0

Р азследването на трагичния инцидент със срутената сграда в центъра на София, при който загинаха две момичета, е водещата тема в печата. По темата са и повечето коментари във вестниците. "24 часа" информира, че само часове преди трагедията на ул."Алабин" в Националния институт за паметниците на културата столичанка е подала жалба за спиране на ремонта в сградата.

Отбелязва се също, че сигнал за опасността от разрушаване на сградата е бил подаден още преди три години. Според изданията ремонтът на сградата-убиец бил незаконен.

От първа страница с огромно заглавие "Труд" огласява: "Сградата убиец - на хора на Костов".

На две страници вестникът твърди, че къщата два пъти е била ипотекирана и накрая имотът е придобит след поредица от неясни процедури от фирмата "Хрисома". В момента собственици на тази фирма са Георги и Мая Кирчеви. Мая Кирчева била съучредител и член на управата на фондацията "Бъдеще за България" (на съпругата на бившия премиер Елена Костова), а през 1998-1999 г. във фирмата е работил зетят на Костови Георги Христов.

В друга статия "Труд" цитира тарговски регистрации от архивите и твърди, че "около фирмата "Хрисома" има обръч в синьо".

"Победа на безнаказаността" е озаглавена статия в "Сега". Този случай е много важен. Той може да се сравни, макар и в малък формат, с атентатите в Ню Йорк, посочва авторът Емил Спахийски. Сградата се е сринала "благодарение на един уникално бандитски начин, по който се застроява, ремонтира, приватизира и реституира. София... и България изобщо". Знаете ли каква обобщаващата дума в случая? - пита той и сам отговоря - Безнаказаност.

"Дневник" съобщава с уводното си заглавие, чезапочват масови проверки за опасни постройки в цялата страна.

Рухналата сграда е на фирма "Хрисома", заведено е дело за убийство по непредпазливост, допълва подзаглавието.

Интервюто по темата в "Стандарт" е с главния архитект на София Петър Диков. Започваме проверки на хората, които незаконно бутат стени и преправят сгради, заявява той.

"Монитор" твърди, че в страната има 2745 сгради, които са потенциални убийци. Половината "Витоша" може да се срути, допълва пред вестника Стоил Сотиров, председател на Гражданското сдружение за борба с незаконното строителство.

"С минута мълчание започна кампанията на Първанов", отбелязва "Дневник" над снимка на държавния глава. Вестникът разказва, че Георги Първанов е открил кампанията си за втори мандат с минута мълчание за загиналите при инцидента в центъра на София. Отменена е била и музикалната част на мероприятието.

В препълнената зала 3 на НДК Първанов казал, че дори не се е надявал да получи толкова широка подкрепа, която станала основание за дързостта му да се кандидатира отново. Той обещал да продължи да работи за националното съгласие. Първанов отново е припомнил, че настоява за известно разширяване на президентските правомощия - промяна в броя на
гласовете, с които парламентът отхвърля президентското вето, право на държавния глава да свиква референдуми, както и да подписва международни договори, допълва "Дума".

Един от коментарите си "Сега" посвещава на кандидата за президент Волен Сидеров. Под заглавието "Волният край на "Атака"" се посочва, че вотът на 22 октомври има много сериозна роля за бъдещето на "Атака" и е жизненоважен за Сидеров, защото само по избори адреналинът на българина се вдига. Отбелязва се обаче, че Сидеров е изтървал инерцията от предишните парламентарни избори. В партията пък отдавна се възмущавали от начините, по които се ръководи "Атака". Според автора на материала въпрос на време е структурите да се изправят срещу лидера си. Разбира се, след изборите, прогнозира той.

Според анализ в "Монитор" - "Реалната битка на президентския вот ще е за наследството на "Атака". Четирима от кандидатите за президент ще ловят гласове сред левопатриотичните среди, разочарованите от политическата класа и ултрадесните националисти, твърди авторът на статията.

"Земя" извежда резултатите от проучване на социологическа агенция "Афис", според които Георги Първанов щял да вземе 72,3 на сто от гласовете на пусналите бюлетина. Втори по резултат щял да бъде Волен Сидеров с 14,3 процента гласове, а трети - Неделчо Беронов със 7,7 процента.

"Всички харесват Георги Първанов" изтъква и "Дума", позовавайки се на проучването на "Афис".

"Стандарт" оповестява, че предизборната кампания ще бъде отразявана по БНТ под формата на клипове, диспути и хроники. Ще бъдат излъчени и три 90-минутни диспута, като два от тях ще бъдат между кандидатите за президент и един - между кандидатите за вицепрезидент.

"НДСВ ще се променя, започва от името си" съобщава "Труд". НДСВ започна ударно помпане на мускули за местните избори догодина, се посочва в дописката. Това било ясно от програмата за дейността на партията през 2006 - 2007 г., с която вестникът твърди че разполага. Промяната щяла да започне с промяна на името на партията, като щяло да се търси алтернатива на думите "Симеон Втори" в абревиатурата на политическата формация.

В интервю за вестника заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев коментира, че партията ще остане в коалицията и след влизането на страната в ЕС.

"С неучастието си в изборите НДСВ показа лоялност към статуквото" казва пред "Дневник" депутатът от НДСВ и председател на 39-ото Народно събрание Огнян Герджиков. При балотаж Първанов - Сидеров вероятно ще подкрепим настоящия президент, допълва той. По думите му може да се очакват промени в кабинета през 2007 г., но не драстични.

Иван Костов започнал да разчиства сметки със своя заместник в парламентарната група на ДСБ Димитър Абаджиев, оповестява "Стандарт". Причина били "ласкавите изказвания" на Абаджиев по адрес на Бойко Борисов. За целта Костов решил да махне Абаджиев от поста му на евронаблюдател и на негово място да сложи Константин Димитров, пише вестникът, позовавайки се на депутати.

"Кой взриви гнева на унгарците" е озаглавен анализ в "24 часа". Според авторът Диана Иванова унгарците ги преследвали призраци от миналото, а лъжата на Дюрчани била фитилът за емоционалното им избухване.

"Няколко поуки от Унгария" е заглавието на коментарен материал по темата и в "Дневник". Двата обобщаващи извода в него са, че популизмът не дава добри резултати в икономиката и влошава благосъстоянието, а ако една страна иска да стане богата, тя трябва да направи необходимите икономически реформи. Неправенето на бързи реформи обаче прави хората
недоволни и те започват да подкрепят популистки партии, се заключава в коментара.

Това, което се случва в Унгария, у нас е невъзможно, твърди историкът проф. Георги Марков в интервю, поместено в "Новинар". Унгарците имат друга народопсихология, отбелязва той.

"Германия хвали прокуратурата ни" пише "Труд". В кореспонденция от Берлин се посочва, че Германия забелязва необратима тенденция на подобряване работата на прокуратурата в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това проличало след поредицата от срещи в Берлин на главния прокурор Борис Велчев.

"Гъркът, който ни преведе до ЕС" - под това заглавие "24 часа" помества статия за ръководителя на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас, чиято мисия тук приключва. От 2001 г. насам той е една от най-важните фигури в страната ни - той е довереният човек на Брюксел у нас и знае всичко за объркания политически живот тук, пише изданието.
Посочва се, че основната задача на Куркулас е била да ни подготви за успешно членство в ЕС, и че той си тръгва заради вече сигурното членство на почти сигурната дата 1 януари 2007 г.

Вестникът съобщава, че посланик Куркулас ще размени мястото си с посланика на ЕК в Босна Майкъл Хъмфрис. Той ще представлява Брюксел тук до края на годината, а в преходния период след това ще ръководи новия офис - най-много 18 месеца.

"Получаваме отсрочка от ЕК за земеделието" съобщава "Дума". Посочва се, че ЕК ще удължи с шест месеца срока за завършване на Интегрираната система за администриране и контрол и разплащателната агенция в земеделието. За това съобщили от Министерството на земеделието и горите

"Имаме шанс и за 8 процента растеж" твърди от страниците на "Труд" председателят на икономическата комисия на 40-ото Народното събрание Йордан Цонев. Според него икономиката се развива с добър и стабилен темп, бизнесът проявява инвестиционнаактивност и търси пътища за повишаване на конкурентоспособността си, финансовата и макроикономическата
среда са стабилни.

"Продават ДЗИ Банк до края на годината" съобщава "Труд". Посочва се, че до месец ДЗИ Банк ще има нов собственик. Вчера на Българската фондова борса се появило съобщение, че се спира търговията с акции на застрахователното дружество ДЗИ "поради предложение за покупка на целия пакет акции от капитала на ДЗИ Банк АД.

"Токът у вас стигна пазарните цени" казва в интервю за "Труд" Ищван Добоши, икономист в Световната банка. Той коментира, че България е огромен играч на енергийния пазар. Страната покрива 2/3 от дефицита за района. Но това ще свърши със затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй". Добоши посочва, че новите мощности в "Марица-изток" и АЕЦ "Белене" няма да произвеждат толкова евтин ток, колкото "Козлодуй". Затова според него единственият начин да се запази износът е да се вземе насериозно енергийната ефективност и да се намали вътрешното потребление на енергия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 4 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 13 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 29 минути

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 31 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 42 минути

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 55 минути

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт