0

В естниците информират, че кабинетът е гласувал 10-процентен ръст на пенсиите  от 1 юли. Според "Монитор" това означава средно увеличение с 1,50 лв., което щяло да бъде изядено от инфлацията и очакваните нови цени на тока и парното.

Сваляме данъците за най-бедните, казва пред "Стандарт" зам.-изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Катя Колева и член на ВС на БСП. Обмисляме още едно увеличение на пенсиите наесен, посочва тя.

Депутатката от НДСВ Христина Христова пък твърди пред вестника, че има пари за по-ниски осигуровки. Според нея кабинетът е длъжен да обсъди намаляването на вноските.

Няма да се лицензират банки, които после да се продават, казва пред "24 часа" подуправителят на БНБ Румен Симеонов. Състоянието на банките в момента е много добро, доходността им е висока и имат възможност да реинвестират, коментира той.

"24 часа" коментира в анализ под заглавие "Бели пари или "златни години" идеята на появила се на българския пазар чуждестранна фирма, която предлага пожизнена месечна рента на възрастни хора срещу собствеността на жилищата им.

Ако и държавата е склонна да лансира замяна на собственост срещу грижи за пенсионерите,  е редно да се замисли за регламент на тази нова у нас дейност и за известни гаранции,  посочва авторът.

Разпространената от агенция "Ройтерс" информация, че парите от еврофондовете за българското земеделие и за развитие на селските райони щели да бъдат редуцирани, е невярна и некоректна, заявява, цитиран от "Труд", министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

Той припомня изявление на Марк Грей, говорител на Еврокомисията, че механизмът за контрол и сътрудничество в проблемните области за България не предполага и не включва финансови санкции.

До момента Еврокомисията не е дала знак, че има намерение да ограничи достъпа на България до еврофондовете заради слабости в борбата срещу корупцията и лоша администрация, цитира "Сега" министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Рекордни обезщетения за над 200 хил. евро е присъдил вчера Евросъдът в Страсбург по две дела срещу България, информира "Труд".

102 700 евро ще трябва да плати държавата по делото "Кехая и други срещу България",  свързано с  реституцията.

105 500 евро е сумата по делото "Кирилова и други срещу България", свързано с отчуждени през 80-те имоти, срещу които собствениците е трябвало да получат жилища като обезщетение, но това или не е станало, или са получили неравностоен имот.

Според вестника възмутителен е фактът, че  въпреки дадената възможност за "приятелско споразумение", правителството е проспало тази възможност.

Тадаръков ще чисти името на фонд "Земеделие" пред ЕС, пише "Дневник".

Всички затлачени проекти по САПАРД да се изчистят за две-три седмици и да се върне доверието на Брюксел към фонд "Земеделие", през който ще минават евросубсидиите за селските стопани. Това обеща на първата си пресконференция новоизбраният изпълнителен директор на фонда Димитър Тадаръков.

През голяма част от времето, отделено за журналистите вчера, той отговаряше на въпроси, свързани с предишните му дейности. Тадаръков отрече връзка с ДПС и заяви, че от 17 години е земеделец, председател е на БЗНС "Врабча 1".

"Здравните фондове: Ще останем и без химикалки" е друго от заглавията в "Дневник".

Националната здравна стратегия за 2007-2013 г. ще унищожи доброволното осигуряване в България. В нея има абсурдни текстове, които ще доведат до закриване на частните здравни фондове, обявиха във вторник от Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Организацията, в която членуват осем от съществуващите 13 фонда, настоява Министерският съвет да върне документа за доработване. По предварителна информация той ще бъде разгледан на заседание на кабинета на 14 юни.

Стотици учители се стегнаха в група за натиск, обявява още "Дневник".

Стотици учители от над 200 училища в страната се разграничиха в четвъртък от синдикалните си лидери и поискаха спешен конгрес за избор на нови ръководства.

На събрание в 29-о училище в София представителите на педагогическото съсловие решиха, че преговорите за заплати с държавните институции не трябва да се водят от сегашните профсъюзи, които не вършели никаква работа.

Протестиращите издигнаха свои представители и поискаха до няколко дни среща с президента, просветния министър и парламентарната комисия по образование.

Акции ще се търгуват и извън фондовата ни борса, съобщава "Сега"

Акциите на публични компании у нас вече ще могат да се търгуват и извън регулираните пазари. Това е записано в приетия вчера на второ четене от парламента нов Закон за пазарите на финансови инструменти.

У нас регулиран пазар за търговия с ценни книжа е единствено Българската фондова борса - София (БФБ). Изнасянето на търговията и извън нея е изискване на ЕС и в началото на годината Еврокомисията заплаши с глоба България и още няколко страни членки, ако не вдигнат скоро тези "бариери" пред търговията с акции.

Във връзка с падането на ограничението в закона се предвиждат малко по-строги изисквания за разкриване на информация относно сделките с ценни книжа, сключени извън регулираните пазари. Те засягат преди всичко отчетите на публичните дружества.

EVN искат фактури за изгорелите уреди в Сливен, обяснява още "Сега".

Според служители на австрийската EVN в Сливен компанията ще изисква фактури за стойността на домакинските електроуреди на близо 400 семейства, които енергодружеството повреди онзи ден от токов удар.

В сряда поради кражба на елементи от трафопост в сливенския квартал "Сините камъни" в мрежата протече ток с напрежение 380 волта, което буквално е стопило уредите на клиентите на енергото.

Материалните щети според първоначалните изчисления са за над 100 хил. лева. В такива случаи според общите условия на компанията тя трябва да възстанови щетите дори ако стойността на повредите се докаже с двустранно подписан протокол.

Служителите на местния клон са поискали от потърпевшите и адресни регистрации, за да се види дали живеят на адресите, за които се отнася повредата. В сряда вечерта се е наложило полицията да се намеси, за да предотврати линчуването на служителите на енергото от потърпевшите.

Само 6% от глобите срещу горската мафия са събрани, констатира още "Сега".

Въпреки възхода на "дървената" мафия Националното управление по горите (НУГ) се оказа едно от най-добре работещите ведомства в държавата. Така излиза от проверката на Сметната палата за дейността на НУГ от 2004 до 2006 г.

Постигната е висока ефективност в управлението и контрола на ползването на дървесина, гласи заключението в публикувания вчера одитен доклад, подписан от члена на Сметната палата Хюсеин Чауш, бивш депутат от ДПС.

Документът сочи, че за нарушения на Закона за горите през 2004 г. са наложени глоби за 3,4 млн. лева, през 2005 г. - за близо 4 млн., а за 6-те месеца на 2006 г. - 1,57 млн. лева, а само през 2005 г. влезлите в сила наказателни постановления са 18 хил. годишно.

В същото време обаче събирането на санкциите е изключително слабо и непрекъснато спада - от 10% през 2004 г. на 5,8% за първата половина на 2006 г.

Дори според министъра на горите Нихат Кабил писането на актове не стряска никого. Той сам посочи, че има бракониери, които са хващани в нарушения по 100 пъти, но не са платили и левче глоба.

Банката за развитие ще се продава, информира още "Сега".

До 49% от предстоящата за учредяване Банка за развитие може да бъдат продадени на стратегически инвеститори или на подобни трезори от Европа. Това съобщи в Пловдив изпълнителният директор на държавната Насърчителна банка Димитър Димитров, който откри първото регионално представителство на финансовата институция.

Проектозаконът за Банката за развитие вече е готов и изпратен във финансовото министерство. Приетата на 19 април от правителството стратегията за създаване на банката предвижда към Насърчителна банка да се създадат Национален гаранционен фонд, Фонд за капиталови инвестиции, както и венчър фонд за рискови инвестиции.

Идеята е както в другите европейски страни чрез Банката за развитие държавата да подпомага малките и средните предприятия, да ги подкрепя при усвояването на средства от еврофондовете, да съдейства на добре обосновани, но рискови проекти или пък добри проекти на фирми с недостатъчни материални активи.

Събарят хотели на Слънчев бряг, обявява "Стандарт".

Три хотела в Слънчев бряг може да бъдат бутнати заради нарушения. Прочутият хотел на Георги Илиев "Дюн" е заплануван като апартаментен комплекс, а действа като хотел. В съда вече е внесена заповед сградата да се преобразува.

Незаконни са и последните два етажа на хотел "Оазис". На собствениците му е връчена заповед на Дирекцията за национален и строителен контрол за премахването им. Частично ще бъде разрушен и "Хевен" заради незаконна пристройка към основната сграда.

Парното поскъпва в София и Пловдив, съобщава още "Стандарт".

Парното и топлата вода в София и Пловдив поскъпват от 1 август. Топлофикациите в двата града вече са внесли предложенията си за повишение на цените в енергийната комисия, съобщиха шефове на двете дружества.

"Топлофикация София" иска увеличение с 4%. От 2 до 6% пък е предложението за скок на топлото в Пловдив. Цената ще зависи от повишението на електроенергията, която дружествата произвеждат от когенерациите си.

Ако удовлетворят исканията ни за цена на тока, парното и топлият душ ще поскъпнат само с 2%, обясни Мирко Угринов, шеф на дружеството под тепетата. От регулатора са категорични, че поскъпване ще има, ако се вдигне природният газ.

Дават за час кола на лизинг, пише още "Стандарт".

За 1 час одобрява финансиране на кола "Райфайзен Лизинг" по време на автосалона в София, който отваря врати днес. Разрешението се дава без изискване на документи за доход, а само срещу лична карта.

Фирмите могат да кандидатстват само с регистрационните си документи. Първата вноска е 20% от стойността на колата. Не се дължи и такса за финансиране на лизинга. Компанията регистрира колата в КАТ и съдейства за застраховката.

Два трезора с промоции за кредитни карти на Автосалон София 2007, информира и "Монитор".

Два трезора - "УниКредит Булбанк" и Пощенска банка предлагат преференциални условия за издаване на кредитни карти по време на най-голямото автомобилно събитие в страната.

По време на aвтосалона посетителите могат да получат кредитни карти Visa и MasterCard, издавани от "УниКредит Булбанк" без такса за първата година и преференциална месечна лихва от 0,875%, която се дължи само върху използваната сума и то след изтичане на гратисен период от 45 дни.

Това е една от най-конкурентните оферти на пазара с годишна лихва от 10,5%, казаха от трезора, управляван от Левон Хампарцумян. "УниКредит Булбанк" стана официалната банка на aвтосалона, а лизинговата компания, дъщерно ружестов на банката -  официален лизингодател на събитието, казаха още от финансовата институция.

"Булстрад" стана лидер в общото застраховане, гони 20% дял, обобщава още "Монитор".

Лидер в общото застраховане за първото тримесечие на тази година е миналогодишният втори - ЗПАД "Булстрад", сочат данните от отчетите на застрахователите. Компанията се откъсна далеч напред, отчитайки премиен приход от 59 567 567 лева и пазарен дял 19,49%.

Второто място през периода зае "Алианц България" - с 45 078 155 лева премиен приход и пазарен дял от 14,75%. Това е само на една стотна по-напред от третия в класацията - "ДЗИ - Общо застраховане", който сега е на трето място с пазарен дял 14,74% и премиен приход 45 045 190 лева.

Анализът на резултатите от първото тримесечие на 2007 г. сочи и още една тенденция - за изяждане на пазарния дял на лидерите от страна на малките. Въпреки високата концентрация на бизнеса в сектора - първите три компании държат около 50% от пазара.

Сравнението със същия период на миналата година сочи, че лидерите са загубили цели два пункта пазарни позиции и са по-назад с 4% в сравнение с 2005 г.

Гръцката "Еко Елда" отваря още 20 бензиностанции у нас, пише още "Монитор".

Дистрибуторът на горива на дребно "Еко Елда", собственост на гръцката петролна компания "Хеленик петролиум", планира да инвестира 200 млн. лева през следващите няколко години с цел да разшири пазарния си дял в региона до 10%, съобщи агенция Фокус, като цитира електронното издание "Енерджи бизнес ревю".

Според изпълнителния директор на "Еко Елда България" Янис Поликандриотис компанията предвижда да увеличи сегашните 44 бензиностанции в България до 100. Нова бензиностанция беше открита в Бургас наскоро, което е част от предвидените 20 бензиностанции, които ще бъдат отворени до края на 2007 г.

"Еко Елда" започна да развива своята дейност в България през 2003 г. и след като инвестира 120 млн. лева, увеличи пазарния си дял до 1,5% през 2005 г., като в момента той е 3,5%.

"Еко Елда" сключи договор с друг дистрибутор на горива - "Еко Петролиум" - за наемане на бензиностанции за срок от 14 години с възможност за закупуване, с което "Хеленик петролиум" се нарежда на пето място на пазара в България.

Топлинните счетоводители отчитат парното до 13 юли, съобщава "Новинар".

Отчитането на абонатите на "Топлофикация" от фирмите за топлинно счетоводство ще приключи на 13 юли, съобщиха от асоциацията им. Причината за удължения срок, в който дружествата проверяваха радиаторите, беше новата наредба за топлоснабдяване, по която се работи през този отоплителен сезон.

Документът беше приет от икономическото министерство извън предварително набелязаните срокове. От Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство обясниха, че основният проблем при отчитането е този, че клиентите не осигуряват достъп до домовете си.

Парното в София да поскъпне с 4% от 1 август, предлагат от "Топлофикация". От асоциацията на топлинните счетоводители отрекоха, че имат намерение да изкупуват "Топлофикация" на безценица, както твърди изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.

Почистват района около язовир "Искър", съобщава още "Новинар".

Екоакция за почистването на района около язовир "Искър" в събота организират от "Софийска вода" и клуб "Стари видри", съобщиха вчера от столичния ВиК оператор.

Почистването ще започне в 12,30 часа и се очаква да се включат над 200 човека. Преди екоакцията - от 9 ч., ще се състои състезание по риболов на плувка. Уловената риба ще бъде дарена на столичния дом за деца, лишени от родителски грижи - "Св. Иван Рилски", казаха от дружеството.

Топлото време увеличило продажбата на бира, констатира още "Новинар".

Близо 2 млн. хектолитра бира са изпити у нас за първите пет месеца на годината, показват данните на Съюза на пивоварите в България. Само през май потреблението се е увеличило с около 24% - до 593 хил. хектолитра, спрямо същия месец на миналата година.

Според бранша ръстът на продажбите се дължал на топлото време. Най-много бира през май е продала "Загорка", следвана от "Каменица" и "Карлсберг България".

"Гилотина за акционерите" е едно от заглавията в "Пари".

Комисията за финансов надзор започна да налага цензура. Вече глобява акционери и заради общуване с медиите. Срещата с КФН може да бъде окачествена като разпит, но разпит в най-лошият смисъл на тази думи, каза Георги Костадинов, изпълнителен директор и мажоритарен собственик на САФ Магелан.

Костадинов отнесе глоба от 20 хил. лв. за търговия с вътрешна информация. Дали това е така ще реши софийският градски съд.

Фирма на ексминистър дои "Софийски имоти", констатира още "Пари".

Докато продължава разследването за злоупотреби и нарушения, скандалната "Софийски имоти" продължава да пълни касичките на свои частни "партньори".

Създадено през 2002 г. съвместно дружество между "Софийски имоти" и фирма "Ровотел", собственост на небезизвестния бизнесмен и бивш министър на промишлеността в правителството на Филип Димитров - Румен Биков, принуждава общинската фирма да плаща наем за хотел в Боровец, без да го експлоатира или да получава дивиденти от него.

Забравиха за осигуровките, отбелязва още "Пари".

БСП забрави за ангажимента осигуровките да се намалят с 3% от 1 юли, въпреки че има всички предпоставки за това. В закона за бюджета е записано, че вноските ще намалеят при фискална възможност, а само към края на април излишъкът в бюджета е вече близо 1,3 млрд. лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Свят Преди 20 минути

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

<p>Порои превърнаха улици в Турция в реки (ВИДЕО)</p>

Порои превърнаха улици в Турция в реки

Свят Преди 54 минути

Десетки съобщиха, че фасадите на къщите им са пострадали

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 1 час

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 2 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 2 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 3 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 3 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 3 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 4 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 5 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 5 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 6 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ