наплива на работна ръка, свързвайки го с "истерията" около присъединяването на Полша и други страни през 2004 г.

Действителността е малко по-различна от коментарите на онези, които не са проучили добре фактите, преди да направят необмислени изказвания, казва пред вестника изпълнителният директор на IAS Кийт Бест.

Предвижданията за броя на румънците и българите, които ще пристигнат във Великобритания, се различават значително - числото се движи от 300 хил. през първите 20 месеца до 56 хил. за първата година. Според британското МВР официална прогноза няма.

Правителството обаче намекна вчера, че се готви да възприеме по-предпазлива линия в сравнение с твърдението на министъра на търговията и промишлеността Алистър Дарлинг ден по-рано, че гражданите от двете страни няма да бъдат посрещнати с "отворени обятия".

Говорител на "Даунинг стрийт" подчерта, че решение по този въпрос ще се вземе "в подходящ момент" до края на годината.

Дани Срискандараджа, асоцииран директор на британския Институт за обществено-политически изследвания (IPPR), от своя страна предупреждава, че отношението към хората, идващи от Източна Европа, се ожесточава.

"Говореше се за хора, търсещи изгодно убежище, за незаконно пребиваващи. Сега това се прехвърли върху новопристигащите, които се оказват източноевропейци."

Според него в обществото и медиите има слоеве, завладяни от постоянния стремеж да превърнат в изкупителна жертва някои имигрантски групи,

просто защото те са лесна мишена

Отделно е поместен коментар от бившия генерален директор на Конфедерацията на британската промишленост сър Дигби Джоунс, според който полските имигранти например са допринесли значително за местната икономика след присъединяването на страната им към ЕС.

Не можете да обвинявате имигрантите, че са готови да работят за заплати, които макар на нас да ни изглеждат ниски, са много по-високи, отколкото в собствената им страна, заявява той.

По-нататък "Индипендънт" публикува списък на разпространяваните в медиите заблуди, свързани с евентуалния приток на имигранти от България и Румъния към Острова, като предоставя данни, които оборват всяко от твърденията.

Заглавията... и истината

"Спрете вълната от имигранти в ЕС... ХИВ-позитивните деца са бомба със закъснител за Великобритания" (в. "Сънди експрес" от 20 август).

Твърдение: Великобритания ще бъде изправена пред бомба със закъснител във формата на ХИВ, когато румънски младежи нахлуят във вече претоварените британски здравни служби.

Действителност: По данни на ООН румънците с ХИВ или СПИН са общо 15 850, като 2/3 от тях са заразени, докато са живели в държавни детски домове в края на 80-те години. Делът на заразените представлява 0,7% от населението на страната - малко по-малък, отколкото в Обединеното кралство.

"Имигрантите от Източна Европа тласнаха безработицата до най-високото равнище за последните шест години" (в. "Дейли мейл" от 17 август).

Твърдение: Безработицата скочи до най-високите си стойности за последните шест години заради хилядите работници, пристигнали от Източна Европа.

Действителност: Макар че безработицата отбеляза ръст през миналия месец, броят на работещите се увеличи с 42 хил. души за трите месеца до март т.г. и с 240 хил. за една година, с което трудовата заетост достигна 28,94 млн. души - най-голямата от създаването на регистрите през 1971 г. насам.

"Имигрантите са причина заплащането на британците да падне с 50%" (в. "Сън" от 18 август).

Твърдение: Възнаграждението на британските строителни и упражняващи друг физически труд работници спадна с 50% заради притока на източноевропейските имигранти, които работят при по-ниско заплащане.

Действителност: Средните доходи от заплата, без премиите, за юни т.г. показват 3,9% ръст за една година и 0,1% увеличение в сравнение с предходния месец. При включени премии заплащането се е увеличило с 4,3% за една година и с 0,2% в сравнение с предходния месец.

"Необузданата имиграция изтиква британеца зад борда" ("Дейли телеграф" от 18 август).

Твърдение: Безпрецедентното количество нови пришълци намалява броя на свободните общински жилища.

Действителност: Недостигът на жилища във Великобритания датира отпреди пристигането на източноевропейските имигранти, а работниците от новоприсъединилите се към ЕС страни нямат право да кандидатстват за общинско жилище.

"Наздраве, идваме да ви ограбим" (в. "Пийпъл" от 20 август).

Твърдение: Шефовете на българската мафия замислят да наводнят Великобритания с хероин, проститутки и оръжие след влизането на страната в ЕС през януари.

Действителност: Според Центъра за изследване на демокрацията (CSD.bg) в София престъпността в България е по-ниска от средната за Европа, а между 2001 и 2004 г. броят на престъпленията е намалял наполовина. Днес сигурността в страната е по-висока, отколкото в Дания и Австралия.

"Как трафикантите на хора внасят деца роби във Великобритания" (в. "Сънди телеграф" от 4 юни).

Твърдение: Обединеното кралство вероятно ще се превърне в най-предпочитана дестинация за трафика на жени и деца след присъединяването на България и Румъния към ЕС догодина.

Действителност: Държавният департамент на САЩ приветства наскоро усилията на България да пресече трафика на хора, като осигурява защита на свидетелите и позволява екстрадирането на заподозрени и изправянето им пред съд в чужбина.

Броят на присъдите за трафик на хора, издадени от български съдилища, се е увеличил близо пет пъти през миналата година и е достигнал 34.

"Националните здравни служби и училищата са застрашени от наплива на имигранти към ЕС" (в. "Таймс" от 31 юли).

Твърдение: Правителствен доклад предупреждава, че училищата и болниците ще трябва да се справят с притока на хора от Източна Европа.

Действителност: Имигрантите представляват 8% от работната сила, а осигуряват 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство.

Според докладите на "Ърнст енд Янг" те са по-скоро добри данъкоплатци, отколкото бреме за хазната, като чрез плащаните данъци облекчават разходите за пенсии и помагат за поддържането на лихвения процент поне с 0,5% по-нисък, което се равнява на 500 лири стерлинги годишно върху средната ипотека.

"Имигрантите ще ни наводнят" (в. "Дейли стар" от 24 юли).

Твърдение: Великобритания ще бъде залята от около 145 хил. прогонени от бедността имигранти от България и Румъния след присъединяването им към ЕС.

Действителност: Според IPPR през първата година след приемането им в ЕС могат да се очакват 56 хил. имигранти общо от двете страни, като 41 хил. от тях ще бъдат румънци.

Проучване на българското правителство показва, че едва 2,9% от населението на страната възнамерява да емигрира.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 1 час

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 2 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 3 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 4 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 4 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 5 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 5 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 5 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 6 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 7 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 7 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 7 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта