0

Н яма единомислие днес за водещите заглавия в пресата, но като цяло в очите се набиват заглавия за корупция. Разбира се, всички вестници отделят място за процеса срещу българките в Либия.

Родители на заразените деца сочат българките за виновни, пише "Труд". Родители на заразени със СПИН деца разпознаха вчера българските медицински сестри като извършители на деянието пред Наказателния съд в Триполи, разказва изданието.

Триполи извади удобните свидетели срещу нашите, коментира "24 часа" събитията от вчерашния ден и добавя: "4-ма обвиниха българките, че заразявали със СПИН, те отричат".

Всичси вестници цитират думите на американския посланик у нас Джон Байърли: "Убеден съм, че до края на годината българските медицински сестри ще се завърнат в родината си. Сега САЩ имат политически взаимоотношения с Либия и имаме начини да показваме, че нейните интереси са много по-добре защитени, ако българките се върнат у дома си тази година."

Според US дипломата в джамахирията си дават ясна сметка за ползата, която ще имат, ако българките се приберат. Посланикът обаче отрича слуховете, че САЩ ще платят откуп за живота на сестрите.

"6 по Рихтер в тройната коалиция", констатира "Монитор" във връзка със заплахата на НДСВ да напусне управляващата коалиция след членството на България в ЕС.

Червените обвиниха царистите, че обслужват сивата икономика, добавя вестникът. Хората на Ахмед Доган пък обявиха, че Симеон Сакскобургготски опитва да си вдигне цената, която силно паднала покрай Савойската афера.

И едните, и другите обаче не успяха да скрият, че са сериозно притеснени от евентуален разпад на управляващото мнозинство, обобщава изданието, а в заглавие на анализ се пита "Защо НДСВ трябва да има свой кандидат за президент" - като посочва, че ако не излъчат претендент, жълтите ще бъдат забравени и от обществото, и от медиите.

БСП и ДПС натискат царя да каже напуска ли коалицията, пише "Сега" и анализира, че двете партии са реагирали яростно на предложението на координаторите на коалиционния им партньор НДСВ да се вземе политическо решение движението да излезе от управляващата коалиция след 1 януари 2007 г.

Подобен е коментарът на "Стандарт": "Царят с ултиматум от Станишев и
Доган
". В интервю за "Труд" координаторът на НДСВ Иван Ненов, който поиска движението да излезе от властта, казва, че "нашето социалистическото правителство, заедно с това на Романо Проди в Италия, спретнаха скандала на Симеон Сакскобургготски" в т. нар. "Савойска афера".

Тройната коалиция възпира корупцията поради сложната си система, която прави партньорите зависими едни от други и взаимно контролиращи се, коментира в интервю за "Дума" Красимир Премянов, член на Висшия съвет на БСП.

Сега не е моментът да решаваме за напускане на коалицията, твърди обаче пред "24 часа" зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров и коментира по повод предстоящия вот за държавен глава наесен:

"Ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, не вярвам НДСВ да го подкрепи на първи тур. Според мен във всички случаи на първи тур НДСВ ще има своя кандидатура, която ще се опитаме политически да активизира всички наши членове и симпатизанти за достойно представяне."

Общините на крачка от финансовата свобода, анонсира от първата си страница "Сега". След дълги дебати БСП взе решение да предложи промяна в конституцията, с която да даде старт на финансовата децентрализация на общините.

Общините ще могат да определят местни данъци по процедура, определена чрез закон, цитира вестникът шефа на левите депутати Михаил Миков. Това ще е част от четвъртата поправка в основния закон, консултациите по която ще приключат до края на август.

В деня преди вота в Македония гръмна поредният скандал, свързан с България, научаваме от кореспондента на "Труд" в Скопие. Под заглавие "Държавни пари против идентичността", македонският в. "Време" съобщава, че правителството на Република Македония е финансирало книга, в която за македонците от източната част на страната се казва, че са българи, а онези от западната част - албанци.

На страниците й македонците се наричат "славомакедонци", държавата - бивша югославска република Македония (БЮРМ), а бежанците от Егейска Македония - "гръцки колонизатори".

Става дума за книгата "Населението и албанските селища в Македония", издадена преди известно време в Куманово, в която професорът от Тетовския университет Фаузи Скендери пише, че почти всички православни македонци в Западна Македония всъщност са православни албанци.

Тези от източната част на страната се страхуват да кажат, че са българи, защото властта в Скопие е просръбска, пише авторът.

Скандална книга буни духовете в Македония, обявява и "Дума" на първата си страница. Изданието помества на първата си страница и голяма снимка на Георги Първанов по време на посещението му при патриарх Максим в болница "Лозенец" по повод 35 години от интронизацията му.

Снимката на първа страница в "Новинар" показва потъналото във водите на в село Кости, община Царево, заради придошлите води на река Велека. Над 60% от къщите в крайморското селище са били залети след пороите.

Според проучване на "Маркет линкс", цитирано от същия вестник, 70% от българите против втори мандат на Първанов. Периодът, през който са анкетирани 1025 българи, обаче не обхваща реакциите след скандала с агент Гоце.

Независим и неизвестен досега кандидат за президент е в състояние да стигне до балотаж на предстоящите избори наесен, обобщава "Сега", позовавайки се също на социолозите от "Маркет линкс".

Като друга изненада изданието определя, че според изследването президентът Георги Първанов е загубил 20% от поддръжниците си, а 48,8% от анкетираните смятат, че е необходим нов държавен глава.

Проучването показвало още, че десните могат да се доберат до балотаж само ако се обединят около обща кандидатура. Посочва се, че поведението на кмета на София Бойко Борисов е важен фактор за определянето на крайния резултат.

Десните партии пуснаха ГЕРБ в преговорите за държавен глава, съобщава "Труд" и допълва, че в преговорите на десницата влизат още "Новото време" и "Ред, законност, справедливост". Това се реши вчера на среща на десните по покана на "Гергьовден".

На нея бе решено още десните да излъчат общ кандидат за вота до края на юли. На форума не присъстваха ДСБ, Демократическата партия и земеделците на Анастасия Мозер.

Различията ни със СДС отново се задълбочават, казва зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова в интервю за "Дневник" и посочва, че разминаването е по отношение на включването на ГЕРБ към десните преговори за кандидат-президент.

"БСП мести парламента в партийния дом след две години" е изводът на "Труд" след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

Министърът на на вътрешните работи Румен Петков съобщи, че в прокуратурата са внесени 24 обвинителни акта за корупционни престъпления срещу лица от високите етажи на властта и магистрати, отбелязват още изданията. Темата е водеща за "Стандарт", а "Монитор" добавя, че вече има уволнени 53- ма за подкупи и 44-ма временно отстранени.

"Над 800 млн. лв. не са постъпили в хазната от приватизационни сделки. В страната действа схема за източване на ДДС. Чрез данъчни измами годишно се присвояват между 500 млн. лв. и 1 млрд. лева", каза председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов, цитиран от "Труд".

В интервю за "24 часа" главният секретар на МВР главен комисар Илия Илиев посочва, че се събират данни за петима лидери на най-големите групировки в страната, за да им конфискуват имотите.

Председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека адвокат Михаил Екимджиев обвини прокуратурата в "институционална отмъстителност", заради възобновяването на дела срещу хора, "дръзнали" да съдят държавата, пише "Сега". "Съдиш прокуратурата, а тя ти спретва дело", обявява и "Труд".

Министърът на отбраната Веселин Близнаков се е разпоредил да получи до две седмици в суров вид концепция за бъдещо военно обучение, съобщава "Българска армия". Това се налага поради решението на парламента да отпадне редовната военна служба от 2008 г.

Нашата основна идея е не да учим децата как да убиват, а да им дадем елементарни навици за самосъхранение, заяви Близнаков, след като влезе в спор с колегата си Даниел Вълчев, министър на образованието и науката, за бъдещето на военното обучение, отбелязва "24 часа".

Евродепутатката Ели де Хрун идва на 17 юли в София, за да се запознае как се решава въпросът за ромите в столичния квартал "Баталова воденица", информира "Сега". Миналата седмица тя изпрати писмо до премиера Сергей Станишев, подписано от още трима евродепутати, с искане ромите да не бъдат премествани принудително.

Каравани, бунгала или фургони ще бъдат купени за ромите от квартала, съобщава "Труд".

Крайно време е да започне същинска работа за ромите, вместо да се печели на техен гръб, настоява премиерът Сергей Станишев, цитиран от "24 часа". Той участва вчера в церемония, на която България прие председателството на декадата на ромското включване от Румъния.

Жилища само за почтените към общината цигани, казва пред "Монитор" лидерът на движение "Гергьовден" Любен Дилов-син.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Докторе, имам депресия, ръцете ми треперят, чувствам се като нищожество... - Ясно. Кога си заминава тъща ви?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Д

В аварийната лента: Военен камион удари кола на АМ „Тракия”

България Преди 1 минута

По чудо инцидентът се е разминал без жертви

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 1 час

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 1 час

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 2 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 2 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Свят Преди 2 часа

Лидерите на Русия и Китай обещаха в четвъртък "нова ера" на своето партньорство между двете страни

<p>Украйна е унищожила всички&nbsp;37 дрона, изстреляни от Русия</p>

Украйна е унищожила всичките 37 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 3 часа

Цели са били множество места в страната, включително столицата Киев

<p>Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</p>

Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Малинов ще обсъди възможности и за участие в реализацията на проекти в българския енергиен сектор

<p>Изкуственият интелект се пробва с въпрос&nbsp;от матурата за БЕЛ&nbsp;- как се справи?</p>

Кой се справи по-добре с въпрос от матурата - зрелостниците или изкуственият интелект?

България Преди 4 часа

Вижте кой надделя в импровизираната битка - Chat GPT или учениците

Нова Каледония

Стотици полицаи на крак във Франция в битка за контрола върху Нова Каледония

Свят Преди 4 часа

Повече от 600 души срещу барикадите, блокирали 60-километровия път

<p>Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност</p>

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Свят Преди 4 часа

Информацията е от вицепремиера на Словакия Роберт Калинак

<p>Професор Овчаров: Дракула е говорел чист български език</p>

Професор Овчаров: Дракула е говорел чист български език

Любопитно Преди 5 часа

Любопитни факти около историческата личност, княз Влад Цепеш, от популярния ни археолог

Двама младежи загинаха при тежка катастрофа в Пловдив

Лекарите от „Спешна помощ” ужасени от тежката катастрофа в Пловдив

България Преди 5 часа

Иначе състоянието на двамата младежи, които пострадаха при инцидента, се подобрява

<p>Тир помете дърво и трафопост в с. Баница, по чудо няма жертви</p>

Тир помете дърво и трафопост в село Баница, по чудо няма жертви

България Преди 6 часа

Водачът на катастрофиралото превозно средство е от турски произход