0

"Днес обявявам имотите си. А вие?" - тези думи на президента Георги Първанов са изведени на челните страници в "Труд" и "24 часа". Първанов призова вчера всички български политици да обявят публично доходите си и да покажат "на длан" финансовото състояние на своите партии, пише "Труд".

"24 часа" акцентира върху лансирания от президента план за успешно членство на страната в ЕС. Шест дни след доклада на ЕК той обясни как да се преборим с шестте препоръки, посочва всекидневникът и изброява

десетте точки в плана за действие на Първанов.

Сред тях на първо място е изцяло нов Закон за съдебната власт. Следват създаване на независима служба за борба с корупцията, промени в Закона за политическите партии, които да покажат на светло техните финанси, публикуване на финансовите отчети на партиите и одитите на Сметната палата, максимална публичност на доходите на политиците и др.

Първанов ще подкрепи промени в кабинета, извежда "Земя", като се позовава на думите на президента, че би се съгласил на такива рокади, ако не са самоцел.

"Да се борим с корупцията във властта" -

под това заглавие "Стандарт" помества със съкращения изказването на президента. И Първанов излиза с акция "Чисти ръце", коментира "Сега", а в интервю за изданието председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев говори за операцията "Чисти ръце" сред магистратите. Тя е повече полезна, отколкото вредна, смята той.

Бойко Борисов е фаворитът за президент на СДС-София,

извежда "Труд" позовавайки се на социологическо проучване, направено по поръчка на сините в столицата. На въпроса кой от СДС трябва да е кандидат-президент 36.6% от запитаните са посочили Петър Стоянов, 11.4% - Филип Димитров, а 10.5% - Надежда Михайлова.

Запитани кой от другите десни партии трябва да е кандидат-президент 38.3% са избрали Бойко Борисов. След него са Георги Марков и Иван Костов. Седесари искат и Костов за президент, изтъква "Сега".

Ако се провалим за ЕС, БСП носи отговорност,

твърди в интервю за "Труд" президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) и лидер на СДС. "На това правителство се падна отговорността да финализира усилията на толкова много политици, експерти, на целия български народ. И ако то не се справи, историческата му отговорност ще бъде огромна", заявява той.

"Турско обединение учредено в нелегалност"

е заглавие на статия в "Сега". Национално турско обединение беше основано вчера от скандалния Мендерес Кунгюн, който от месеци събира подписи за признаване на турския за втори официален език в България, пише ежедневникът.

Посочва се, че обединението е създадено от 50 делегати и документите за регистрацията му ще бъдат внесени в Пловдивския окръжен съд до дни. "Тайно направиха турска партия на Бузлуджа" посочва "Монитор".

"Досиетата - масово самоубийство"

е анализът в "24 часа". Поводът за него е разсекретяването на част от архива на МВР. Не стана ясно защо едни досиета се вадят, а други не, пише в анализа. Вестникът публикува и коментар на журналиста Георги Коритаров, който беше посочен от вътрешният министър Румен Петков като сътрудник на Държавна сигурност.

Искам комисията по вътрешна сигурност в парламента да ме изслуша, там пред хора и под клетва мога да кажа за какво става дума, заявил Коритаров в Чикаго по време на втората световна среща на българските медии, организирана от БТА.

В унищожените досиета е цялата истина,

смята бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев. "Труд" помества коментара му пред БНР по темата.

Като извадихте досиетата на някои от 11-те главни редактори и водещи журналисти, защо не отворите папките на всички журналисти? - пита пък в редакционният си коментар "Труд".

"Г-н премиер, вие сте на ход - от вас зависи дали пороят от досиета ще измие България, или ще я затрупа с лавина от кал... За такова бедствие ЕС не предвижда компенсации", заключава ежедневникът.

В друг материал на същото издание са цитирани думите на президента Георги Първанов, че дебатът за досиетата може да ни върне назад. Той е грешка, смята държавният глава.

София затяга контрола по границата с Румъния,

пише "Сега". Мярката е заради обявената карантина и опасност от птичи грип в два квартала на Букурещ, пояснява вестникът.

В дописката се цитира генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев, според когото пунктовете при Видин, Лом, Оряхово, Русе и Силистра са под засилено наблюдение. Всички, преминаващи границата, се проверяват да не пренасят живи птици и птичи продукти.

До октомври ще има още престъпни босове в затвора,

 обещава в интервю за "24 часа" зам.-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев. Той пояснява, че на централно ниво е създадено звено в Националната служба за сигурност, което вече следи за изпреварваща информация, за да може да се пресича и да не се допускат злоупотреби с парите от фондовете на ЕС.

В Икономическа полиция се създава специална структура, която ще следи за движението на парите по САПАРД или други програми, когато бъдат усвоени от конкретни български фирми, изтъква Коцев.

Чехия е отворена за български специалисти,

съобщава "Пари". В статията пише, че като повечето страни от ЕС, Чехия търси висококвалифицирани кадри. Най-голям е недостигът на инженери, IT специалисти, лекари, зъболекари и медицински персонал.

Посочва се, че страната има нужда и от млади семейни хора с чешки и друг чужд език. Вестникът помества и критериите, по които ще бъдат оценявани кандидатите.

Във фокуса на изданията е Втората световна среща на българските медии

в Чикаго, организирана от БТА. "24 часа" съобщава, че програма "Хоризонт" на Българското национално радио ще може да се слуша в Монреал и Торонто, Канада, и в Чикаго, САЩ. Излъчването ще е в реално време след 19 ч. българско време за 8 часа всеки ден.

"Дума" акцентира върху разпространението на програмата на Българската национална телевизия в Северна Америка. Предстоят да се проведат преговори с американски кабелни оператори, които да предават сигнала и програмата на БНТ на много достъпни цени, разкрива всекидневникът.

Закриляме над 200 000 българи в САЩ,

казва посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова в интервю за "Дума". Пресата отбелязва, че топли приветствия към участниците в срещата са изпратили губернаторът на Илинойс Род Благоевич и кметът на града Ричард Дейли.

"Сега" пише, че на форума е било представено проучване на "Маркет Линкс", според което негативните информации за България в чуждите медии се увеличават. Изследването обхваща времето от юни 2005 г. до януари т.г. и се базира на 4565 публикации от 642 медии в 70 страни.

Най-критични са били в Румъния, Германия и Великобритания, където е писано най-много за страната ни. В същото време се отбелязва, че Румъния е и държавата, където са поместени най-много положителни мнения за нас.

Втората световна среща на българските медии се превърна в първата стъпка към създаването на силно лоби на страната ни в чужбина, изтъква "Земя".

Професор дари 1 млн. лв. на училище,

разкрива "Труд". Изданието информира, че световноизвестният физик проф. Минко Балкански е дал сумата на училище в Нова Загора, за да направи собствен театър. Откриването му е днес и на него ще присъства президентът Георги Първанов, се посочва в материала.

Съкровищата от Драма и Серес са български, заявява пред "Стандарт" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Той подкрепя твърдението си с факти от историята.

Дясната ръка на папата освети храм в София,

извежда "Стандарт" по повод откриването на новата католическа катедрала "Свети Йосиф", която бе осветена от кардинал Анджело Содано, държавен секретар на Ватикана. Снимка от събитието е поместена на първа страница в "Монитор".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 14 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка