0

"AIG Global Investment Group" (AIGGIG) чрез своята фирма "AIG Capital Partners, Inc." купи днес 65% от Българската телекомуникационна компания (БТК).

Към момента делът е собственост на "Вива венчърс ГмбХ" (Вива), а "Новатор" притежава опция да изкупи всички нейни дялове.

Очаква се като част от споразумението AIGGIG (Ей Ай Джи Джи Ай Джи) да придобие в кратки срокове още 25% от акциите на телекома.

Тази сделка е най-голямата частна M&A транзакция (merger and aсqusition - сделка по сливане и придобиване - бел. ред.) в България към днешна дата, коментира Profit.bg.

За българската компания, контролиран от милиардера Тор Бьорголфсон, американската група се състезаваше с телекомуникационните оператори "Тюрксел" и "Огер телеком" и частните инвестиционни фондове "Тексас Пасифик груп" и "Уорбърг Пинкъс".

Довчера се очакваше продажбата да достигне стойност 1,8 млрд. евро, писаха авторитетни британски вестници в публикациите за интереса на американския застрахователен гигант и неговите дъщерни компании към българския телеком.

Трансферът на акциите на БТК към AIGGIG ще стане на 11 юни или след тази дата, когато отпадат всички ограничения, определени в приватизационния договор от 2004 г.

Сделката се сключва под определени условия, сред които са одобрени от регулаторните отговарящите за конкуренцията органи.

След приключване на операциите по придобиването на акциите и в съответствие с българското законодателство AIGGIG ще обяви търг за оставащите дялове от БТК.

Цената за придобиването на една акция е 11,25 лв. (5,75 евро), което е равностойността на 2,112 млрд. лв. (1,08 млрд. евро) за 65% от акциите и също включва наскоро предложения дивидент от 0,55 лв. (0,28 евро) за акция.

С това общата стойност на БТК възлиза на 3,249 млрд. лв. (1,661 млрд. евро). "Вива венчърс" придоби 65% от БТК през 2004 г. за 230 млн. евро, като предприе и увеличение на капитала с нови 50 млн. евро.

Към 9,38 ч. Съветът на директорите на Българската фондова борса (БФБ-София), взе решение временно да спре за един час търговия с акциите на компанията поради "настъпване на събития, които могат да повлияят на ценните книжа".

В официалното съобщение за сделката Пиер Мелинджър, който отговаря за инвестиционната дейност на "AIG Capital Partners" в Централна и Източна Европа, коментира:

"Привлечени сме от възможностите за ръст на компанията, националното покритие, солидното управление и значителните възможности за диверсификация, които предлага БТК.

Придобиването на БТК е част от нашата стратегия за инвестиции в този развиващ се регион и се основава на значителния ни опит както в България, така и в сектора на телекомуникациите.

AIGGIG очаква да започне да подпомага БТК в нейното бъдещо развитие като водещ телекомуникационен оператор в страната."

Част от акциите по сделката ще бъдат финансирани от "AIG New Europe Fund II, L.P." - частен инвестиционен фонд за директни инвестиции в Централна и Източна Европа. 

Инвестицията се ръководи от екип, работещ основно в страните от Централна и Източна Европа с офиси във Варшава, Будапеща и Букурещ, поясняват от пресслужбата на телекома.  

Главният управляващ директор и ръководител на "AIGGIG Alternative Investments" Роберт Томпсън също дава изявление, в което отбелязва:

"Сключването на тази сделка е първокласен пример за възможността на AIGGIG да съчетава добре развитото си местно присъствие с нашите глобални възможности и обхват."

В официалното съобщение се цитира и основателят на "Новатор" Тор Бьорголфсон, за който през последните месеци се говореше, че търси нов собственик на БТК. Сега той казва:

"Удовлетворени сме от реализацията на нашата инвестиция в БТК, в която участваме от 2003 г.

Ние сме инвеститори в различни сектори в България от 1999 г. и ще продължим да инвестираме в страната, тъй като присъединяването на България към ЕС ще подобри допълнително инвестиционния климат.

Благоприятните условия за работа в България дадоха възможност на "Новатор" ефективно да изпълнява своята инвестиционна стратегия.

Чрез сериозна инвестиционна програма, която в момента достига почти 500 млн. евро след приватизацията, и чрез ясни управленски цели, БТК стана лидер по отношение на технологиите, операциите и услугите и значително увеличи конкуренцията на пазара в полза на потребителите.

Вярвам, че сега е точното време за новия собственик да поведе БТК към следващата фаза на развитие." 

По сделката AIGGIG бяха консултирани от Ю Би Ес (UBS), както и от "Allen&Overy" и от юридическата кантора "LIC Penkov, Markov & Partners".

Консултанти на "Новатор" по сделката бяха "Леман брадърс", а също така "Linklaters" и юридическата кантора "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков".

БТК предоставя пълен набор от далекосъобщителни услуги, вкл. телефония, пренос на данни, интернет, наети линии, радио- и телевизионно разпръскване, обществени телефони, както и услуги с добавена стойност.

Телекомът притежава третия мобилен оператор в България - "Вивател" (vivatel.bg). Компанията е сред най-големите интернет доставчици в страната, а също така е и основен доставчик на сателитни комуникации.

"Ей Ай Джи глобъл инвестмънт груп" (AIGGIG) е световен лидер в управлението на активи с изключителни въможности в областта на акциите и дяловите участия, облигациите, фиксираните доходи, управлението на хедж-фондове, инвестиционните фондове и в недвижими имоти.

Към 31 март т.г. групата управлява активи на стойност повече от 687 млрд. долара, в нея работят над 2000 служители в 44 офиса из целия свят.

"Новатор" е базирана в Лондон капиталова инвестиционна фирма, основана от Тор Бьорголфсон.

Тя поема мажоритарни или миноритарни дялове от листвани на борсата компании и чрез участие в управителните им органи предоставя възможности за подобряване на техните резултати с цел постигане на по-голяма ефикасност и по-големи ползи за акционерите.

Настоящият инвестиционен портфейл на "Новатор" включва три основни сектора: телекомуникации, фармацевтични продукти и финансови услуги и е на стойност 7 млрд. евро.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 13 минути

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 36 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар