0

"Румен Петков реди кабинета", пише днес в. "Труд". Вътрешният министър в оставка Румен Петков е в работната група на БСП, която от днес ще води преговорите с НДСВ и ДПС за промени в правителството, обяви вчера премиерът и соцлидер Сергей Станишев след заседание на ръководството на червените.

"В Изпълнителното бюро Петков отговаря за коалиционната политика", лаконичен бе Станишев.

"Няма да питаме Бойко за реформата в МВР", казва в интервю за "Труд" Ивелин Николов, секретар на Изпълнителното бюро на БСП. Според него ГЕРБ е партия, която символизира бивши служители на МВР и малко нелогично е точно те да казват какво да се случва в министерството - там има доста наслагвания от периода, в който МВР не е била най-добрата структура.

"Трябва промените в правителството да са насочени към по-бързо внедряване на идеите в актуализираната правителствена програма. И да са свързани с доброто взаимодействие на екипите - на министри със зам. -министри, на министерства с областни управители. И да са открити хора, които могат разбираемо да обяснят на обществото какво правят", допълва Николов.

"Къде куца сценарият "експерти, а не 3-5-8", е озаглавен анализ в "24 часа". Авторът коментира изявление на президента Георги Първанов, в което се казва, че "сега е времето да се изкарат силни експерти, които да олицетворяват България, не просто да се намерят места за партийни активисти".

"Лансирането на експертен кабинет е бягство от установения конституционен модел в държавата. Експертите няма да дойдат от нищото, трябва някой да ги посочи и назначи. Това автоматично ги освобождава от отговорност, но дава и право на посочилите ги да си измият ръцете с тях при провал.

Измислената формула на експертното правителство има една цел - да се прехвърли отговорността от партиите, получили доверие от избирателите си, на които дължат отчет за престоя си във властта", се казва в анализа.

"Оздравителен процес? Едва ли", е озаглавен коментар в "Сега". "Сканадали, като този в МВР, щяха да бъдат полезни, ако се водеха на полето на чистата политика - прозрачно, недвусмислено, с ясни послания и цели.

Но политика през този размирен месец не видяхме, нито пък политици. Скандалът даже не роди нови герои, за които да помечтаем, че са знаменосци на истината.

Повишиха ли политиците доверието в себе си? Не. Накараха ли ни да мислим, че сивите им връзки ще изсветлеят? Не. Един министър ще бъде заменен от друг. Друга промяна за гражданството няма да има. Голяма буря в чаша с мръсна вода - ей това беше скандалът. Чашата се разлюля, мръсотията излезе на повърхността за кратко, и сега бавно се утаява надолу", пише "Сега".

"Румен Петков трябваше да бъде запазен", твърди доц. Мария Пиргова, която е станала зам.-председател на новата партия ЛИДЕР.

В интервю за "Монитор" тя определя бившия министър Румен Петков като "професионалист, който трябваше да започне от една страна реформата по-рано, от друга - трябваше може би да бъде запазен в правителството след вота на недоверие, за да задълбочи мерките, които започна през декември".

"БСП няма да става заложник на пазарлъци", цитира "Дума" изявление на премиера Станишев.

"НДСВ чака царя за промените, той мълчи", отбелязва "24 часа". НДСВ не обсъжда промените в кабинета, заявил говорителят Станимир Илчев.

Никой не ни е казал какви ще са промените, нека видим първо какво ще се сложи на масата, какви принципи ще се заложат, допълни шефът на жълтата ПГ Пламен Моллов. По-рано Владимир Каролев обяви в изявление, че НДСВ не иска смяна на министри.

"Какви ги върши царят на мълчанието", е заглавието на коментар в "Труд".

"Вотът на недоверие отмина, министърът на вътрешните работи подаде оставка, Станишев започна да подготвя и другите кабинетни промени, а царят мълчи.

Поведението му изглежда като премислена игра на нерви, с която допълнително да се извият ръцете на младия премиер във важен момент. Това поведение е ръжен за постигане на по-висока цена при значително по-ниско парламентарно влияние.

Непроизнесената му все още оферта вероятно изисква запазено присъствие в изпълнителната власт и същия брой министерски портфейли срещу смалена жълта парламентарна подкрепа, което си е живо политическо изнудване. Нещо повече, това е краят на самата идея за почтеност в политиката, която Кобургът лансира преди седем години", се казва в коментара.

"Даряват ГЕРБ с по 100 000 лв. на месец", пише на първа страница "Труд".

Както на повечето места по света, и у нас капиталът първи усети накъде духат политическите ветрове. Само година след създаването си партия ГЕРБ е събрала близо 1,3 млн. лв. от дарения, или средно по 100 000 лв. на месец.

Това е близо 1/3 от даренията за червената столетница БСП, която е събрала около 3,8 млн. лв. от симпатизанти, сочат отчетите на партиите пред Сметната палата. За разлика от БСП НДСВ и ДПС едва достигат 300 000 лв. дарения, и то общо.

"Инфлацията да не плаши хората, а министрите!", казва в интервю за "24 часа" Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Той коментира рекордното поскъпване през март - 14,2% на годишна база. "Тази инфлация не е много висока. Българският народ има уплах от инфлацията, а би трябвало българското правителство да се притеснява от нея. Тя е само един индикатор, който показва, че нещо не е наред в икономиката.

Необходимо е да се анализира защо се получава това и да се вземат мерки. От една страна трябва да сме спокойни, не ни очаква хиперинфлация.

От друга страна, аз лично съм неспокоен, защото не виждам правителството да се занимава с нещо друго освен с Румен Петков. А е хубаво да се занимава с причините защо за по-малко от половин година цените на земеделските стоки, а оттам и на хранителните пораснаха с 30-40%."

"Заплатите загубиха мача с инфлацията", отчита в "Стандарт" Божидар Божинов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

"Инфлацията скочи доста повече, отколкото бяха прогнозите през последните 1-2 години. За съжаление почти сигурно е, че заплатите няма да я последват, защото няма икономически предпоставки за това.

Не е достатъчно само хлябът и киселото мляко да поскъпнат. Трябват и други неща - например производителност на труда. Парите за по-високи заплати трябва да дойдат отнякъде, по-точно трябва да се произведат."

"Българинът натрупа 31 милиарда лева", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с Драгомир Стойнев, икономически съветник на премиера Станишев. Според него когато анализираме числото 14,2% (ръста на инфлацията), трябва да имаме предвид, че то представлява натрупване на инфлацията от последните 12 месеца.

"Никой не обръща внимание на факта, че инфлацията за март 2008 г. е 0,8%. Ако я сравним с предходните месеци от 1,4% за януари 2008 г. и 1,1% за февруари 2008 г., ще забележим положителна тенденция на намаляване на инфлацията за 2008 г.

Тези данни показват, че инфлацията започва да се овладява. В този смисъл е необходима по-голяма коректност от страна на анализаторите по отношение на статистическите данни", твърди съветникът на Станишев.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 4 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 7 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите