2

"Това е обединителна концепция. Не знам защо някой иска да дели хората на славяни и на тези, които смятат, че произхождат от античния период.

Ние сме потомци на всички, които са живеели по тези места. Тук не може да се поставя въпроса или едно или другото", заявил министър-председателят на Република Македония Никола Груевски пред телевизия "Сител".

Той направил този коментар по повод обвиненията, че търси антични корени на сегашното население в страната и води Македония до пълна изолация и конфронтация.

"В центъра на Скопие ще има 17 паметника и само един от тях е свързан с античността от времето на Александър Велики. Всички останали нямат връзка с античността.

Ще има паметник на Кирил и Методий - това е славянски период, на Свети Наум - също от този период, който няма нищо общо с античността.

Ще има паметник на Цар Самуил, на Ченто - това е паметник от по-близкото минало.

Ще има и паметници на Гоце Делчев, Даме Груев, Никола Карев... Киро Глигоров. Какво означава това - по време на ВМРО ще се направи паметник на Глигоров", каза още Никола Груевски и добави, че ще има и паметници на създателите на ВМРО, Юстиниан, солунските атентатори...

Македонският премиер определи като лъжа твърденията на опозицията, че води страната към пълна изолация.

"Аз имам редовно срещи с най-големите световни политици. Действителността е едно, а обвиненията на опозицията са друго и нямам никакво намерение да се защитавам, защото реалността е съвсем друга...

От опозицията твърдят, че с тях ще станем член на НАТО, обвиняват ни за името, за търсене на връзки с античността. Тук не виждам никакво разединение, а напротив това е обединителна концепция.

В античността има една личност, в периода на Самуил - друг, по времето на Кирил и Методий - това са те. По тези места са живеели различни хора, които са оставили следи.

Ние водим обединителна стратегия... Ние сме потомци на всички, които са живеели тук", казал Груевски.

Той обвини сегашният президент Бранко Цървенковски в опити да унищожи собствената си партия - Социалдемократическия съюз (СДСМ).

Издигането на кандидатурата от СДСМ на Любомир Фръчковски за предстоящите президентски избори е част от тази стратегия, каза още Никола Груевски.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@