0
Оо овният проблем на пазара е, че потребителите не правят разлика между IPTV и Интернет телевизия

Вестител БГ, част от Овъргаз Холдинг, се готви да нахлуе на пазара на IPTV решения, позиционирайки се сред лидерите в тази област в България. Компанията вече е направила задълбочен анализ на ситуацията в сегмента и е наясно със средствата и „оръжията“ за спечелване на пазарно предимство. Част от изводите от анализа на компанията бяха представени по време на форума на IDC „IPTV – пазарни възможности и тенденции“, който се проведе на 26 февруари в столичния хотел Хилтън.

Потребителите не правят разлика между IP телевизия и Интернет телевизия, заяви Александър Въгларов, изпълнителен директор на Вестител. Това е основният проблем, с който ще трябва да се пребори всеки, решен да предлага висококачествената услуга IP телевизия.

IP телевизията предполага наличието на собствена преносна мрежа, която се контролира от оператора и е с гарантирано качество на услугата от край до край („end-to-end Quality of Service“, E2E QoS). Разлика има и в крайното устройство: потребителят "консумира" услугата чрез телевизор, не чрез компютър. Не на последно място, съдържанието се контролира от доставчика. От своя страна, Интернет телевизията не ползва собствена мрежа, а публична - Интернет. Съдържанието се „изтегля“ от крайния клиент, не е предопределено от оператора. Крайното устройство е компютър, а не телевизор. Няма контрол на съдържанието, няма E2E QoS, сигурността е занижена. В крайна сметка, единственото общо между двете технологии е използването на Интернет протокола, обобщи Въгларов.

Какво представлява IPTV

  • Ползва собствена мрежа
  • E2E QoS
  • Контрол над съдържанието
  • Крайното устройство е телевизор

Интернет телевизия

  • ползва глобалната Интернет мрежа
  • Крайно устройство е персонален компютър
  • Възможност за download на съдържанието
  • Не е гарантирано качество на услугата

Ключово предимство на IPTV е високото качество на услугата. Неудобството е свързано с нуждата от солидна инвестиция и наличието на опит и ноу-хау, което операторите на българския пазар няма откъде да придобият.

Ключово предимство на Интернет телевизията е леснотата на внедряване. Не се изисква мащабна инвестиция, защото глобалната мрежа е навсякъде – до клиента се стига чрез най-различни начини (LAN, xDSL, WiMax и др). На доставчика е нужен само уеб сървър, от който да „излъчва“. Това, от своя страна, означава по-бързо реализиране на новата услуга.

Предимства на двете технологии:

  • - IPTV – високо качество на услугата
  • - Интернет телевизия – леснота на внедряване, бързо достигане до клиентите

За изграждането на IP телевизия е необходимо да се изгради висококачествена мрежа с голям капацитет и отлично управление. Тя трябва да се управлява от контролен център, позволяващ билинг, провизиониране, гарантиране на качеството на услугата (service quality assurance). Изгражда се като самостоятелна Ethernet мрежа с пълен контрол над услугите, качеството, съдържанието, както и строг контрол на достъпа и правата.

Подобна мрежа изисква инвестиция в скъпи технологии, което означава, че правенето на IPTV чисто технически изисква голямо финансиране. От друга страна, подобна мрежа не би донесла никаква полза, ако потребителите не пожелаят да се включат в нея. Това означава, че трябва да се положат усилия за маркетиране на услугата, популяризиране и постигане на разпознаваемост на продукта.

Сложен и не по-малко скъп е въпросът за съдържанието. Съдържанието е това, което прави една ТВ услуга разпознаваема от зрителите. Операторът трябва да предложи лицензирано съдържание, което означава договаряне със съответните правоносители.

Предпоставки за развитие на IPTV:

1. Широколентова пакетна мрежа за достъп с достатъчен капацитет, висока надеждност, Multicast функционалност и механизми за E2E QoS

2. Пазарна разпознаваемост

3. Съдържание

4. Ноу-хау и опит в развитие/предлагане на IPTV

5. Финансиране

Последният аспект – финансирането, е особено болезнен за всеки бизнес, решен да нахлуе на пазара на IPTV услуги. Според Александър Въгларов, базовият вариант за IPTV предлагане за около 2000 потребителя би коствал 1,2 до 2 милиона евро.

Доколко самата услуга може да се случи зависи от конкуренцията, потребителските нагласи и тенденциите. У нас потребителският „джоб“ е вече окупиран от доставчиците на кабелна телевизия. Налице са нови пакети от услуги, които затвърждават позициите им – тройна услуга и др. В същото време потребителите не са склонни да дават много пари за телевизия, ако се съди по средния месечен абонамент.

Ето какво показва пазарният анализ на Вестител БГ:

IPTV – пазарна среда в България

  • TV пазарът е силно консолидиран

  • Проникване на CaTV услуги: > 70%

  • 3-Play от CaTV

  • SAT TV (DTH) услуги

  • Чувствителност към цената на услугата

  • Нисък месечен приход от абонат (20 лв. без ДДС)

  • Потребителят не различава IPTV от Интернет телевизия

Както се вижда от анализите на компанията, за предлагането на качествена IPTV са необходими солидни инвестиции в мрежа и управлението й. А това е нещо, което малките Интернет доставчици не могат да си позволят. Техните бюджети са твърде скромни, за да могат да изградят висококачествени мрежи със сложни модерни инструменти за управление, контрол, тарифиране и т.н. В същото време мащабите им са крайно недостатъчни, за да могат да договорят атрактивни цени с доставчиците на техниката.

IPTV – пазарна среда в България

  • Широколентовите мрежи са с:

- малко общо проникване (<30%)

- разпокъсани

- multicast все още е екзотика

  • LAN операторите имат покритие, но

- нямат опит с телевизия (технология/съдържание)

- мрежите им се нуждаят от сериозно преструктуриране

- финансирането е от собствен капитал (малко)

От друга страна обаче, ако една компания планира да предлага IPTV, тя трябва да достигне до максимум потребители. Инвестицията ще бъде оправдана тогава, когато се достигне критична маса от потребители, която, според Вестител БГ, е 10 000 абоната. А именно малките регионални оператори имат достъп (колективно) до тази голямата маса от потребители.

Изводът е, че ключът към успеха е в кооперирането, добре подплатено със съответната специализация, заключават от Вестител. Иначе казано, широкото покритие на Интернет доставчиците в съчетание с качествена услуга от IPTV оператор, без размиване на отговорностите, е най-добрата комбинация.

Това означава наличието на две ясни роли. Първо, операторите осигуряват достъпа до широката потребителска база и се грижат за мрежовото развитие. Второ, хостинг компанията изгражда „IPTV екосистема“, включваща капацитет за управление на мрежите и качество, билинг, провизиониране, лицензирано ТВ съдържание, оформяне на телевизионни пакети (пакети с брой ТВ канали и допълнителни услуги).

Операторите биха могли да предлагат IPTV услугата, добавяйки собствени елементи, като по този начин създават собствен бранд. Те могат да включат собствено лого, разширена поддръжка и др.

Коопериране и специализация

1. Операторите

  • мрежова инфраструктура
  • обслужване на клиентите
  • развитие на собствен бранд
  • маркетинг на услугите

2. Хостинг компанията

  • IPTV екосистема за всички услуги
  • билинг, прозивизиониране, поддръжка
  • съдържание
  • пакетни услуги (базови и разширени, с добавена стойност)

Когато става дума за пакетните услуги, оператори и хостинг компания отново ще са изправени пред предизвикателство: дори да предложат на потребителя всички модерни възможности на IP телевизията (интерактивност, месиджинг и т.н.), клиентите са научени на пакети от фиксиран брой телевизионни канали без други екстри. Малцина биха се осмелили да загърбят кабелната си телевизия за такава нова услуга.

Според анализите на Вестител БГ, добър старт може да се постигне с пре-дефиниран пакет, който е сходен с ТВ пакетите, предлагани на пазара и добре познати на потребителите. Такъв пакет би включвал около 60 канала, възможност за персонализация (лого, „скин“-дизайн), централизирано управление, билинг и провизиониране от хостинг компанията, техническа поддръжка за хардуер, софтуер.

Високото качество и отличната поддръжка, осезаемо по-хубава от „съпорта“ на сегашните кабелни оператори, следва да са конкурентните предимства на такъв „стандартен“ базов пакет.

На по-късен етап вече може да се предложат и допълнителни услуги: HDTV, видео по заявка, чат, месиджинг и др. Те обаче ще придобият значение едва след достигането на критичната маса от потребители. Това е така, защото по принцип по-малко то 10 процента от потребителите са склонни да използват нещо различно от базовите функции на телевизията, казва Въгларов.

 

IDC: перспективи

Динамичното развитието на широколентовия достъп бе посочено от IDC като основа и стимул за развитието IPTV. По данни на IDC, проникването на широколентовите услуги сред населението в региона на Централна и Източна Европа е между 4 и 13% през 2007 г., като България се нарежда в горната половина на този диапазон.

Експерти от IDC посочиха, че стартът на IPTV услугата в повечето страни от региона (с изключение на Словения през 2003 г.) е през 2006 г., като за България класическа IPTV услуга се предоставя от 2007 г. Прогнозите на анализаторската компания за динамичен растеж в бъдеще се дължи, според Джошуа Буд, програмен мениджър телекомуникации в IDC CEMA, предимно на нуждата от предоставяне на нови услуги от операторите поради спад на приходите от гласови услуги и базова интернет свързаност, и поради новото потребителско търсене – всичко през един канал, на всякакъв вид устройство, навсякъде и по всяко време. IPTV технологията предоставя възможности, надхвърлящи традиционната платена телевизия – интерактивност, таргетирано съдържание и реклами, лесно предоставяне на много нови услуги, контрол на потребителя върху гледаното съдържание, управление от разстояние и др.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 7 минути

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 49 минути

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 2 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 2 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 2 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 3 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 3 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 4 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 4 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 4 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 5 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 5 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 5 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 6 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия