0

"Жак Ширак е Дон Жуан на политиката. Той прекара живота си, завоювайки най-високите позиции, но след като веднъж сграбчеше плячката си, не знаеше какво да прави с нея. Той съблазни Франция, но не я направи щастлива."

Метафората на редактора на в. "Либерасион" Лоран Жофран е чудесен епилог на една от най-продължителните политически кариери в Европа.

Телевизионното обръщение, с което миналата неделя френският президент Жак Ширак обяви, че няма да се кандидатира за безпрецедентен трети мандат и така излиза от голямата политика, продължи по-малко от 10 минути, но маркира приключването на цяла епоха.

Когато става въпрос за човек, който пребивава във властта повече от четири десетилетия, клишето "краят на една ера" във френската и европейската политика е съвсем на място и изпълнено със съдържание.

В прощалната си реч 74-годишният Ширак

се обясни в любов на Франция,

на която обеща да служи и след оттеглянето си. "Франция не е страна като всички останали. Франция има специални отговорности, наследството от своята история и универсалните ценности, за създаването на които тя помогна", каза президентът.

Емоционалното и изпълнено с достойнство обръщение придаде на оттеглянето му така характерния за него стил и развълнува дори противниците му.

Въпреки това историята едва ли ще е благосклонна към Ширак. Едно възможно кратко описание на неговата забележително дълга кариера би било следното:

Ширак, наричан Булдозера заради начина, по който безогледно си проправя път нагоре, прекара три изпълнени с енергия и решителност десетилетия в кроене на заговори срещу противници и забиване на нож в гърба на приятели, за да достигне до най-влиятелния пост във властта; после прекара следващите 12 безплодни и смутни години в Елисейския дворец, постигайки учудващо малко резултати.

Жак Ширак влиза във власт­та през далечната 1967 г. като министър при управлението на президента Шарл де Гол и оттогава непрестанно е на изборни постове. През годините той е бил министър в няколко правителства, премиер, кмет на Париж, а след два неуспешни опита през 1995 г. успява да стане президент.

Когато Ширак влиза в Елисейския дворец (Elysee.fr), в Германия канцлер е Хелмут Кол, в Кремъл се разпорежда Борис Елцин, а в Белия дом управлява Бил Клинтън. Жак Ширак е единственият лидер от това поколение, който още е на сцената, и е последният мускетар от едни по-романтични политически времена.

След неговото оттегляне Франция за пръв път ще има президент, роден след Втората световна война, тъй като тримата основни претенденти са в 50-те си години. Всъщност показателна оценка за управлението на Ширак е бързината, с която те се разграничиха от него и наследството му.

Фаворитът Никола Саркози, лидер на партията на Ширак Съюз за народно движение (UMP), който според последното проучване на "Ipsos" ще спечели 28% от гласовете, на въп­рос дали се смята за естествен приемник на президента отговори, че не се чувства ничий наследник и ще управлява по различен начин, ако заеме поста.

Кандидатката на социалистите Сеголен Роаял, която напоследък губи популярност и в момента има рейтинг от 25%, призова за "обръщане на нова страница в историята".

Дясноцентристът Франсоа Байру, който в последните седмици бележи стремителен възход (според "Ipsos" има рейтинг от 24%, а според други сондажи на балотаж може да победи Саркози), бе най-сдържан и просто каза, че "сваля шапка" на Ширак.

Очаквано най-остър бе лидерът на крайната десница Жан-Мари льо Пен, който го нарече най-лошия президент, който Франция е имала, и "символ на политическата корупция".

Въпреки че скоро ще загуби имунитета си обаче, малцина очакват Ширак да бъде съден по обвиненията в корупция и незаконно партийно финансиране от времето, когато бе кмет на Париж.

Медийните оценки за наследството му също не бяха особено ласкави. "Жак Ширак не успя да събуди Франция и французите за фундаменталните въпроси на икономиката. Той оставя Франция в беда", коментира бизнес всекидневника "Ла трибюн".

Британската преса бе доста по-язвителна. "Прието е, когато хората се оттеглят, за тях да се казват мили неща, но в случая с Жак Ширак това е много трудно", писа "Дейли телеграф".

"Гардиън" припомни друг от прякорите на Ширак - Ветропоказателя - показващ навика му да променя позициите си в зависимост от обстоятелствата.

През 70-те например той пропагандира държавния контрол, през 80-те става защитник на пазарния либерализъм в стил "Роналд Рейгън", а през последните години на управлението си произхожда­щият от десницата Ширак засенчи доста леви европейски лидери с политиката си.

Наричаният също така Хамелеон Бонапарт Ширак направи завой на 180 градуса и по отношение на екологията: президентът, който възоб­нови френските ядрени опити в Тихия океан, днес е един от най-гласовитите защитници на околната среда.

Ето защо британският в. "Файнаншъл таймс" го определи като "вечен опортюнист" и отбеляза, че за неговите критици най-отчетливата черта на управлението му е чувството за

пропуснати възможности

Действително Ширак показа по-голям талант в преследването на властта, отколкото в упражняването й, не се възползва по най-добрия начин от шансовете си и оставя на своя приемник една несигурна и разделена Франция.

Според почти единодушното мнение на анализаторите, докато външната политика на Ширак бе по-скоро успешна, във вътрешен план той се провали. Човекът, който обеща да "излекува социалните рани", оставя страна с едно от най-високите нива на безработица в ЕС (близо 9% и далеч по-голяма сред младежите и имигрантите), държавен дълг от 1,3 трлн. евро и едва 2% икономически растеж.

Две "Не"-та бележат най-големия успех и най-драматичния провал на Ширак. Първото е през 2003 г., когато Ширак казва "Не" на Буш и се противопоставя на инвазията в Ирак. Това му носи рекордно висок рейтинг във Франция и симпатии в много страни, най-вече в арабския свят.

Второто "Не" е на френските избиратели, които през 2005 г. отхвърлиха европейската конституция, унижавайки Ширак и хвърляйки в криза ЕС. Вероятно критиците и почитателите му ще спорят за неговото наследство, но и едните, и другите едва ли ще отрекат, че той остави своя следа във Франция и Европа.

Паметни реплики на Жак Ширак

"Това не е възпитано държание. Те пропуснаха добра възможност да замълчат." (за кандидатките за членство в ЕС, включително България, които подкрепиха войната в Ирак)

"Вие сте много груб и зле възпитан. Никой досега не ми е говорил така." (за Тони Блеър)

"Не можете да имате доверие на хора, които имат такава отвратителна кухня. Единственият им принос към европейското селско стопанство е лудата крава." (за британците)

"Какво още иска от мен тази домакиня? Топките ми на поднос?" (за Маргарет Тачър)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 8 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 38 минути

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

Снимката е илюстративна

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 година

България Преди 56 минути

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели