0
Сд д появата на Radeon HD 4850 (340 лв. към днешна дата), последната се превръща в оптималното решение, осигуряващо най-добро съотношение цена/производителност. Когато купувах картата през месец май тази година, обаче, цената на Zotac nVidia GeForce 8800GT AMP! Edition 512MB беше 375 лв. За сравнение - Radeon HD 3870 беше 320 лв., GF 9600GT ? около 270 лв., а на стандартната 8800GT ? около 325 лв. С оглед на хардуерната мощ на останалите цитирани видеокарти - към времето на покупката Zotac GeForce 8800GT AMP! беше сред най-добрите решения на база съотношение между цена и производителност.

автор: Георги "cumchovulcho" Колев

Преди увода

Да съм споделял напоследък колко съм подозрителните към "универсалните" уреди, с реклами на които ни облъчват по телевизията (която все по-малко гледам - и по-добре)? Изобщо, за мен от устройства, хора и решения от тип 2-в-1, 3-в-1 и т.н. до N-в-1, които уж правели много работи, ама не съвсем както то трябва - ползата е нулева, даже - отрицателна. Започвам доста странно и на пръв поглед несвързано (както обикновено). Работата е там, че заглавие на статия като това ме изправя на нокти и бях буквално готов да изям с парцалите автора, ако не беше изпълнил амбициозната задача, която сам си е поставил. ОБАЧЕ... "You've changed things... Forever..." Леле, от кога време чакам повод да го кажа това. Иска ми се, Георги, да ти кажа, че си най-големият, но все още има да учиш :) ... При все това е безспорно, че това ревю определено се откроява - различно е от останалите и с това, че в него не само се рецензира продукт, но и се описва решение на конкретен проблем. А освен това, стила... "Сега ще ви разкажа за един проблем, една видеокарта... и още нещо."

ОК, без повече увъртания - Георги Колев се нареди трети в общото класиране след втори кръг на състезанието по асемблиране, организирано от IDG.bg, и в края на краищата завърши четвърти, с което стана собственик и на единствената легална Vista Ultimate в Плевенска околия, ако ме питате ;). Ревюто определено си струва. Уводът кърти мивки. Приятно четене!

 

 

 

Увод

Седя пред компютъра, пиейки поредната чаша горещо кафе. Премрежвам поглед през кълбата от пара и се наслаждавам на аромата, който изпълва стаята и понякога си мисля, че е достатъчен, за да се разсъни човек сутрин... За момент в главата ми изплува мисълта: „Учат ни не как да мислим, а какво да мислим”, цитирана, разбира се, по памет и породена от скорошното поредно гледане на филма Zeitgeist. Отпивам поредната глътка и все по-силно осъзнавам, че точно по този начин стои въпроса относно „вечната битка” за надмощие между AMD и Intel, между nVidia и AMD в лицето на ATI,  и т.н. Битката не е за излъчване на единствен и безспорен лидер, а за пари - нашите пари. Най-малкото, нито една от тези фирми не може да си позволи да остане единствен монополист на пазара, защото ще попадне под ударите на антимонополното законодателство. В този ред на мисли, тези фирми не могат една без друга, те са по-скоро като приятели, партньори, като голямо и щастливо семейство. Тяхната цел е да продават своята стока, да настървят потребителите за получаване на поредните няколко точки в тестовете за производителност, принуждавайки ги, едва ли не, да правят подмяна на цялата конфигурация на половин година, а даже и по-малко. Тяхна цел е и да настроят потребителите на дадена марка да се борят за хардуерно надмощие над „враговете” от другия лагер. Но, за да участват в тези „битки” биват таксувани.

Тук е моментът да поясня, защо подчертавам това. С оглед финансовите възможности на родния потребител, даже пък и по принцип, ми се струва абсурдно отделянето на маса пари само за да можем да останем на „гребена на вълната”. Аз намерих по-прагматично решение на този проблем – затова избрах решение с оптимално оптимално съотношение между цена и производителност – Zotac 8800GT AMP! 512MB. С него вдъхнах нов живот на поостарелия си компютър.

 

Старата конфигурация:

 

  • Процесор: AMD Athlon 64 3000+, 1,8 GHz, s.939, охлаждан чрез Тhermalright SLK-948U;
  • Дънна платка: Asus A8N SLI Deluxe, NForce4 SLI, охлаждан чрез Zalman ZM-NB32K;
  • Памет: 1GB (2x512MB Kingston DDR-400 3-3-8@200MHz);
  • Графичен ускорител: Asus nVidia  GeForce 6600, 128МВ, 128bit, PCI-E;
  • Твърд диск: Seagate Barracuda 120GB, 7200 RPM, SATA;
  • Оптично устройство: 16xDVD-RW, LG GSA 4163B;
  • Захранване: 400W Delux;
  • Кутия: Midi Tower Delux;
  • Монитор: LCD 19” Samsung SyncMaster 913N, време за отговор на матрицата 8 ms, макс. разделителна способност 1280х1024, макс. ниво на яркост - 300 cd/m2, контраст - 700:1, хоризонтални и вертикални зрителни ъгли - 160°.

 

Новата конфигурация:

 

  • Процесор: AMD Athlon 64 X2, 4200+, 2,2 GHz, s.939, охлаждан чрез Тhermalright SLK-948U ;
  • Дънна платка: Asus A8N SLI Deluxe, NForce4 SLI, охлаждан чрез Zalman ZM-NB32K;
  • Памет: 1GB (2x512MB Kingston DDR-400 3-3-8@200MHz);
  • Графичен ускорител: Zotac nVidia GeForce 8800GT AMP! Edition, 512МВ, 256bit, PCI-E;
  • Твърд диск: Seagate Barracuda 120GB, 7200 RPM, SATA;
  • Оптично устройство: 16xDVD-RW, LG GSA 4163B;
  • Захранване: 400W Delux;
  • Кутия: Midi Tower Delux;
  • Монитор: LCD 19” Samsung SyncMaster 913N, време за отговор на матрицата 8 ms, макс. разделителна способност 1280х1024, макс. ниво на яркост - 300 cd/m2, контраст - 700:1, хоризонтални и вертикални зрителни ъгли - 160°.


Чрез реализирания по-горе ъпгрейд през 2008 г., получавам една прилично балансирана система с минимални разходи. Така разчитам да удължа живота на системата с още година-две, при условие, че е я ползвам вече три. Плюс това, не съм убеден, че при преминаването на процесорите на AMD през плеядата от цокъли, от s.A, s.754, s.939 до s.AM2 (вкл. AM2+), всеки следващ е в пъти по-бърз и по-производителен от предшественика си, ако говорим за сходните модели. Даже, базирайки се на онлайн статия на overclockersclub (http://www.overclockersclub.com/reviews/am24200vs9394200/), AMD 64 Х2 4200+ s.AM2 е с по-ниска производителност, отколкото AMD 64 Х2 4200+ s.939. Намирам за нормално и логично преминаването от DDR към по-евтините и по-ефективни DDR2 памети, но слагането на край на производството на процесори за s.939 и бързият преход към s.AM2, завари притежатeлите на s.939-базирани дъна неподготвени. Сложи се бърз край на поддръжката на всички s.939 дъна с доказалия се чрез съотношението производителност/стабилност nForce4 чипсет. Потребителите с такива дъна бяха принудени си купят нови, а освен това - нова памет и нов процесор. Сериозна инвестиция, която съчетана със закупуването евентуално на нова видеокарта, а и процесорен охладител, може да се превърне във вашия среднощен кошмар. Предвид преминаването към DDR3 паметите и с появявата на новият цокъл на AMD - AM3, който ще се появи към края на тази или в началото на следващата година – се очаква поредното обновление на хардуера. Много съмнителен е факта, доколко използването на най-новите технологии на мига е оправдано като цена и производителност. Непосредствено след дебюта си, тези продукти по правило имат доста трески за дялане. Конкретен пример в подкрепа на тезата ми са резултатите, постигнати от ъпгрейднатата компютърна система, представени в следващите редове, в сравнение с далеч по-скъпи хардуерни решения.


 

Видеокартата: Zotac GeForce 8800GT AMP! Edition

 Както уточнихме по-горе, домашната ми система е базирана на популярният ветерански чипсет на NForce4 на nVidia (версия за s.939). Обект на конкретния ни интерес в това ревю е видеокартата. Става дума за Zotac nVidia GeForce 8800GT AMP! Edition.

 

Уникални възможности

Видеокартата е фабрично овърклокната, като работните честоти на ядро/шейдъри/памет са съответно 700/1674/2000МHz спрямо 600/1500/1800MHz на референтния модел, широчината на шината към паметта е 256bit, а 512-те MB налична памет е от типа GDDR3. Картата е базирана на графичния чип G92 на nVidia. Дизайнът на платката e референтният; промени е претърпяло охлаждането -  въпреки, че наподобява оригиналното, диаметърът на перката е увеличен с 10 mm (до 70). Благодарените на това чипът работи на по-ниски температури или/и при по-здравословно ниво на шума в сравнение със стандартното охлаждане.


 


Забележка: препоръчителното захранване от страна на производителя, е минимум 400W с изискване за 26А на 12-волтовата линия.

 

Решението е еднослотово – това е практично и в общи линии гарантира, че няма да има проблем, който понякога се получава при комбиниране на видеокарта с двуслотово охлаждане и дънни платки с недостатъчно добре обмислен дизайн. Тогава може да Ви се наложи заради новата видеокарта да бъдете принудени да смените вида и дори типа на охладителната система на чипсета – ако оригиналният е твърде висок; или пък охлаждането на видеокартата блокира въздушния поток, постъпващ в активния охладител на чипсета. В последния случай, трябва да обмислите алтернатива и за охлаждането на чипсета и за охлаждането на проблемната видеокарта. От друга страна, с еднослотово решение трябва да бъде предвидено по-добро, допълнително охлаждане на кутията, тъй като топлината от видеокартата не се отвежда директно извън нея.

 

Окомплектовка:

 

 

·              6-пинов Molex към PCI-Express захранващ адаптор,

·              DVI-към-VGA адаптор;

·              DVI-към-HDMI адаптор;

·              HDTV конектор;

·              S-video out кабел;

·              SPDIF кабел за звук през HDMI;

·              диск с драйвери;

·              книжка с кратко упътване.

 

 

Данни от сайта на производителя:

 

·        Интерфейс: PCI Express x16 2.0 (обратно съвместим с PCIe x16 1.0);

·        Поддръжка на API: Microsoft® DirectX®10.0; OpenGL 2.0;

·        Shader Model 4.0;

·        PureVideо HD;

·        SLI поддръжка.

 

                                       

Информация за видеокартата от програмата GPU-Z е следната:

 

 

 

.


Софтуерна конфигурация:

 

·        Windows XP Professional SP2;

·        DirectX 9.0c;

·        Драйвърен пакет: ForceWare 178.24.

 

Тестови игри:

 

·        F.E.A.R. (вградено демо);

·        Crysis Warhead (чрез Crysis Warhead Benchmark v.1.1.1.0);

·        World in Conflict (вградено демо).

 

Поддържаните честоти на опресняване на екрана на монитора са 60, 70, 72Hz. В случая, използваме честота  70Hz, което оказва влияние върху резултатите при включен v-sync, тъй като при включването на тази опция се синхрознизира вертикалната честота на монитора с кадровата честота на видеокартата.

 

Резултатите в графичен вид са съответно следните:

 

 

*Резолюция 1280х1024 не се поддържа от играта.

 

 

*Demo: Frost, осреднении резултати от двукратно провеждане на теста

 

 

 По време на работа графичния процесор достига температура от 76°С под товар, а  в ненатоварен режим, графичния процесор е с температура 50°С. Тези данни са снети при стайна температура от 22°С.


Изводи

Видеокартата осигурява добра игрална производителност; добавянето на допълнителните DirectX10 специални ефекти създават по-реалистична визия и подсилват усещането за съпричасност на играча. Съзнавам, че това не са пълните възможности на видеокартата, на база на онлайн тестовите резултати – например - http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=87&Itemid=72&limit=1&limitstart=8. Вижда се, че Zotac 8800GT AMP! 512MB дава още по-добри резултати в сравенение с получените тук. Това е логично - конфигурацията е доста по-мощна от домашната ми система. Ясно е, че видеокартата в случая  е донякъде ограничена от процесора и по-бавната DDR памет. Дори и така, обаче, постигам комфортна игра и в най-актуалните и взискателни спрямо хардуера PC игри.

 

Заключение

Zotac nVidia GeForce 8800GT AMP! 512MB има производителност максимално близка до тази на GeForce 9800GT 512MB и е по-бърза от HD 3870 512MB, и GeForce 9600GT 512MB, което прави овърклокнатата Zotac видеокарта много добра покупка като отношение цена/производителност в 2D и 3D-графичен режим. В момента конкретния модел не може да се купи на българския пазар; модел със същата производителност – например Gainward BP8800GT-512-GS се продава за около 300 лв.

 

След появата на Radeon HD 4850 (340 лв. към днешна дата), последната се превръща в оптималното решение, осигуряващо най-добро съотношение цена/производителност. Когато купувах картата през месец май тази година, обаче, цената на Zotac nVidia GeForce 8800GT AMP! Edition 512MB беше 375 лв. За сравнение - Radeon HD 3870 беше 320 лв., GF 9600GT – около 270 лв., а на стандартната 8800GT – около 325 лв. С оглед на хардуерната мощ на останалите цитирани видеокарти - към времето на покупката Zotac  GeForce 8800GT AMP! беше сред най-добрите решения на база съотношение между  цена и производителност.


Забележка: Тесктът се публикува със съгласието на автора. (бел. ред.)



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности