0

По-ниските осигуровки от юли се отменят, обявява "Дневник". Обещаното от управляващата коалиция намаление на осигурителната тежест с три процентни пункта от 1 юли няма да се състои, след като в сряда БСП и ДПС дадоха заден ход и представиха нови аргументи срещу вписаното и в бюджет 2007 намерение.

Третият коалиционен партньор НДСВ, който единствен настоява ангажиментът към бизнеса да се изпълни, не е склонен да предприеме радикални действия.

Не отхвърляме изцяло идеята за намаление на осигуровките, но сега не е моментът това да се случи, каза говорителят на социалистическата партия Ангел Найденов. Той припомни, че вноската за пенсия вече беше намалена от 29 на 23% и нова подобна стъпка от следващия месец е неосъществима.

Димитър Тадаръков е новият изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", съобщава още "Дневник". Кандидатурата на доц. д-р Тадаръков е внесена за гласуване на заседанието от министъра на земеделието и горите и председател на УС на ДФ "Земеделие" Нихат Кабил след съгласуването й от министър-председателя.

Тадаръков е генерален директор на "Булгарлизинг" АД, президент е на "Булгарлизинг холдинг", както и председател на Българската лизингова асоциация.

На заседанието беше определен и заместник изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"- Емил Дърев, с ресор "Развитие на селските райони"; зам.-изпълнителният директор Мюхеттин Караоглан, който отговаряше за "Развитие на селските райони", поема ресор "Директни плащания на площ".

Дерипаска с интерес към парното в Русе, информира още "Дневник". Руската "Ен плюс", собственост на алуминиевия магнат Олег Дерипаска, предложи на "Словенске електрарне" да финансира приватизацията на "Топлофикация - Русе".

Най-богатият руски бизнесмен иска да покрие 49% от предложената цена. Поне още три компании са проявили интерес да финансират сделката - шведската FTI и два засега неизвестни фонда.

Приватизацията на парното в Русе от "Словенске електрарне" не върви по план, тъй като словенското финансово министерство още не е одобрило плана за финансиране на сделката.

Компанията беше избрана с оферта от малко над 85 млн. евро, като за 481 337 броя акции на "Топлофикация - Русе" се допуска плащане с компенсаторни инструменти.

Вносът на стари коли задмина шест пъти новите, съобщава "Сега". Става дума за статистика от първите пет месеца на годината, а оповестена от председателя на Съюза на вносителите на автомобили в България Стоян Желев.

От регистрираните от КАТ коли от началото на годината само 20 000 са нови, а 124 хил. - употребявани. Ръст на вноса на нови коли в сравнение със същия период на миналата година все пак има, но той е само 26%, докато при старите има увеличение с над 50%.

Само допреди две години имаше рекорден ръст при вноса на нови коли от над 40%. Основната причина за този бум е в отпадането на ДДС при вноса на употребявани коли от страни членки на ЕС.

В същото време Законът за ДДС задължи при купуване на коли на лизинг налогът да се начислява и плаща още в началото на сделката, което затруднява продажбата на нови коли, смята Желев.

Наредбата за звездите на хотелите най-после в сила, отбелязва още "Сега". Хотелите у нас на световноизвестни вериги като "Хилтън", "Радисън" и други най-после могат да останат 5-звездни напълно законно.

След близо половин година работа по нова наредба за категоризиране на хотелите от вчера тя е в сила и премахва опасността най-луксозните от тях да се разделят с петте си звезди.

В отменената наредба имаше изисквания към самото строителство на сградите за такива хотели, на които българските не отговаряха и зачестили проверки на Държавната агенция по туризъм заплашваха хотелите от лишаване на категориите им.

Новата премахва изисквания, като например козирката над входа да има определена дължина.

Само две незаконни сгради ще се събарят в Банско, констатира още "Сега". Едва два незаконни строежа, които трябва да бъдат съборени, бяха открити при проверка в Банско.

Това става ясно от оповестените от Върховната административна прокуратура резултати за проверката, възложена на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Контролните органи са проверили 180 строежа и въведени в експлоатация обекти. Само две построени сгради са се оказали незаконни и ще бъдат съборени.

В други 69 случая има образувани административни производства. Издадени са например 8 заповеди за спиране на незаконно изграждащи се обекти и е забранено ползването и достъпът до други шест строежа.

За други 14 случая на констатирани нарушения са съставени актове и са издадени наказателни постановления. На виновните лица са наложени глоби за общо 74 300 лв.

Енергетици заплашиха с режим на тока, пише още "Сега". Енергийният бранш предупреди за риск от режим на тока още тази зима. Това стана на форум край Варна, открит от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов в присъствието на всички компании от бранша.

Освен твърде малкото увеличение на цените на тока от 1 юли, което допуска ДКЕВР - само 5% при искания за над 20%, енергетиците включиха в заплахите си и проблемите с екологията.

Изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян заяви, че до режим може да се стигне, ако се спрат блокове в тецовете "Марица-изток" 2 и 3, което е на път да се случи още в началото на 2008 г.

"Така ще се появи липса на около 700-750 мегавата и ще се стигне до спирания на тока като краен, но напълно възможен вариант", каза Папазян. По думите му сметките за енергийния баланс вече са направени и са представени на парламента.

НЕК прогнозира режим на тока, съобщава и "Труд". За 2008 г. съществува "най-черен" вариант: въвеждане на режим на тока. Изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян обяви това вчера пред "Енергиен форум 2007" край Варна.

Ако догодина Министерството на околната среда и водите спре блокове в централите "Марица-изток 2" и "Марица-изток 3" заради липсата на сероочистващи инсталации, ще се стигне до дефицит.

Монтирането на екосъоръженията е предвидено в договора ни с ЕС също като затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй". Строежът на сероочистките обаче закъснява.

Енергото извива ръце за по-скъп ток, пише по темата и "Стандарт". Енергото извива ръцете на държавния регулатор със заплахи за режим на тока, за да получи по-високи цени на електричеството. България може да остане на тъмно заради сривове в захранването, предизвикани от старите мрежи.

Строителният бум през последните години също може да превърне страната в дискотека. За това предупреди Любош Павлас, шеф на CEZ у нас. Фирмата държи Енергото в Западна България.

Според Павлас единственият начин за спасение от режима са инвестициите. А за да ги има, е нужно да се вдигнат цените на тока.

Собствениците на Енергото настояват цените да се вдигнат между 6,5 и 8,5%. От ДКЕВР обаче отказват увеличението да е с повече от 5,5%.

Подобна логика - да се искат по-високи цени заради инвестиции, е антипазарна, коментираха експерти. Навсякъде по света компаниите си осигуряват 80% от вложенията чрез кредити, а само 20% са собствените средства.

Строежът на нова ТЕЦ скара коалицията, пише още "Стандарт". Изграждането на нова ТЕЦ на площадката на "Марица-изток" скара коалицията. НДСВ скочи срещу предложение на Румен Овчаров.

Той искал от правителството да му даде мандат за водене на преговори по строежа на днешното заседание на Министерския съвет. Вестта за нея обаче стигнала до министъра на държавната администрация Николай Василев, който е в Китай, но загрял телефоните на колегите си от НДСВ.

Той обяснил, че е против одобряването на подобен проект. Спорът дали да бъде подкрепен Овчаров се пренесе и на вчерашното заседание на парламентарната група на НДСВ.

"Защо да строим "Марица-изток 4", след като има достатъчно проблеми с първите три електроцентрали?", скочил старозагорският депутат Атанас Щерев.

Потреблението на електроенергия нараства, а производството е намаляло с 20%, контрирал ги бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов.

Изплащаме в пощата телевизор и пералня, информира още "Стандарт". Лизинговите вноски за пералня, телевизор или нов автомобил ще може да се плащат и в пощите.

Преговаряме с корпорации, които предлагат лизингови услуги, за да дадем възможност хората да внасят парите си в нашите станции, съобщи шефът на "Български пощи" ЕАД Енцислав Харманджиев. Планираме да разширим финансовите услуги, които предлага корпорацията, допълни той.

Сега в пощите в цялата страна могат да се платят всички местни данъци и такси, както и да се подават данъчни декларации за годишните доходи. През тази година са подадени три пъти повече данъчни декларации в сравнение с 2006 г.

В пощенските станции се продават книги и дискове с българска музика. Скоро ще се предлагат и картини на випускници от Националната художествена академия. По този начин се стремим да стимулираме младите творци у нас, обяснява Харманджиев.

Пенсионери взимат месечни доходи в замяна на жилище, съобщава "Новинар". Компанията "HILD България" предлага на пенсионерите в София пожизнен месечен доход, като в замяна те прехвърлят жилището си на фирмата.

Новата финансова услуга, която обяви дружеството, ще осигури на пенсионерите веднага определена немалка сума, като те ще продължат да живеят в жилището си, уточни изпълнителният директор Диляна Георгиева.

Ако HILD не плати определения месечен доход, договорът се прекратява и възрастните хора възстановяват собствеността си. Те няма да връщат получените до този момент пари.

Топлинните счетоводители искали да изкупят "Топлофикация" на безценица, пише още вестникът. Топлинните счетоводители имат изгода да се повиши цената на парното, за да бъде продадена "Топлофикация" и те да я изкупят на безценица.

Това предположение направил вчера пред "Новинар" изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. По думите му, след като абонати сега не могат и отказват да си плащат високите сметки, след като те бъдат увеличени, въобще няма да има събираемост на задълженията.

Целта е компанията да фалира и да бъде продадена на безценица, смята Кърлев. Първи на опашката при обявяване за приватизация на дружеството ще са топлинните счетоводители, уточни той.

Удължиха срока за подаване на заявления от фермери, информира още "Новинар". До 25 юни се удължава срокът за подаване на заявленията от селските стопани за получаване на субсидии от ЕС за това, че обработват нивите си, съобщиха от земеделското министерство.

Срокът за подаване на молби беше до 15 май. Фермерите, които са подали заявления след 15май, няма да получат пълния размер на финансовата помощ, а тя ще бъде намалявана с 1% за всеки ден от закъснението.

До 25 юни фермерите могат да регистрират нивите си в Системата за идентификация на земеделските площи в областните разплащателни агенции.

"Енемона" загрява на скамейката с 3 млн. лв. печалба, съобщава "Пари". Компанията от Козлодуй ще тренира упорито за борсата до септемвриБорсовият дебют на Енемона ще бъде през втората половина на септември.

Дотогава компанията от Козлодуй, занимаваща се с инженеринг и енергийна ефективност, ще тренира упорито, привличайки вниманието на инвеститорите с добри годишни финансови показатели и оптимистични перспективи за развитие

"Vivartia" придоби 99.994% от акциите на Обединена млечна компания, информира още "Пари". Комисията за защита на конкуренцията разреши на гръцката компания (новото име на холдинга "Делта") да придобие 99,994% от акциите на Обединена млечна компания.

Стойността на сделката е 18,7 млн. евро. ОМК е водеща компания на пазара на млечни продукти в България. Тя притежава марките "Верея", "Фибела" и "Виталакт".

Данъчните ще плащат двойна лихва, ако не върнат ДДС за три дни на компанията, която е изпълнила условието да предостави банкова гаранция, пише още "Пари".

Това предложение ще бъде обсъждано от депутати в бюджетната комисия при разглеждането на промените в закона на второ четене. Юристи предлагат само консултациите при адвокат да са с ДДС, а защитата в съда да е освободена от данък.

101 български компании са сертифицирани по ISO 14001, оповестява още "Пари". Досега 101 български компании са сертифицирани по най-разпространената в света система за управление на околната среда ISO 14001. Сред тях са "ЛУКойл Нефтохим", "Оргахим" (Русе), "Биовет" (Пещера), "Солвей соди" и др.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР&nbsp;търси собственика на намерено портмоне</p>

Полицията в София търси собственика на намерено портмоне

България Преди 33 минути

Портмонето съдържа сума пари и карта пластика от верига супермаркети. Открито е на спирка на масовия градски транспорт на ул. "Черковна"

Кола се качи на мантинела на "Цариградско шосе" в София

Кола се качи на мантинела на "Цариградско шосе" в София

България Преди 57 минути

Това затрудни трафика както в посока център, така и в посока изхода към магистрала "Тракия"

Apple iPhone

iPhone ще пази история на ремонтите си

Технологии Преди 1 час

Устройството ще "знае" кои части са били сменени и кога

<p>Създадоха чисто нов цвят за 2022 г. и той е страхотен</p>

Създадоха чисто нов цвят за 2022 г. и той е страхотен

Свят Преди 3 часа

Цветът на Pantone съчетава стабилното спокойствие на синьото с енергичната намеса на червеното

Алегра Стратън

Съветник на Борис Джонсън подаде оставка след скандално видео

Свят Преди 3 часа

Тя напуска поста си, след като се появи видео, в което се смее и прави шеговити изказвания за парти на "Даунинг стрийт" по време на миналогодишния локдаун по коледните празници

<p>Лекари от &quot;Александровска&quot; обмислят гладна стачка&nbsp;</p>

Лекари от "Александровска" болница обмислят гладна стачка

България Преди 4 часа

Анестезиолози и реаниматори твърдят, че са подложени на репресии

Renault 4 Parisienne

В очакване на прераждането: тестваме ретро класиката Renault 4

Технологии Преди 6 часа

Тази година Renault чества юбилей на най-продавания си модел. Това бе формалният повод да седна зад волана на една ретро икона. Неформалният: да се запозная с оригинала, който Renault има намерение да превърне във вечна класика, след като го прероди в електрически вариант.

коронавирус

COVID-19: 1652 нови случая, изследвани са 24 891 проби

Теми в развитие Преди 6 часа

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 6,63%

Рекордно много софтуерни проблеми през 2021 г.

Рекордно много софтуерни проблеми през 2021 г.

Технологии Преди 6 часа

Рисковете за киберсигурността стават все повече

Христо Иванов

“Да, България” даде “зелена светлина” на коалиционното споразумение

България Преди 13 часа

Националният съвет даде също съгласие да се гласува "за" предложените министър-председател, структура и състав на Министерския съвет

Скандал: Русия поздрави само Скопие за Климент Охридски

Скандал: Русия поздрави само Скопие за Климент Охридски

Свят Преди 14 часа

Проф. Пламен Павлов: Това е хибридната атака, започната от Русия

Борис Джонсън

Великобритания стартира „План Б” срещу Омикрон

Теми в развитие Преди 14 часа

Премиерът Борис Джонсън обяви затягане на мерките заради новия щам, предизвикващ COVID-19

Илон Мъск

Илон Мъск: Това е заплаха за цивилизацията

Свят Преди 14 часа

Мъск: Струва ми се, че за нас е важно да умираме

Австрия премахва локдауна, но само за ваксинираните

Австрия премахва локдауна, но само за ваксинираните

Теми в развитие Преди 15 часа

Ще се предприемат стъпки на отваряне, но при спазване на строги правила

Страшна криза в Турция, опашки за хляб

Страшна криза в Турция, опашки за хляб

Свят Преди 17 часа

Казват: "Да си жив и здрав, султане мой"

Байдън: Няма да пратим войски в Украйна

Байдън: Няма да пратим войски в Украйна

Свят Преди 17 часа

Междувременно на посолството на САЩ в Москва бе връчена протестна нота