0

Р уският президент Дмитрий Медведев съобщи, че Москва признава независимостта на двете грузински сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, предадоха световните агенции.

"Подписах указите, с които Русия признава независимостта на Южна Осетия и Абхазия.

Русия призовава другите държави да последват примера й

Това не е лек избор, но е единствената възможност да се защити животът на хората", заяви Медведев в обръщение по руската телевизия.

Президентът направи изказването си след заседание на руския Съвет за сигурност в черноморската резиденция в Сочи. На него бе разгледана декларацията на двете камари на руския парламент, в която се призовава Медведев да признае двете грузински сепаратистки области.

На заседанието присъстваше и предшественикът на Медведев и сегашен премиер Владимир Путин.

Абхазия и Южна Осетия са международно признати като части от територията на Грузия.

Президентът припомни, че Москва е "проявила сдържаност и търпение", предаде ИТАР-ТАСС.

"Ние нееднократно призовавахме да се върнем на масата за преговори и не променихме позицията си дори след едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово.

Но нашите настойчиви предложения към грузинската страна да се сключи с Абхазия и Южна Осетия споразумение за неизползване на сила останаха без отговор.

За жалост те бяха пренебрегнати и в НАТО, а даже и в ООН. Сега е ясно, че мирното решение на конфликта не е влизало в плановете на Тбилиси. Грузинското ръководство методично се готвеше за война, а политическата и материалната подкрепа от външни покровители само подсилваше усещането за безнаказаност", заяви Медведев.

Русия не се страхува от нищо, в това число от перспективите за нова Студена война със Запада,

каза още руският президент.

Ние обаче не искаме да се стига до Студена война и в тази ситуация всичко ще зависи от позицията на нашите партньори от международната общност и на нашите партньори на Запад, допълни Медведев, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Ако те искат да запазят добрите отношения на Русия със Запада, те ще разберат какво е мотивирало решението ни да признаем независимостта на Абхазия и Южна Осетия, заяви руският държавен глава.

По повод критиките, че признавайки независимостта на двете грузински сепаратистки републики Москва не изпълнява ангажиментите по плана за мир в Грузия, договорен с френското посредничество, Медведев каза, че страната му е изпълнила всички свои задължения, произтичащи от шестте точки на плана, предаде ИТАР-ТАСС.

Признаването на Южна Осетия и Абхазия за независими държави е

равносилно на анексиране на грузинска територия от страна на Русия,

заяви заместник-външният министър на Грузия Гига Бокерия като реакция на подписаните от Медведев укази, предаде Ройтерс.

Това е неприкрито анексиране на тези територии, подчерта Бокерия.

Признаването на Абхазия и Южна Осетия от Москва няма "никаква юридическа стойност" и ще има "тежки политически последици" за Русия. Това заяви секретарят на грузинския Съвет за национална сигурност Александър Ломая, цитиран от Франс прес.

Решението на руския президент е отговор на политическите спекулации, че Русия се стреми към придобиване на нови територии, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Признаването на независимостта представлява отказ на Русия да анексира Южна Осетия и Абхазия, подчерта той.

На пресконференция в Москва Рогозин обяви, че

Русия смята да отложи посещенията на висши представители на НАТО,

както и съвместните военни учения с алианса.

Планираното посещение на генералния секретар на Северноатлантическия съюз Яп де Хоп Схефер също ще бъде отложено, добави Рогозин.

Руският представител каза също, че е уместно да се прекрати поне за шест месеца всякакво сътрудничество с НАТО в областта на мироопазването, но добави, че засега Русия ще продължи да си сътрудничи с алианса в Афганистан.

В момента страните от НАТО ползват въздушен коридор за презареждане над руската територия. Сътрудничеството на това ниво обаче ще продължи да бъде държано под наблюдение.

В интервю за РБК Рогозин каза, че политическата атмосфера в Европа в момента напомня на

напрежението, което е съществувало в навечерието на Първата световна война

По думите му грузинският президент Михаил Саакашвили е потенциален катализатор за конфликта и заяви, че Русия и Западът трябва да поставят отношенията си на по-прагматична база.

"Сегашната атмосфера ми напомня положението в Европа през 1914 г..., когато заради един терорист, водещите световни сили започнаха въоръжени действия. Надявам се, че Михаил Саакашвили няма да влезе в историята като новия Гаврило Принцип", казва Рогозин.

"Силна Русия плаши американците и техните клиенти. Слаба Русия също ги плаши. Логичното заключение е, че ще бъде по-добре изобщо да няма Русия", коментира още Рогозин.

"Доброто представяне на нашата армия в Осетия вече впечатли нашите партньори. Ние трябва да направим всичко възможно да запазим това впечатление и да прекратим веднъж завинаги всяко желание на нашите партньори да разрешават проблемите със сила", каза още той.

Лидерите на Абхазия и Южна Осетия изразиха задоволство от решението на Русия да признае независимостта им и

определиха тази стъпка като историческа,

съобщи агенция Интерфакс.

"Това е исторически ден за нашия народ. Благодарен съм на руските държавници и на руския народ за тази голяма стъпка да признаят независимостта на Абхазия", заяви президентът на сепаратистката република Сергей Багапш.

Лидерът на Южна Осетия Едуард Кокойти допълни: "Това е голям ден в историята на нашата страна и нашия народ. Русия ни спаси от геноцид и ни позволи да се развиваме и да живеем в нашата земя".

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер отхвърли днешното решение на Русия да признае независимост на отцепилите се Южна Осетия и Абхазия, предаде Ройтерс.

Това е пряко нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност

на ООН за териториалната цялост на Грузия - резолюции, одобрени и от Русия, се казва в декларация, прочетена от говорителка на Схефер.

"Действията на Русия през последните седмици поставят под въпрос ангажимента й да зачита мира и сигурността в Кавказ. НАТО твърдо подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия и настоява Русия също да спазва тези принципи", се казва в декларацията, цитирана от Ройтерс.

ЕС продължава да подкрепя териториалната цялост на Грузия,

заяви Кристина Галах, говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

По думите й ще е необходимо да се оцени ситуацията в пълния й обем. Това ще стане другата седмица, когато в Брюксел ще се състои извънредна среща на върха на ЕС, уточни тя.

Държавният секретар на САЩ

Кондолиза Райс нарече "достойно за съжаление" решението на Русия

да признае грузинските сепаратистки области.

На пресконференция в Рамала, на Западния бряг на река Йордан, където е на посещение, Райс каза, че САЩ ще продължат да гледат на Абхазия и на Южна Осетия като на част от международно признатите граници на Грузия.

Американският държавен секретар предупреди, че САЩ ще използват правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокират всеки опит на Русия да промени статута на Абхазия и Южна Осетия.

Райс заяви още, че руският президент Дмитрий Медведев не е изпълнил поетите от Русия ангажименти при подписването на споразумението на Москва с Тбилиси за прекратяване на огъня.

Също като "достойно за съжаление" бе окачествено руското решение и от страна на Франция.

Припомняме, че държим на своята позиция в подкрепа на териториалната цялост на Грузия, подчерта на брифинг говорителят на дипломатическото ведомство на Франция Ерик Шевалие.

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди

правото на Грузия да запази териториалната си цялост

- малко преди руският президент Дмитрий Медведев да съобщи, че Москва признава независимостта на двете грузински сепаратистки републики, предаде АФП.

Смятаме, че признаването на Южна Осетия и Абхазия е в разрез с международното право, подчерта Меркел на пресконференция в Талин. Тя добави, че принципът за териториалната цялост е един от стълбовете на международните отношения и ЕС ще се придържа към него.

Британското правителство отхвърли категорично

признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия и потвърди суверенитета на Грузия върху двете сепаратистки области.

Това противоречи на задълженията на Русия, поети многократно в резолюции на Съвета за сигурност, и така по никакъв начин не се подобряват перспективите за мир в Кавказ, изтъкна говорител на британското външно министерство.

Ние заставаме зад целостта на Грузия, много сме разтревожени,

заяви говорителят на нашето МВнР Димитър Цанчев.

България потвърждава подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници, се казва в официално разпространеното изявление на говорителя на външното ведомство.

"Тази позиция бе нееднократно заявявана от заместник-министър председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин. Тя бе споделена и от всички страни членки на НАТО и ЕС, които призоваха Русия незабавно да изтегли войските си от територията на Грузия и се ангажираха да окажат хуманитарна и друга помощ на населението", добавят от МВнР.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 15 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 24 минути

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 49 минути

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 51 минути

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 2 часа

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 2 часа

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?