0

Г-н Петров, тези изборите ли ще са първите, в които т.нар. "фантоми" няма да участват?

- Въпросът с "фантомите" стои от много дълги години като измислен. Той беше обвързан с чистотата на избирателните списъци, защото ЕСГРАОН-ът през 1990-1993 г. работеше трудно, с остаряла технология.

Е, минаха вече 15 години оттогава, вече сме в 21 век...

- Да, във времето нещата се оправят и вървят към все по-добро. Това е моето впечатление, както и на много колеги, които се занимават с избирателните списъци. На тези избори - президентските, ще имаме едни от най-точните и изрядни списъци досега.

Какво ще бъде изчистено от списъците?

- Починалите, лицата под 18 години и най-важното, ще бъдат извадени и хората, които са напуснали страната два месеца преди датата на вота, до 22 август 2006 г.

Кой ще дава данните за напусналите държавата?

- МВР ще даде списък на лицата, напуснали България и засечени от нашите КПП-та и от Министерство на вътрешните работи. Те ще бъдат извадени от избирателните списъци, но това не означава, че не няма да могат да гласуват. Ще могат да упражнят правото си или ако влязат отново в страната, или от чужбина.

Вие сте шеф на кабинета на министъра на вътрешните работи. Как ще отговорите на обвиненията, че МВР контролира ЦИК?

- Аз съм в ЦИК от 1994 г., а в МВР - по-малко от година. По-скоро бих казал обратното - функциите на ЦИК по закон й дават възможност да контролира министерството по отношение на охраната, на избирателните списъци. Иначе съм в неплатен отпуск от МВР.

Все пак, сигурно знаете дали министерството вече е започнало да проверява кои хора са напуснали държавата?

- Да, вече текат постоянни работни срещи между главната дирекция ГРАО в регионалното министерство и изчислителния център на МВР. В тях се уточнява механизмът за обмяна на данни, за да може списъците да придобият по-коректен вид.

Трябва да кажа, че процедурата по изчистване е същата, като в предишни години, но сега технологията е на много по-високо ниво и процесът може да се изпълни много по-коректно. "Фантомите" бяха минимизирани и на миналите избори, от година на година нещата вървят към подобряване.

Кога ще са готови списъците?

- Един месец преди изборите или на 22 септември ще се отпечатат т.нар. предварителни списъци, за да може хората да видят имената си по секции. Те ще са без обозначени ЕГН-та.

След това ще започне подготовка на окончателните списъци, които ще бъдат раздадени на секционните комисии един ден преди вота. Да не забравяме и голямата отговорност на общинските администрации. Те трябва да проверят дали регистрите на населението съответстват на реалното положение.

И след промяната на закона т.нар. изборните екскурзии не бяха отменени. Как ЦИК ще стопира процеса, при който наши изселници в Турция преминават границата и гласуват по веднъж и в двете държави?

- Аз не мисля, че този процес дава голямо отражение на президентските избори ? все едно е кой къде ще гласува, в България или в чужбина. Винаги сме проверявали двойното гласуване и всеки случай е бил даван на прокуратурата. Но тези случаи са давали отклонение общо за страната много под един процент на всички избори до момента.

Кой ще е най-големият проблем на тези избори?

- Според мен - прозрачните урни. Ние за първи път правим нещо подобно, но по света тази практика съществува. Трябва да се види, че гласът наистина е подаден и е попаднал в една кутия с всички останали гласове.

Но хората ще виждат как ще им се пуска бюлетинката. Тя трябва да бъде сгъната, но може и да не се сгъне. И те може да си кажат "Защо ще ми я гледат?" Интересно е как ще се приеме това от обществото, но аз очаквам да е нормално.

Кое е най-голямото предизвикателство към комисията?

- Според мен ще бъде проверката на подписките на инициативните комитети за издигане на независими кандидати. За първи път ще се проверяват толкова големи обеми - по 15 хиляди подписа с ЕГН, досега те трябваше да бъдат по 5 хиляди.

Ако се явят много независими кандидати, ще имаме и доста работа. Може да се получат спорове дали са събрани под 15 хиляди подписа. Кандидатите трябва действително да съберат много над 15 хиляди, за да си гарантират, че необходимият минимум е коректен.

Каква е вашата препоръка?

- Моята препоръка е да се събират поне два пъти повече. Това е математическо очакване за нещата.

Основните играчи на вота ще бъдат издигнати от инициативни комитети. Кога ще бъдат готови образците на подписките за подкрепа на кандидатите?

- Във вторник ще публикуваме в "Държавен вестник" изборните книжа, ще има и специални образци за подписките. Още другата седмица ще може да стартира процесът на събиране на подписите.

Ако един от кандидатите е получил 50 процента плюс един глас на първия тур, но избирателната активност е под 50 на сто, балотажът е задължителен, според Конституцията. Колко ще струва на данъкоплатците този излишен втори тур?

- Оскъпяването е свързано единствено с охраната, заплащането на комисиите и гласуването в чужбина. Това са трите елемента, които формират най-много пари ? около 80% от средствата, отделени от бюджета за изборите. Бюлетините не са голям разход.

Ако за първия тур се дадат за тези три пера около 6 млн. лв., за втория тур също ще трябват още 6 млн. лв.

Изборите общо ще струват около 12 милиона, но ако има само един тур. Не надхвърляме много разходите от предходни вотове. Тези избори са най-лесни технологично, но като финансиране се доближават до парламентарните.

Има специална поправка в закона, която касае разясняване начина на гласуване и ЦИК има права и задържания за осъществи тази кампания. За ЦИК са заделени пари, за да активизираме избирателите - между 50 и 100 хил. лв.

Вие отдавна предлагате да има постоянно действаща изборна администрация. Сега и председателката на комисията проф. Снежана Начева лансира тази идея. Ще се реализира ли тя скоро?

- Доскоро, грубо казано, това беше политически въпрос - партиите да се отворят към тази идея с по-голямо доверие: да има постоянна изборна администрация, тя ще бъде към изпълнителната власт, или да е независима от нея. В годините има натрупан много опит и хора, които са работили в тази област и могат да бъдат полезни.

Сега тази идея се повдига отново, включително и от г-жа Начева, защото според мен въпросът за постоянна администрация, която да произвежда избори, независимо дали ще са местни, парламентарни или президентски, може да намери своето решение. Мисля, че една добра законова уредба може да бъде подготвена много бързо.

Съставът на сегашната ЦИК е избран политически, само от квотата на тройната управляваща коалиция. Има ли риск след няколко години част от партиите в тази коалиция да нямат нужното влияние, но от техните представители да зависи изборния процес?

- Да, законът предопределя политическите решения. Той дава тази вратичка, всичко да се прави по политически начин от парламента. Аз не мога да кажа дали бъдещата постоянна администрация пак ще бъде изградена на партиен принцип. И не бих се съгласил да бъде така.

По-скоро бих предложил да бъде на по-професионален принцип, а въпросът да се реши след обществен дебат. Администрацията трябва да бъде отворена и възприемана с доверие от партиите, защото ще гарантира изборите с години напред.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 1 час

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 1 час

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 2 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 3 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 3 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 4 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 5 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 5 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 5 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 5 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 5 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 5 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 13 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон