0
Мг гоуважаеми г-н президент,
Ваше Светейшество,
Уважаеми членове на дипломатическия корпус,
Уважаеми представители на държавната власт,
Уважаеми представители на различните религиозни изповедания,
Скъпи братя и сестри,
С вълнение и дълбока радост идвам днес в България и отправям към вас моя сърдечен поздрав. Благодарен съм на всемогъщия Бог, че ме удостои с честта да осъществя това свое желание, което нося от дълго време в сърцето си.

Всяка година с вълнение по случай празника на светите братя Кирил и Методи, апостоли на славянските народи, приемам представителите на държавната власт и на църквата в България. И така аз идвам днес, за да върна по някакъв начин вашата визита и да се срещна с българския народ в неговата прекрасна страна. Сещам се в този момент за моя предшественик папа Адриан Втори, който се срещна със светите солунски братя в Рим. Те донесоха мощите на св. Климент, папа и мъченик, и засвидетелстваха общението на основаната от тях църква с римската църква.

Днес римският епископ идва при вас, воден от същите чувства на общение в христовата любов. Сещам се също така в този особен момент за един друг мой предшесттвеник, блажения папа Йоан 23, който беше апостолически делегат в България в продължение на 10 г., като остана дълбоко свързан с тази земя и нейните жители. В негов спомен любезно поздравявам всички Вас и ви уверявам, че никога не съм преставал да обичам българския народ, представяйки го постоянно пред трона на Всевишния. Нека присъствието ми днес, сред вас, бъде красноречим израз на почит и обич, който храня към тази благородна нация и към нейните чада.

Поздравявам сърдечно представителите на държавната власт, като им благодаря за отправените ми покани. На Вас, господин президент, изразявам искрената си признателност за вежливите думи, с които ме посрещнахте на този исторически площад. Поздравявам още Негово Светейшество патриарх Максим, митрополитите и епископите от Светия синод, заедно с всички верни на Православната църква в България. Горещо желая това мое обръщение да послужи за утвърждаване на взаимното ни познанство и с божията помощ и ако Бог позволи да достигнем до състояние на съвършено единение в мислите и намеренията, помнейки призива на единствения син на Господ "Ако се обичате взаимно всички ще узнаят, че сте мои ученици".

Прегръщам с особено вълнение моите събратя Христо, Георги, Петко и Методий, заедно с всички чеда на католическата църква, свещеници, монаси и миряни. Дойдох при вас с поздрав и пожелание за мир, който възкръсналия Господ дарява на своите ученици. Поздравявам християните от другите църковни общности, членовете на еврейската общност, верните на исляма, предвождани от главния мюфтия. Подчертавам тук уверението си, че всяка религия е призвана да прокарва справедливост, мир, прошка, живот и любов между народите.

България прие благата вест, благодарение на проповедническата дейност на светите братя Кирил и Методий, и положеното в благодатна почва семе роди във вековете обилни плодове на християнско свидетелство и святост. Също така по време на дългата и мразовита зима на тоталитарния режим, белязал със знака на страданието не само вашата страна, но и много други страни в Европа, верността към Евангелието не намаля, а мнозина чеда на този народ геройски доказаха принадлежността си към Христос, достигайки нерядко дори до жертване на собствения си живот.

Сега бих желал да почета и онези смели свидетели на вярата, принадлежащи към различните християнски вероизповедания. Нека тяхната жертва не бъде без стойност, но да служи за пример и да прави плодотворна икоменичната им ангажираност с цел пълното единение между християните. Нека се поучават от тях и всички онези, които работят за изграждането на общество, основано върху справедливостта и свободата.

Нужно е раните да бъдат лекувани и да се гледа с оптимизъм към бъдещето. Отнася се за един нелек и нелишен от препятствия път, но общото ангажиране на всички обществени слоеве ще доведе до достигането на желаните цели. Необходимо е да се подхожда с мъдрост към узаконяването и опазването на демократичните структури, без да се пестят лишения, като съхранявате и прокарвате ценностите, съставляващи истинското величие на всяка нация. Това са моралната и интелектуална честност, защитата на семейството, помощта към нуждаещите се и почитта към човешкия живот - от момента на зачеването му до неговия естествен край.

Пожелавам ви най-искрено смело започнатите в България усилия за социално обновление да намерят нужния интелигентен прием и щедрата подкрепа на европейската общност. Може би точно тук, близо до гробовете на мъчениците, са се събрали през 342-ра или 343-та година епископите от Изтока и Запада за провеждането на важния Сердикийски събор, по време на който са били обсъждани съдбите на Християнска Европа.

В последвалите векове тук е била съградена базиликата "Света София", която според християнския начин на мислене поставя основите, върху които трябва да бъде изградена човешката цивилизация.

Пътят, водещ към истинския напредък на един народ, не може да бъде само политически и икономически. Той трябва да предполага също така и духовно-моралното измерение. Християнството е пуснало дълбоки корени в историята и културата на вашата страна, и този факт не може да бъде пренебрегван, ако желаете да осъществите процеса на националното ви израстване в бъдещето.

Католическата църква с всекидневната ангажираност на своите чеда и отдаването на разположение на своите структури, желае да допринася за запазването и развитието на наследството от духовни и културни ценности, с които страната ви се гордее. Тя иска да свърже своите усилия, които Евангелието може да дари също и на поколенията от новото хилядолетие, с тези на другите християни, за да се отдаде в служба на хората от всички обществени слоеве.

България със своето географско положение е един своеобразен мост между Източна и Западна Европа ? почти като един духовен кръстопът. Земя на срещи и взаимно разбирателство. Тук са съсредоточени човешките и културни ценности на различните континентални области, като са намерили прием и уважение. Бих желал публично да почета това традиционно гостоприемство на българския народ, като припомня по-особено изключителните му заслуги за спасяването на хилядите евреи по време на Втората световна война.

Нека божията майка, особено обичана и почитана тук, пази България под своя покров, и помага на народа ви да израства и напредва в братството и съгласието. Нека Всемогъщият Бог дари със своя благослов тази ваша благородна страна, като й осигури цветущо и спокойно бъдеще.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 1 час

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 2 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 2 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 3 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 3 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 3 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 4 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 4 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 5 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 5 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 5 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 6 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 6 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 6 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 6 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва