0

О т десетилетия луксозните хотели в развиващите се страни представляват своеобразни оазиси за чуждестранните посетители - средища, в които те могат да се смесят с местния елит, да се насладят на богата трапеза, да поплуват в басейна и да се отпуснат в спокоен сън в чиста и безопасна стая.

Смъртоносните нападения срещу два от най-известните хотела в Индия, извършени само два месеца, след като камион с експлозиви нанесе сериозни щети на хотел "Мариот" в пакистанската столица Исламабад обаче дадоха ясна представа за това до каква степен тези хотели са се превърнали в магнити за терористите.

Още по-лошото е, че според хотелиерите и специалистите по сигурността е много трудно да се попречи на добре обучени нападатели, въоръжени с автомати и гранати, да извършат атентати като тези, които превърнаха хотелите "Оберой" и "Тадж Махал" в Мумбай в развалини, пълни с трупове.

П. Р. С. Оберой, шеф на "Оберой груп", заяви на пресконференция през уикенда, че инструктирал хотелите от своята верига да затегнат мерките за сигурност след атентата в Исламабад.

Мумбайският "Оберой" забрани паркирането на коли пред входа на хотела поради опасения, че един взрив на кола бомба може да изпотроши стъклената стена на лоби бара - риск, пред който са изправени много хотели.

Тези предпазни мерки обаче не спряха терористите

които проникнаха в самия хотел. Оберой смята за спорно дали някой хотел въобще би могъл да се защити срещу подобно нападение. Според него властите трябва да помагат на хотелите, като предотвратяват всякакви нападения.

Оказа се, че според индийски правителствен източник, пожелал анонимност, и според Ратан Тата, председател на компанията собственик на "Тадж Махал", хотелът е бил предупреден.

В интервю за Си Ен Ен Тата разкри, че хотелът временно бил засилил мерките за сигурност, след като бил предупреден за опасност от терористично нападение. Той обаче добави, че мерките са били разхлабени малко преди това, но дори и да бяха останали засилени, те не биха могли да попречат на терористите да влязат в сградата.

Американските хотелски вериги имат политика, която не позволява обсъждането на мерките за сигурност, но те наблюдаваха внимателно обсадата на хотелите в Мумбай.

"Ние никога не говорим за мерките за сигурност в нашите хотели, защото това би означавало да ги обезсмислим, но мисля, че спокойно можем да кажем, че това, което се случи в Мумбай, ще ни накара да ги подобрим", разказа Вивиан Дюшъл, говорителка на "Риц Карлтън хотел къмпани", дъщерна фирма на "Мариот".

Някои хотели в Азия вече вземат строги предпазни мерки, особено в страни с традиции в нападенията срещу западни луксозни хотели. В "Гранд хаят" в Джакарта, Индонезия, например, охраната отваря багажниците на всички автомобили и дори проверява с огледала дали под шаситата не са поставени експлозиви преди да допусне превозните средства да се доближат до входа.

Багажът на гостите се отваря и проверява ръчно

за подозрителни предмети, а всеки, който иска да влезе в сградата, трябва да мине през детектор за метал.

В големите градове в Пакистан, където и по-рано са извършвани нападения срещу хотели, и без това засилените мерки за сигурност са станали още по-строги след атентата срещу "Мариот".

Гостите трябва да преминават най-малко през един, а понякога и през няколко пропускателни пункта, за да стигнат до хотелите, някои от които са охранявани от паравоенни части.

Посетителите, които искат да влязат в луксозния хотел "Серена" в Исламабад, са подлагани на строг разпит и трябва да дават обяснения къде отиват и с кого ще се срещат.

Експертите по сигурността обаче твърдят, че би било трудно такива мерки, а дори и по-облекчени, да се прилагат извън военните зони или страните, в които хотелите вече са били обект на нападения - дори след атентатите в Мумбай.

"Изключително трудно е да се намери бързо и ефикасно решение за това, на което станахме свидетели", смята Магнус Рансторп, експерт по тероризма в шведската Висша школа по въпросите на отбраната. "Хотелиерите трябва да избират дали да наложат строг режим - туристите не желаят това. Те искат да се слеят с местната култура, искат да я изживеят".

Хората, които се опитват да защитават хотелите от терористи, са изправени пред някои проблеми, свързани с тяхната архитектура. Дългите коридори могат

да се превърнат в опасни лабиринти при нападения като в Мумбай

И в "Оберой", и в старата част на "Тадж Махал", където се развиха повечето от действията, има високи предверия на няколко етажа, също както в много други хотели. Това се оказа уязвимо място.

След като хвърлиха гранати и откриха огън с автоматично оръжие срещу персонала и гостите в лоби баровете и ресторантите на приземните етажи, нападателите и в двата хотела се изкачиха по стълбите, така че да държат на мушка фоайетата. Това им даде възможност да преследват гостите по етажите, докато хвърлят гранати и стрелят по командосите на партера.

"Оберой груп" държи на работа в своите хотели много представители на службите за сигурност в цивилно облекло, но те не са въоръжени, разкри самият Оберой.

Шефът на индийската Национална гвардия за сигурност - командоската сила, която влезе в схватка с терористите, разкри на пресконференция, предавана по телевизията в неделя, че най-трудният за обезвреждане на нападател в "Тадж Махал" се е изкачил по витото стълбище и е заел позиция зад много дебела колона в най-старата част на 105-годишната сграда.

Специално в случая с "Тадж Махал" нападателите изглежда са имали подробна информация за плана на сградата, каза още Дут. Те са се придвижвали през големи зали с по няколко изхода и не са се оставяли да бъдат притиснати в малки стаи без втори изход.

За разлика от тях командосите и полицията са разполагали със стари схеми на масивната, отвътре наподобяваща лабиринт сграда, и не са знаели със сигурност кои коридори са свързани и кои са запушени от новопостроени стени. Те не са имали сведения за последните преустройства в хотела, разясни командосът.

Полицията и службите за бързо реагиране трябва да работят заедно

с хотелите, за да подготвят планове за действие при кризисни ситуации. Те биха могли да включват компютърни програми, които да изобразяват с подробности целия интериор и екстериор на хотелите, препоръчва Майкъл Колдрик, който работи в сферата на сигурността в Лондон и е бивш специалист по експлозиви в Скотланд Ярд.

Например едно DVD със симулация на обиколка на хотела може да се използва за подготовка на командосите, за да знаят какво да очакват, когато щурмуват сградата. Хотелите могат също така да изискват от персонала да следи по-изкъсо клиентите. Не е изключено в някой момент да се появят "камериерки с детектори за метал", отбелязва Колдрик.

Въпреки всичко обаче според много експерти по сигурността никоя система не е "имунизирана" срещу грешки.

Хотел "Мариот" в Исламабад, който и по-рано е бил обект на нападения, беше охраняван строго в нощта на последния атентат. Камионът бомба беше спрян от охраната, която проверява автомобилите, преди да ги пусне да преминат през хидравлична бариера.

Смята се, че тези предпазни мерки са спасили човешки животи. Камионът се взриви пред бариерата, без да успее да се приближи до хотела, където би причинил много по-големи поражения. Въпреки това загинаха над 50 души, а повече от 250 бяха ранени.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 29 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми