0

О т месеци насам корупционната афера, която разтърсва компанията "Сименс", присъства на първите страници на германската икономическа преса. Разследването разкри мащабна система за подкупи и черни каси на обща стойност повече от 1млрд. евро.

За да не изпаднат в подобно положение големите компания в Германия започнаха да създават отдели за борба с корупцията. Неправителствените организации обаче очакват доста повече. Съвсем в унисон със стъклената кула на седалището на "Дойче бан" в Берлин, говорителят на компанията - Янс Оливер Фос, говори преди всичко за прозрачност.

"Фирмата ни инвестира повече от 6 млрд. евро годишно и тук влизат почти всички видове пазари, които са засегнати от корупцията. За разлика от много други големи предприятия ние нямаме някакви конкретни проблеми.

В "Дойче бан" предупреждаваме съвсем ясно нашите служители, както и нашите партньори, които биха се поддали да получат достъп до пазари с помощта на корупцията. Това е система, която не желаем", разказва Фос.

През септември миналата година в "Дойче бан" бе създаден специален отдел, който да се бори срещу корупцията вътре в самото предприятието. В отдела работят трийсетина души, начело на които е бивш прокурор, специалист по икономическите престъпления.

Първият доклад, появил се през месец май, изброява нередностите, констатирани от 2000 г. Става дума за 550 досиета, като след разследване 150 са били предадени на прокуратурата, защото съмненията за корупция са се сторили основателни.

След аферата с "Енрон" в САЩ създаването на отдели за борба с корупцията се превърна в тенденция за германските компании. Трябва да се уточни, че аферата със "Сименс" избухна през в края на 2006, защото един от администраторите на мрежата от черни каси отказа да подпише декларация, поискана именно от отдела за борба с корупцията в компанията.

Оттогава разследването установи съмнителни сделки на стойност около 1 млрд. евро, а в момента 300 души са в полезрението на правосъдието. В германския филиал на "Транспарънси интернешънъл" гледат положително на създаването на отделите за борба с корупцията.

Латвия превърна борбата с корупцията в приоритет през последните пет години. Няма човек в страната, който да не познава съкращението на Националната агенция за превенция и борба с корупцията. Заедно с пожарната, църквата и радиото това е една от най- предпочитаните институции сред латвийците.

Агенцията е създадена през 2003 г. под натиска на международните институции и особено на Световната банка заради ширещата се корупция.

Сегашният президент Валдис Затлерс, който е лекар по професия, призна, че е взимал пари в плик от пациентите си. Пет години по-късно резултатите от борбата срещу корупцията са налице.

Висши държавни служители бяха осъдени на 12 години затвор за приемане на подкупи.

Случаите на корупцията по високо ниво в България не са изолирано явление. Борбата срещу нея обаче е слаба и не дава достатъчно добри резултати.

Това са непрекъснатите констатации на Европейската комисия още отпреди присъединяването на страната ни към ЕС. Многократно критикувано в опитите да се пребори с корупцията, българското правителството създаде тази година държавна агенция "Национална сигурност", известна като ДАНС, която де факто упражнява правомощията си за разследване.

Агенцията изготви списък със случаи, които в момента се разследват под надзора на прокуратурата. За съжаление резултати няма. Една от причините според последния доклад на ЕК за България е, че българският Наказателен кодекс е твърде остарял.

От друга страна, отговорностите на полицията не са достатъчно добре уредени. Полицията не разполага с достатъчен и добре обучен персонал или оборудване за разследването на сложни случаи.

От трета страна, административният капацитет на органите, които прилагат правосъдие е слаб. Липсва и стратегически подход в борбата с корупцията на местно равнище. На "войната срещу корупцията" се дава гласност единствено в медиите. Образуваните дела, за които бе съобщено, са много малък процент от общия дял на престъпления.

Напредък се отбелязва само при случаите със символично значение. Непосредствено преди вчерашния доклад България се реши да затвори и безмитните магазини и бензиностанции, в които се твърдеше, че се съсредоточава корупция на местно равнище.

Иначе много бавно се придвижва процесът по отношение на замразяване на имущество, придобито по престъпен начин. Граждански сдружения у нас критикуват закона за борба с корупцията, в който липсват конкретни мерки за справяне с нарушенията, докато в същото време корумпирани обществени поръчки продължават да точат значителни суми от държавния бюджет, от структурните фондове.

Мерките, които се предприемат нямат ефект и върху обществото като цяло. Граждани, които са пускали мейли със сигнали за корупция до широко разгласения антикорупционен адрес anti_coruption@doe.bg, са разочаровани, че мейлите се връщат автоматично.

За голяма част от обществото борбата срещу корупцията е само празни приказки. Най-остри и хронични за българските граждани се оказват проблемите, породени от корупцията в сферата на здравеопазването, където нерегламентираните плащания по оценка на СЗО надхвърлят 1 млрд. евро годишно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 38 минути

Обвиняемият: Това беше погрешно

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

България Преди 53 минути

Очаква се утре текстовете да бъдат приети на второ четене

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 3 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 3 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 4 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 4 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 4 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 4 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 4 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 5 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 5 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 5 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 5 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 6 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание