0

"Въпрос №1: Да не са подменили Волен?", извежда "24 часа". Един неузнаваем Волен Сидеров видяха политици, журналисти и зрители в изборната нощ.

За една нощ агресивният и креслив националист се преобрази в кротък и възпитан политик, отбелязва вестникът. Преди да започнат въпросите, Сидеров изнесе 30-минутно експозе, в което преповтори всичките си тези от последната година - срещу ДПС, срещу Първанов, срещу "приватизацията, ограбването, олигархията, турцизирането и циганизацията."

В щаба на "Атака" бяха ядосани, че в нито едно населено място не са победили Първанов.

"Стоянов обяви: Заедно не можем повече", отбелязва същото издание. Тези избори трябва да ни разделят с илюзията, че "заедно винаги можем повече", обясни лидерът на СДС на пресконференцията в изборната нощ.

Струва си да бъдем заедно само когато имаме едни и същи идеи и цели, сходен политически манталитет и готовност да правим компромиси, допълни Стоянов.

Почтеността и коректността на ДСБ към коалицията не може да се поставят под съмнение, беше отговорът на Иван Костов.

Въпреки признанията, че кризата в дясното не е преодоляна, и Стоянов, и Костов бяха категорични, че няма да подават оставки. Неделчо Беронов пък заяви, че в бъдеще няма да се занимава повече с политика.

"Първанов ще размахва пръст по-често", заявява в интервю за "Стандарт" Стефан Данаилов, шеф на инициативния комитет за издигането на Георги Първанов.

"Една известна част от десните избиратели са дали своя вот за Първанов. Не смятам, че е изненада, защото здравомислещите хора във всички случаи ще предпочетат една балансирана политика, една предвидимост, а не тоя вид барикадно мислене, което предлагаше в кампанията си Волен Сидеров."

"Изкарват ме злодей с кожено яке", е отговорът на Сидеров на страниците на "Стандарт".

"Атака" е утвърдена в момента като политическа сила и ще продължи пътя си. Догодина има общински избори, там трябва да вземем територия. "Атака" ще има сериозно присъствие и ще отреже всякакъв вид спекулации, че е някаква си партийка, която ще се срине бързо", са амбициите на Сидеров.

Интервюто в "24 часа" е с лидера на ДСБ Иван Костов - "Не вярвам, че Сидеров е враг на Доган и БСП". Той коментира резултатите така:

"Десните избиратели по принцип не са много. Партиите зад Беронов не са с голяма тежест - в парламента при най-добро желание тя е 15%. Да не говорим как протекоха преговорите, че имаше хора, които непрекъснато се опитваха да демотивират Беронов, да му говорят в лицето, че не е кандидатът. При тази реалност това е резултатът. Това представлява днес десницата", признава Костов.

"Кой помете десните?", извежда в заглавие "Дума". "Случи се така, че докато в дясното пространство се водеха лидерски схватки, идеологически те изгубиха основната битка - за идентичността. Без ярка визия за бъдещето, с обща фразеология на десните не им оставаше нищо друго, освен да нагазят в социалната тема - единствената, която пряко кореспондира с дневния ред на обществото именно в този момент

Но и там пък те не успяха да се впуснат със замах - едно, че тя традиционно е приоритет на левите партии и второ, защото народното недоволство бе обрано от тяхната рожба Волен Сидеров."

"У нас не избираме лидери, а главатари", казва в интервю за "Труд" социалният антрополог Харалан Александров. Според него:

"Левицата е точно толкова трудна за дефиниране, колкото и десницата. Там има изумително разнородни хора и проекти. Дори мисля, че тя самата е изненадана от успеха си. Левицата много усърдно търси лицето си. А в десницата е крайно време такъв процес да започне.

Едва ли левицата е в значителен възход. По-скоро е запазила позицията си. Не е нужно да правиш повече от това, което Първанов винаги е правил - да говори с дълбокомислен глас и дълги паузи. А при отсъствието на конкуренция е предостатъчно, за да бъдеш харесван."

"Късно е за скръб, рано е за еуфория", е прочита на президентските избори в "Сега". Отчита се, че Първанов нямаше конкуренция. Ако Бойко Борисов, Симеон и човек на ДПС бяха влезли в надпреварата, той едва ли щеше да вземе и половината от сегашните гласове.

"Смазващата подкрепа за Първанов, съчетана със зарязване на гнилото в политиката и игнориране на екзотичното, дава нов, може би последен шанс на политическия елит. Шанс да бъде доизградена европейска левица, да се появи смислена нова десница и модерен либерален център."

"Няма по-лошо от лоши резултати", е анализът в "24 часа". Според автора злокачествени политически образования като "Атака" могат да възникнат само там, където има дефицит на гражданско общество, където човекът е затруднен да се възправи като гражданин срещу политическата класа и да отстоява ефективно правата си.

"Господин Неделчо Беронов беше една красива кауза, но сега се налага да спрем спекуланта от политическия битак Волен Сидеров. Затова на 29 октомври трябва да отидем и да гласуваме срещу него. Нека така дадем своя урок по гражданско поведение", пише той.

"Изборите бяха шамар за екстремизма", е заключението на Цветозар Томов, директор на социологическа агенция "Скала". В интервю за "Монитор" той отбелязва:

"Първият тур на тези избори потвърди, че българският народ е здравомислещ. Той не се поддаде на каквито и да е политически програми, които са крайни и екстремистки по своята природа, макар и да заемат в известна степен някакви публични позиции в нашия живот. Резултатът е шамар за екстремизма в българската политика в по-голяма степен, отколкото за останалите действащи политики."

"Вотът вече е рационален, а не емоционален", преценява социологът Живко Георгиев в интервю за "Сега". Десните и центристите, гласували за

Първанов, предпочитат статуквото и не искат рязко разклащане на лодката. Огромна част от българите, особено от средната класа, станаха представители на един типаж, който е нов за нашата реалност - хората, живеещи на кредит.

Тези хора по друг начин възприемат статуквото. В тяхното статукво вече е калкулирано и едно бъдеще. Точно този тип битие вкарва прогнозируемостта на бъдещето като много съществен елемент във взимането на съществени решения.

"Пейзаж след битката", е анализът в "Монитор". Според автора за дисбаланс с неясни властови последици сигнализира неочаквано високият изборен резултат на Георги Първанов.

Социолозите не допускаха толкова внушително надскачане на психологическата граница от 50% и достигането до около 63% подкрепа. Това е рекорд в сравнение с всички досегашни президентски избори от началото на прехода.

С излизането си на балотаж Волен Сидеров се превръща в сериозен политически фактор с претенции за ключово място в политическата карта на страната. Нощта след първия тур на изборите показа, че дясната агония най-вероятно се дължи на изкушението от двойни стандарти в битката за политическа идентичност.

Десните политически физиономии пред камерите бяха белязани от политическо равнодушие и от непоправимо самодоволство. От гледна точка на символиката, това е истинската катастрофа, заключава авторът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 16 минути

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 49 минути

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 1 час

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 1 час

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 1 час

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 2 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 2 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 3 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 3 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 3 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 3 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 3 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 16° и 26°

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 10 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес