0

"Внасят в сряда вота срещу кабинета", съобщава в. "Труд". Днес за последно ДСБ, ОДС, БНС, "Атака" и бившите жълти от Българска нова демокрация ще доуточняват мотивите си за вота.

Това ще бъде четвъртият опит за две години на десницата да свали кобинета. Очаква се той да оцелее - БСП, НДСВ и ДПС имат мнозинство от 151 депутати.

"Червените в единен фронт", пише в заглавие в. "Монитор". Лявото крило на БСП, което играе ролята на вътрешна опозиция на премиера Сергей Станишев, отхвърли възможността да подкрепи вота на недоверие, въпреки че част от членовете на Висшия съвет на БСП са недоволни от факта, че партията им взима управленски решения без да ги съгласува с висшия си орган.

Според членове на лявото крило на партията, оглавявано от депутата Янаки Стоилов, решенията за създаване на енергиен холдинг и приватизация на "Булгартабак" са взети без обсъждане в партията.

"Тройна комбина до дупка срещу Бойко", е озаглавен коментарът във в. "Стандарт" на социолога Кольо Колев от агенция "Медиана". Той е категоричен, че от заявката за втори мандат, която направи управляващата коалиция, печелят и тримата партньори в нея.

Дори НДСВ сега има много повече аргументи за участие в управлението, отколкото при създаването на коалицията, когато се очакваше, че БСП ще се
опита рязко да завърти волана наляво. Днес няма съмнение, че курсът на властта е десноцентристки, отбелязва социологът.

Според него "управляващите очевидно си дават ясна сметка срещу кого ще трябва да играят на вота: най-голямата опозиционна сила е ГЕРБ, въпреки че на Бойко Борисов ще му е много трудно да обедини дясното".

"Властта показа смело сърце", е озаглавено интервюто във в. "Труд" с Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

"Действията на управляващите сега показват, че ако България не иска да е на последно място в икономическото си развитие сред европейските страни, трябва да предприеме революционни мерки. В последните няколко месеца има лек спад в темповете на развитие на икономиката, който никой не отчита, и час по-скоро трябва да се измъкнем от тази ситуация.

Участвахме в изготвянето на списъка за промяна на лицензионните режими. Очаквам ефектът да е многопосочен - да се намали бремето върху икономиката, натиска върху бизнеса и да отпаднат съществуващите корупционни схеми", казва Божидар Данев.

"Стопанската камара против енергийния холдинг", съобщава в. "Дума" като цитира Люлин Радулов от БСК, според когото проблемите на енергийните дружества могат да бъдат решени чрез привличане на частния сектор и най-вече на инвеститори, които работят повече от 10 години на европейския либерализиран пазар.

"Булгартабак" пак тръгва по ръба на бръснача", коментира в. "Труд". На срещата на тройната коалиция в неделя премиерът Сергей Станишев призова към бърза приватизация на "Булгартабак". Според автора очевидно на икономическия управленски екип са му трябвали две години и осем месеца, за да проумее, че пред очите на политици и държавници една много ценна компания загива и се топи.

Под заглавие "А ние какво? Само да носим калъфите ли?" във в. "24 часа" се посочва, че правителството, вместо да води последователна политика за повишаване на заплатите на квалифицираната работна сила, подкрепи едно доста странно, немотивирано и вредно за страната искане на работодателските организации - България ще насърчава вноса на кадри от страни извън Европейския съюз, защото се очаквала дългосрочна криза с работната сила.

"Последната емиграционна вълна след 1997 г. е отнесла около 700 хил. българи към Европейския съюз и Северна Америка. Поне половината от тях са квалифицирани кадри. Те биха стояли у нас или биха се върнали, ако получат адекватно заплащане. Ако доходите им нараснат три пъти, те пак ще са
наполовина по-малки от тези в ЕС и това ще е изгодно за работодателите. Но заради ниските разходи нашите професионалисти ще предпочетат да останат по родните си места", пише авторът.

"Безмитните магазини готвят екшън план срещу кабинета", пише в. "Сега". Очакванията, че решението на управляващата коалиция да се закрият безмитните магазини и бензиностанции по сухапътните граници на България ще срещне сериозна съпротива, се оправдаха, пише изданието.

"Готови сме на екшън план за отпор на това намерение", обявил пред вестника шефът на Асоциацията на безмитните оператори Радостин Генов. Планът включва сезиране на Еврокомисията за "политически декрети" на българското правителство, както и съдебни искове срещу българската държава за сериозни обезщетения.

"Безмитните бензиностанции са най-скъпи на властта", коментира "Сега". С решението си за закриване на безмитните обекти тримата лидери показват воля, готови са да тръгнат срещу малцина, но много богати и влиятелни лица, които владеят въпросната безмитна търговия. Но последвалото уточнение, че финансовият министър трябва да намери механизма, по който да стане това, оставя силни съмнения, че и настоящото четвърто намерение за затваряне на безмитните магазини или изобщо няма да се случи, или ще бъде отложено във времето, се посочва в коментара.

"Училището до Х клас", пише на първа страница в. "Стандарт". С две години по-малко ще учат децата, които нямат амбиция да стават висшисти. Техникумите ще дават дипломи още в Х клас от есента. Това предвиждала стратегията за професионалното образование на просветното министерство, информира изданието.

Идеята била младежите, които усвояват занаяти, да започнат работа още на 17-18 години. Така и държавата ще спести парите за излишното обучение до ХII клас. Дипломиралите се по-рано имат шанс да продължат във ВЕЗ, ако учат още 2 г. и се явят на матура.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 21 минути

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 1 час

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 1 час

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 2 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 3 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 3 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 3 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 4 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 4 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 4 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови