0

"НОИ отказва да плати 18% от болничните листове", пише от първа страница "Сега". 18% от болничните листове са върнати, тъй като са попълнени некоректно или не са придружени със съответните документи, обяснил шефът на НОИ Йордан Христосков.

"Боледувай само в краен случай", съветва "Труд", чиято основна тема е по този проблем.

"Шест хода за достойни пенсии", предлага в рубриката "Анализи" на "24 часа" депутатът от НДСВ Милен Велчев. По нататъшното намаление на осигурителната тежест ще създаде нов стимул за икономически растеж и оттам по-бързи темпове на ръст на пенсиите, пише той.

Необходима е и либерализация на инвестиционните правила за фондовете от втория стълб, смята авторът.

Според него дългосрочен план пенсионната възраст би трябвало да расте успоредно с увеличението на средната продължителност на живота.

"Всеки трети лев е заработен на черно", казва пред "Стандарт" председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски.

Според него сивата икономика продължава да изяжда пенсиите.

2 млрд. лв. от заплати се въртят на черно в строителния бранш, хазната губи по 500 млн. лв. годишно само от вноските за пенсия, които дължат строителните предприемачи, съобщава той. Темата е на първа страница на "Стандарт".

Според "Новинар" анкетьори обикалят из София и разпитват стари самотни хора дали биха продали жилището си срещу няколко пъти по-висока пенсия и добра сума на ръка.

Проучването се правело от името на социалното министерство. Според изданието идеята била недвижимите имоти да влязат в специален пенсионен фонд, който ще подпомага в бъдеще пенсионери.

Става дума не за социалното министерство, а за хора от частни сдружения, които предлагат подобни услуги, обяснил депутатът от БСП Петър Мръцков.

Български лекарства ще се продават в ЕС най-рано от 2008 г. - това е срокът, който Европа одобрява за уеднаквяване на стандартите за добра производствена практика, а след това ще проверява заводите, съобщава "24 часа". Дотогава производителите трябвало да се пререгистрират.

Половината българи твърдят, че здравеопазването се влошава, цитира "Стандарт" данни на агенция "Афис". Според тях всеки втори не ходи на лекар. 75% пък отричат да са давали пари под масата в клиника.

"В НДСВ няма открита подкрепа за ГЕРБ", казва в интервю за "Сега" независимият депутат д-р Лъчезар Иванов, който напусна ПГ на НДСВ.

Никога не съм правил имидж на гърба на НДСВ, заявява той. "Стандарт" коментира, че, ако ГЕРБ стане съюзник на БСП и формално замени НДСВ и ДПС в следващото правителство, ген. Бойко Борисов няма да остави трайна следа на политическата сцена.

Ако има дългосрочна перспектива за изграждане на силна дяснолиберална ос между ГЕРБ и останките от НДСВ и СДС, Борисов може да обере лаврите като спасител на българската демокрация, смята авторът.

От 2008 г. всички документи ще се вадят по интернет, обещава пред "Труд" Юри Алкалай, шеф на дирекция "Електронно правителство".

В момента в България няма закон за електронния архив и нормативи как да се съхраняват електронни документи, това трябва да се уреди с отделен закон, посочва той.

"Котерийни битки съсипват София", казва в интервю за вестника арх. Георги Стоилов, бивш кмет на столицата. София има нужда от милиарди евро, за да стане европейски град, отбелязва той.

"13 000 учат в незаконни вузове" е водещото заглавие на "Монитор", който цитира председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов. Търговски дружества продължават да издават дипломи-ментета, допълва изданието.

"Да разровим и корупцията във високите етажи", пише в материал в "Труд" Бойко Великов. Той припомня, че президентът е лансирал идея за създаване на независим орган за борба с корупцията.

Тази структура трябва да работи по високите етажи на властта и да не се съобразява с политическата конюктура, смята авторът.

"Няма ни едно доказателство срещу подсъдимите за Луканов", твърди пред вестника проф. д-р Борислав Йотов, прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Върху пистолета няма никакви пръстови отпечатъци от когото и да е, и върху якето, за което се смята, че е на клошаря убиец, не са намерени никакви следи, посочва той.

"Комисията по досиетата е капан - след нея ставаш политик", смята историкът Искра Баева, която отказа да остане в комисията за досиетата. Не се колебах, след като се разбра, че трябва завинаги да напусна Софийския университет, обяснява тя пред "24 часа".

"Пътят на българските европари минава през Босфора", пише в материал в рубриката "Наблюдател" на "Сега", подписан от депутата от ДСБ Евгени Чачев. Според него турски фирми със спорно реноме печелят ключови обекти в държавата, финансирани с пари от Брюксел.

ЕС не е в лошо състояние, но е по-спешно от всякога да се свика Европейският съвет, защото общият ни договор вече е недостатъчен, казва в интервю за "Труд" Мартин Шулц, лидер на Групата на социалистите в Европарламента.

Той пояснява, че договорът е правен за 15 страни членки, а те вече са 27. По повод доклада през март, в който ще се оцени продължава ли напредъкът на реформите в България, Шулц прогнозира, че със сигурност ще бъдат признати усилията на българското правителство и на гражданите.

Вижда се, че кабинетът на Сергей Станишев постигна много във вътрешните реформи, в икономическата и социалната модернизация, а също и в борбата срещу корупцията, коментира той.

Казусът "Турция-ЕС" - табу за българската политика", е заглавието на материала на "Монитор" в рубриката "Анализи".

Не трябва да подкрепяме Анкара за членство в ЕС, ако се придържаме към националните и държавните си интереси, смята авторът.

Търсим монаси за празните манастири, казва пред "Стандарт" пловдивският митрополит Николай. Ще държа храмовете да са чисти и подредени, а отците в тях - спретнати, заявява той.

"Не сме щастливи, защото не сме общност", обяснява в интервю за "Дневник" Харалан Александров, социален антрополог. От живота на българите отсъства усещането за подреденост, предсказуемост и социална хармония, смята той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 31 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 37 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер