0

В полунощ започна предизборното мълчание преди втория кръг на президентските избори в Сърбия, което ще продължи до 20 часа на 3 февруари, когато се затварят избирателните секции, съобщи сръбската държавна телевизия.

Според закона 48 часа преди деня на изборите и в деня на вота до затварянето на избирателните секции е забранена изборната пропаганда чрез средствата за масово осведомяване, забранени са масовите прояви и обявяването на оценки за
резултатите от изборите.

По време на предизборната тишина в избирателните секции и на 50 метра от тях е забранено да се поставят символи на политическите партии и други пропагандни материали.

Избирателните секции ще бъдат отворени в неделя в 7 часа сутринта и ще бъдат затворени в 20 часа.

Вторият тур, на който участват кандидатът на Демократическата партия на Сърбия и настоящ президент Борис Тадич и кандидатът на Сръбската радикална партия Томислав Николич, се очаква да бъде

твърде оспорван

Никой не се наема да прави прогнози за изхода от гласуването. Според Центъра за свободни избори и демокрация (ЦЕСИД) Тадич има преднина от около 100 хил. гласа пред Николич.

От ЦЕСИД дори предупредиха, че в изборната нощ няма да съобщават прогнозни резултати, ако разликата в гласовете е под 100 хил.

Премиерът и лидер на Демократическата партия на Сърбия Воислав Кощуница донякъде изненада, след като той и лидерът на Нова Сърбия Велимир Илич решиха да не подкрепят нито един от двамата кандидати на втория тур.

И Тадич, и Николич са категорични, че ще се

борят за запазването на Косово в състава на Сърбия

Тадич настоява, че Косово и евроинтеграцията на Сърбия са два напълно отделни въпроса. Николич пък смята, че ЕС определя отделянето на Косово като условие за евроинтеграцията на Сърбия.

"Резултатите от президентските избори в Сърбия ще бъдат решаващи за бъдещия статут на областта. Ако спечели Николич, Косово практически още на 4 февруари може провъзгласи независимост.

Ако обаче спечели Тадич, графикът ще бъде различен, по-предпазлив и целият процес ще бъде съгласуван с ЕС, който ще го контролира и стриктно ще се придържа към плана на Марти Ахтисаари", коментира анализаторът Батон Хаджиу.

Както нееднократно заяви косовският премиер Хашим Тачи, Косово ще провъзгласи независимост координирано с ЕС и САЩ.

Технически това ще стане с приемане на декларация за независимост

от косовския парламент и с другата важна стъпка - изпращане на мисия на ЕС в Косово, която ще замени мисията на ООН там. Остава да се претеглят нещата по отношение на Русия.

Според агенция Стратфор както отделянето на Косово от Сърбия ще създаде прецедент за игнорирането на Белград от страна на Европа, също така ще се установи прецедент за европейско игнориране на Русия.

Докато Кремъл активно върви към възстановяване на своята мощ на цялото постсъветско пространство, последното, което Русия желае, е да бъде възприемана като страна, на която може да се противопоставиш или най-малкото да я игнорираш.

Според всичко чуто дотук през последните дни и седмици новият президент на Сърбия веднага ще бъде изправен пред този изключително тежък проблем - как да се реагира на обявяването на независимост на южната сръбска провинция.

Дълбокият разкол в управляващата коалиция в Сърбия около президентските избори и отношението на Сърбия към ЕС би могъл през следващите дни и седмици да предизвика тежка криза в работата на правителството.

Според източници на вестник "Вечерне новости" премиерът Кощуница и министрите от коалицията на неговата Демократическа партия на Сърбия и Нова Сърбия ще настояват правителството и формално да поеме задължението за анулиране на Споразумението за стабилизация и асоцииране с ЕС, ако ЕС изпрати своя мисия в Косово без решение на Съвета за сигурност на ООН.

От друга страна министрите от Демократическата партия на президента Борис Тадич и Г17 плюс не искат и да разсъждават по тази тема, защото смятат, че евроинтеграцията и защитата на Косово са два паралелни процеса.

Тъй като повечето министри са от демократите на Тадич и от партията на Младжан Динкич Г17 плюс, решение на кабинета за условно анулиране на Споразумението за стабилизация и асоцииране

най-вероятно няма да бъде взето

Другото предложение на Демократическа партия на Сърбия и Нова Сърбия обаче - Скупщината на Сърбия да откаже да ратифицира Споразумението за стабилизация и асоцииране, ако ЕС изпрати мисия в Косово, е реално осъществимо.

За такъв вариант в парламента се разчита на гласовете на радикалите и социалистите. И в двата случая кризата в управляващата коалиция ще достигне критична точка, която може да доведе и до падане на правителството.

Косовският премиер Хашим Тачи заяви, че преди провъзгласяването на независимостта на Косово трябва да бъде изготвена конституцията на Косово, информира Би Би Си.

Публичното обсъждане на конституцията започна и неговата цел е да обедини политиците, институциите и гражданите при провъзгласяването на независимост, каза Тачи.

В интервю за Би Би Си той увери, че косовските политици и народът на Косово ще действат единно.

"Не е необходимо да се говори за това дали приемането на декларация за провъзгласяване на независимост е въпрос на дни, часове или минути. И дали това ще стане в неделя, вторник или четвъртък.

Важното е, че Косово е в заключителната фаза на официалната подготовка

за провъзгласяване на независимост и за начало на функционирането като нова държава, която ще гарантира равни възможности и утвърждаване на националните малцинства", каза Тачи.

Би Би Си посочва, че по оценка на кореспондентите с това си изказване Тачи се опитва да намали спекулациите, че Косово ще обяви независимост в непосредствено бъдеще и заради липсата на единство особено в ЕС иска да си разшири пространството за маневри в ситуация, в която в самото Косово нарастват и очакванията, и нетърпението.

Румънският президент Траян Бъсеску обеща да не признава Косово, ако провинцията обяви независимост, тъй като това може да изпрати

погрешен сигнал на други малцинства и да хвърли сянка върху международното право,

предаде Франс прес.

Моята страна няма да признае обявяването на независимостта на Косово, независимо от това дали става дума за едностранно или координирано решение, категоричен бе той.

Какво послание изпращаме на мултинационалните общества или на други държави, които са изправени пред етнически проблеми или замразени конфликти, каза Бъсеску.

Ние можем да хвърлим сянка върху хартата на ООН и Заключителният акт от Хелзинки, заяви той, добавяйки, че те са гарантирали 60-годишен мир в Европа.

Бъсеску подчерта, че се усеща голяма липса на диалог между Белград и Прищина и че разговорите между тях под международно наблюдение се нуждаят от повече време.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 9 минути

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 2 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 3 часа

Вижте каква е причината за задържането

Панагюрското съкровище

Отбелязваме Европейската нощ на Музеите

България Преди 3 часа

Вижте кои музеи, галерии и работилници може да видите с безплатен вход в събота

Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев

Хилари Клинтън в София: Продължаваме да се борим за правата на жените

България Преди 4 часа

Бившата първа дама на САЩ е в България по покана на Кирил Домусчиев

д

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

Харков

Украйна е евакуирала близо 10 000 души от техните домове в Харковска област

Свят Преди 5 часа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква още по-сериозна офанзива от руските сили

д

Как е бил убеден бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 5 часа

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 6 часа

Вижте какви са мотивите зад това решение

Порой и ужасяващи бури в Китай

Вече 7 жертви от стихията, която вилня в Тексас (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Четвъртият по големина град в САЩ бе ударен от страховита буря с ветрове до 160 километра в час

Д

САЩ предупреди американците да внимават за терористични атаки във връзка с ЛГБТ общности

Свят Преди 7 часа

Държавният департамент бил информиран за увеличаване на потенциален риск от насилие

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 7 часа

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

<p>Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област е само началото</p>

Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област би могло да е само началото

Свят Преди 7 часа

"Въпреки напредъка на руските сили обаче, ситуацията е по-добра в сравнение с преди седмица"