0

"КАТ спря фишовете", съобщава от първа страница "Труд". Полицаите вече нямат право да събират на ръка от шофьорите нарушители наказанията до 50 лв.

Причината са промените в Закона за МВР, които влязоха в сила от 11 август. Новият образец на бланката трябва да бъде на български и на английски език, а плащането на глобата ще става само по пощата.

"Монитор" съобщава, че всеки трети вносител от ЕС на стари коли, резервни части за тях или мобилни телефони извършва данъчни нарушения. Това са установили служителите на Националната агенция за приходите при проверки в 162 обекта за съхранение и продажба на такива стоки на територията на цялата страна.

"Двойни заплати за бойците, година в Ирак - за три", информира "Труд" в основната си рубрика "Темата".Заплатите на войската ще се изчисляват по механизъм като на депутатите, според проект за нов Закон за отбраната, внесен в кабинета от военния министър Николай Цонев.

Сега парите на армията се пресмятат по база, която се определя веднъж годишно от кабинета. В проекта се предвижда това да става на тримесечие според средната заплата в бюджетната сфера.

Така един редник ще получава не 391 лв. на месец, както е сега, а 753 лв., изчислява вестникът. Ако проектът бъде приет, военните ще се уволняват с пенсия, равна на 75% от последната им заплата. Предлага се също една година служба в операции зад граница с висок риск, при бойни действия или по време на война да се зачитат за три.

Закривайте болници, вместо да разбивате монопола на здравната каса и да я унищожавате, предложението ви не решава нито един от проблемите, е препоръката в секретен доклад на Световната банка, поръчан от премиера Сергей Станишев заради предстоящите реформи в здравеопазването и цитиран от "Стандарт".

Времето до януари 2009 г. не е достатъчно, за да се създаде нормативна база, да се изградят информационни системи, да се лицензират фондовете и да се направи разяснителна кампания, смятат експертите.

Според анализа качеството на здравеопазването може да се постигне, като касата започне да отказва да плаща разходите на неефективни изпълнители.

"Харакири за властта, но само на село", коментира в рубриката "Анализи" "24 часа". Материалът е провокиран от новината за самоубийството на кмет на малко родопско село, който сложил край на живота си заради невъзможността да спази поетите обещания.

Нека поне един политик, министър и даже кмет на малко селце да ме опровергае, като припомни, че се е извинил на своите избиратели за неизпълнените си обещания, пише авторът.

Няма такъв филм или поне не го прожектират у нас, затова и трагичната смърт на един родопски кмет ще си остане неразбрана, заключава той.

"Мащабна чистка наесен" прогнозира "168 часа". ДПС настоявало за тотална чистка на чиновниците, виновни за кризата между България и ЕС. От движението искали това да стане през есента след консултации с партньорите от БСП и НДСВ.

"ЕС никога няма да ни върне похарченото от проектите", твърди пред "24 часа" Лидия Шулева, заместник-председател на БНД. Става въпрос за агенции, чиято легитимност е оспорена от ЕС, а от това, което чета, става ясно, че тези агенции ще продължат да работят и без акредитация и ще продължават да се сключват договори, като плащането ще се поеме от държавния бюджет, коментира Шулева.

БНД предлага да се засили парламентарния контрол върху екшън плана и изпълнението на мерките, свързани с реабилитацията на България от Европа, информира тя.

"На НДСВ хем му се иска, хем не му стиска", коментира в приложението "Наблюдател" "Сега". Няма ден, без журналист да попита дали царистите ще напуснат тройната коалиция, а важен партиен фактор да се произнесе, че няма, отбелязва авторът.

Каква по-голяма радост за НДСВ - партията, която се облажи с петорния дял в изсмукването на европейските и българските пари, е считана не за отговорник в провала на управлението, а за инакомислеща, посочва той.

"Десни игрички под юргана на ЕНП" разкрива "Сега" в свой коментар. Авторът намира прилика между десните напъни за обединение и известна реклама за матраци с три чифта пети под юргана и отбелязва, че намекът за двойна измяна е недвусмислен.

Няколко чифта нозе се боричкат и под юргана на Европейската народна партия, за първо място във формата претендират ГЕРБ, ДСБ, СДС, ДПС и земеделците на Мозер, отбелязва авторът.

Ще бъде непростим грях, ако лидерът на ГЕРБ пренесе на гръб до следващия парламент нащърбените останки на компрометираната десница, коментира той.

"Не отлагам дела заради хрема", заявява пред "Труд" Румен Ненков, заместник-председател на Върховния касационен съд. Съдиите нарушават закона, когато един от адвокатите на обвиняемия не се явява - по действащия закон всеки упълномощен е длъжен да дава на клиента си цялостна защита по делото и няма пречка служебен защитник да замества адвоката, който злоупотребява с правото на защита, отбелязва Ненков.

Уважавам българската конституция, но не харесвам конституционния модел на съдебната власт, съдебна ли е съдебната система, след като в нея са включени функции на държавата, които нямат нищо общо с правораздаването, пита той.

Правораздаването се осъществява само от съда, разследването, събирането на доказателства и повдигане на обвинения са по-типични функции за изпълнителната власт, смята Ненков.

"Все по-леки наказания на престъпниците налага съдът", твърди в челния си материал "Сега". Над 50% от наказанията, наложени от съда за доказани престъпления през първото полугодие на тази година, са леки - пробация и условна присъда, пише изданието.

Ефективните присъди били само 4510 от общо 24 590 съдебни решения. 6460 престъпници са получили условни присъди, а 7690 - само пробация.

"Целта беше да ме свалят от поста", твърди пред "Новинар" бившият председател на Административния съд във Варна Анелия Цветкова, която беше обвинена в корупция. Според нея ситуацията, в която са й дали парите, е била скалъпена.

"Министерства назначават чиновници, вместо да ги съкращават", констатира "Дневник". Мотивът е укрепване на капацитета за усвояване на еврофондовете. Шампион в увеличаване на състава е Министерството на извънредните ситуации, което е набъбнало с над 19%, информира изданието.

"Янка Стачката пак пали фитила", коментира "Стандарт" по повод предупрежденията на председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева за нов учителски протест, ако образователното министерство не преведе обещаните пари за увеличаване издръжката на един ученик.

До момента министерството не е показало, че смята да не преведе парите, а министър Даниел Вълчев лично декларира, че сумите ще бъдат увеличени и дадени в срок, посочва авторът.

Според него ако се стигне до фалити, ще е заради липсата на мениджърски умения на директорите, които трябва да се справят с делегираните бюджети.

"Парламентът узакони застрояването на градина в столицата", твърди пред "Класа" Петър Диков, главен архитект на София. Според него приетият от парламента мораториум за спиране на строителството в междублоковите пространство и детските площадки е недоразумение и реално е узаконил всички законни, полузаконни и незаконни частични изменения, правени досега.

Диков коментира темата и в интервю за "Сега", където освен това изразява мнение че "Министерският съвет трябва да се премести на 6-и км".На въпрос за бъдещия правителствен център на "Цариградско шосе" той отговаря, че според него целият терен, трябва да се използва за правителствен комплекс, а не да се преотстъпва срещу безплатно строителство.

Софиянци ще останат без ток през септември заради протестите, които подготвят енергетиците, научил "Новинар". Много от работещите в "ЧЕЗ Разпределение", което снабдява с ток Западна България, са недоволни от условията на труд и започват протести, пише от първа страница вестникът.

"Нямаме проблем в комуникацията и с Грузия, и с Русия", казва пред "Дневник" външният министър Ивайло Калфин. България категорично настоява за запазване на териториалната цялост на Грузия, на нейния суверенитет, на принципите на международното право и на резолюциите на ООН, свързани с конфликтите в Грузия, категоричен е Калфин.

Очевидно е необходим нов формат в миротворческата мисия, който да е приемлив и за двете страни, за да може тя да си върши работата, посочва външният ни министър.

Според него руско присъствие би било приемливо в рамките на по-широк миротворчески контингент. Наивно е да се търси трайно решение без участието на Русия, смята той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 34 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 1 час

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали