- Г-жо Стоилова, какви тенденции се очертаха на "Винария 2005"?
- В навечерието на най-представителната проява на лозарството и винарството в Югоизточна Европа можем да говорим само за нашите очаквания, а реална оценка и анализ на очерталите се тенденции ще направим по-късно.
В областта на винопроизводството очакваме стабилно присъствие и представяне на водещите български винопроизводители и едновременно с това появата на нови изби, които са в бранша от една или две години. В следващите години новите и модерни по-големи или по-малки винарни ще търсят изява и ще се представят с първите си реколти.

Освен с най-новите и качествени продукти винарските фирми както винаги ще се конкурират с оригинални и интересни щандове, което придава своеобразно очарование на "Винария".

Очакваме силно присъствие на фирми от чужбина, предлагащи лозов посадъчен материал, машини и съоръжения за винопроизводството, опаковки.

- Защо се наложи да изтеглите "Винария" близо 12 дни назад?
- Обикновено "Винария" се провежда през втората седмица на февруари и трябваше да стартира на 10-и и да се закрие на 13 февруари.

По традиция лозаро-винарската общност празнува празника Трифон Зарезан на 14 февруари и тази близост на датата на закриване на изложбата и Трифон Зарезан щеше да създаде затруднение както на винарските фирми, така и на организаторите.

От 2006 г. Международният панаир-Пловдив (Fair.bg) и Националната лозаро-винарска камара (NLVK.winebg.com) постигнаха споразумение "Винария" да се провежда в края на март или началото на април.
"Винария 2006" ще се открие на 28 март. Промяната на датата на провеждане на изложбата се наложи от желанието на винопроизводителите да представят на своите бизнес- и търговски партньори вината от последната реколта.

Това ще превърне изложението не само в най-представителната лозаро-винарска проява, но и в средище за сключване на сделки и реализиране на нови бизнесконтакти.

- Как бихте коментирала феномена "малка изба"?
- Години наред свързвахме винопроизводството с големи фирми, които разполагаха с по няколко винарски изби. Малките изби са нещо естествено в традиционните лозаро-винарски страни.

В България често малките изби са собственост на лица, които имат друг основен бизнес и изграждането и притежаването на такава изба е въпрос на престиж, на интерес към виното или желание да създадеш и да представиш такъв уникален продукт, какъвто може да бъде само виното. Разбира се, имам предвид малките и модерни изби.

- Скъпите вина на бутиковите изби не са ли малко надценени?
- Невинаги малките и бутиковите изби правят най-добрите вина. Разбира се, в такива изби може да се произвеждат и изключителни вина, но също и неособено впечатляващи вина.

Днес у нас потребителите нямат необходимата винена култура за собствена преценка на качеството и оригиналността на дадено вино. Високата цена освен с добро качество може да бъде постигната и с ефективна търговска стратегия и с реклама, насочена към определен кръг ценители на вино с финансови възможности.

Личното ми мнение е, че една бутикова изба, която предлага скъпи бутикови вина, не трябва да произвежда и да продава например трапезни наливни вина на ниски цени, което понякога се среща сред нашите малки изби.

Малки партиди изключителни вина може да се произвеждат и от големи фирми. Точно определени и грижливо гледани лозови парцели, специална селекция на гроздето, добре узряло и ръчно брано грозде, модерна техника и технология, нови качествени бъчви, отлични енолози - това са някои от предпоставките за производство на такива вина.

- Готова ли е българската винарска индустрия да изпълнява стратегията за развитие на бранша до 2025 г.?
- Все още не. За сектора е жизненоважно държавата да осигури необходимия финансов ресурс за изграждане на лозарския регистър.

Ефективното регистриране на лозарските стопанства е единственият легален способ за идентифициране на лозовите насаждения в страната и в този смисъл е единственият начин България да защити признатия си лозарски потенциал в размер 153 000 хектара.

Доказаният лозарски потенциал ще бъде основата за определяне на помощите от ЕС за преструктуриране и конверсия на лозовите насаждения, както и за размера на отпуснатите права за ново засаждане.

През следващите няколко години е необходимо държавата да стимулира и да улеснява всички, които имат намерение да засаждат нови лозя.

Ако имаме изграден регистър на лозовите насаждения и изготвим национален план за преструктуриране и конверсия на лозарския си потенциал, още в първите години след реалното ни членство в ЕС бихме могли да ползваме системата от помощи и премии за преструктуриране и конверсия на лозарския потенциал.

Този режим за помощи цели подпомагане на съществуващите лозя чрез промяна на сортовата структура чрез презасаждане или облагородяване, промяна на местоположението на лозовите масиви върху по-добри почви и терени и подобряване на техниката на управление на лозовите насаждения.

- Смятате ли, че българското вино ще възроди старата си слава на външните пазари? И докога по рафтовете в страната ни ще има толкова лоши вина?
- Вярно е, че в търговската мрежа през последните две-три години се предлагат немалко нискокачествени вина, а в редица случаи и груби фалшификати на вино.

Причина за това е липсата на контрол на пазара, установяване и строги санкции на нарушителите. Надяваме се това да се промени още през настоящата година с приемане на Наредбата за контрола и координацията между контролните органи.

Друга причина за масовото предлагане на такива продукти е ниската потребителска винена култура на българските потребители, които купуват тези "вина" само и единствено заради ниската цена.

Убедена съм, че лозаро-винарският сектор ще излезе от кризата и ще започне да се възражда. Всички бихме искали българското вино да възвърне позициите си на световните винени пазари.

За съжаление това няма да стане лесно и скоро. Ще са необходими най-малко 10-15 години.

Разчитаме на новите лозя, които постепенно ще влизат в плододаване, на новите за страната сортове, а също и на утвърдените наши и чуждестранни сортове.

Трябва да увеличим количеството и качеството на произвежданото винено грозде, рязко да подобрим качеството на българското вино, да предложим продукт с ново качество и по-висока цена, да изградим нов положителен образ на българското вино.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>2 години след приемането на еврото: Какъв е животът с единната валута в&nbsp;Хърватия&nbsp;</p>

2 години след като Хърватия прие еврото: БВП расте, но цените скочиха

Свят Преди 15 минути

БВП на страната за 2024 година е 3,9%, а кредитният рейтинг най-високият от 1997 година насам

Съдът решава дали да отстрани кмета на Минерални бани от поста му

Съдът решава дали да отстрани кмета на Минерални бани от поста му

България Преди 52 минути

На Мюмюн Искендер са повдигнати 4 обвинения за имотна вреда на общината

Дик Чейни: Архитектът на американската мощ

Дик Чейни: Архитектът на американската мощ

Свят Преди 53 минути

В последните години от живота си обаче Чейни, все още твърд консерватор, беше до голяма степен изключен от партията си заради острата си критика към президента Доналд Тръмп

<p>Гутериш е &quot;дълбоко обезпокоен&quot;</p>

Гутериш призова: Спазвайте мирното споразумение в Газа

Свят Преди 1 час

Споразумението за прекратяване на огъня в Газа, имащо за цел да преустанови разрушителната война между Израел и "Хамас"

11-годишно дете е ранено при стрелба в Брюксел

11-годишно дете е ранено при стрелба в Брюксел

Свят Преди 1 час

Разследващите са намерили около 15 гилзи на мястото на инцидента

България и РСМ подписват споразумение за изграждане на железопътен тунел

България и РСМ подписват споразумение за изграждане на железопътен тунел

България Преди 1 час

Трансграничният тунел е ключов елемент от транспортния коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие" и стратегическия Коридор VIII

Най-тясната къща в Ню Йорк се продава за милиони (СНИМКИ)

Най-тясната къща в Ню Йорк се продава за милиони (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

„Няма нищо подобно на пазара в момента“

Най-възрастният мъж в Германия почина на 110 години

Най-възрастният мъж в Германия почина на 110 години

Свят Преди 1 час

Роденият на 2 септември 1915 г. Хайдле преживява най-големите сътресения на 20-ти век

Професор от Харвард: Правилото за 8 часа сън е „глупост“

Професор от Харвард: Правилото за 8 часа сън е „глупост“

Любопитно Преди 1 час

Хората без съвременна електрическа светлина типично спят по шест до седем часа без дрямка, а големите извадки показват най-нисък риск за смъртност около седем часа, а не осем

<p>Заплита се мистерията с войника, взривил се пред хотел &bdquo;Тръмп&ldquo;</p>

Мистерията около войника от Специалните части, който взриви Cybertruck пред хотел „Тръмп“ в Лас Вегас, се задълбочава

Свят Преди 1 час

Разследването разкри нови детайли за действията и мотивите на американския спецвойник, но манифестът му остава засекретен

Следващият Джим Кери? 18-годишният Мейсън Темз постави рекорд, непостиган от 30 години

Следващият Джим Кери? 18-годишният Мейсън Темз постави рекорд, непостиган от 30 години

Любопитно Преди 1 час

Мейсън Темз успя да повтори това, което единствено Джим Кери направи през 90-те

Защо не ядем чайки и лебеди?

Защо не ядем чайки и лебеди?

Любопитно Преди 1 час

Чарлз Дарвин първи предполага, че днешните кокошки произхождат от червен джунглов петел

Рийз Уидърспун с рядък коментар за отношенията на Дженифър Анистън и Брад Пит

Рийз Уидърспун с рядък коментар за отношенията на Дженифър Анистън и Брад Пит

Любопитно Преди 1 час

В подкаст интервю Рийз Уидърспун сподели, че Дженифър Анистън е „топла, приятелска и не копнее за Брад Пит“

Мутантите на Чернобил: Жаби, вълци и кучета развиват „суперсили“ в радиоактивната зона

Мутантите на Чернобил: Жаби, вълци и кучета развиват „суперсили“ в радиоактивната зона

Свят Преди 1 час

В района се появяват черни жаби, вълци, устойчиви на рак, и нов вид куче