0

"МВР скрило още 6 разработки за корупция", е водещо заглавие в "Труд". Скандалът около разработките на ГДБОП, които били "покрити" от ръководители в МВР, както твърди депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, се задълбочава.

Тъмносиният депутат разкри в изявление, че знае за още няколко разработки, свързани с висши политици и управленци, потънали нарочно в архивите на МВР и ДАНС и не стигнали до прокуратурата. Атанасов обвини БСП, НДСВ и ДПС, че саботират парламентарния контрол върху МВР, отказвайки вътрешната комисия да проверява сигналите му за корупция.

"У нас "Сови"-те не ги затварят в клетка", коментира "Сега". Става дума за същия сигнал на Атанас Атанасов по случая с укрита разработка на ГДБОП срещу дървената мафия под кодовото название "Сови". В нея се споменава за черна каса, където се внасят парите от дървената мафия за политическа партия.

Нишката водела до върхушката на ДПС. Идването на Румен Петков в МВР слага край на всичко с прехвърлянето на досието от ГДБОП в архива на НСС.

След разкритията на Атанасов председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов запретна ръкави да вкара "Сови"-те където им е мястото, но само за няколко дни ентусиазмът му драстично спадна.

Не защото изнесените факти издишат, а защото взаимните обвързаности между коалиционни партньори, партии и отделни свободни електрони с политически гръб са толкова здраво споени, че и лазерен лъч не ги пробива. Част от тази здрава политическа сплав е и самият Атанасов, напомня "Сега.

"Монополът върху СРС-тата трябва да бъде разбит", категоричен е Бойко Найденов, директор на Националната следствена служба. В интервю за "Монитор" той аргументира своето виждане кой трябва да разрешава използването на специални разузнавателни средства.

"Делата за корупция били 626", отбелязва "Труд". Точно 626 дела за корупция са водени у нас от 1 януари до 31 март т.г.. Това обявиха вчера в отчет от Върховната касационна прокуратура.

През първото тримесечие на 2008 г. са били внесени в съдилищата 39 обвинителни акта срещу 61 души. Образувани са били 145 нови разследвания, от които 80 за престъпления по служба, 42 - за подкупи, 23 - за стопански, военни и документални престъпления. Осъдени са били 33-ма души за корупция, като за 24 от тях присъдата е влязла в сила.

"Не "Сови", а туби ще тресат митниците", е озаглавен коментар в "24 часа" по повод оставката на шефа на митниците Асен Асенов. Припомня се, че един от върховете на последните скандали е свързан с приходите от акцизните стоки.

Така вълната от сътресения няма как да не засегне и митниците. Посочват се няколко причини за оставката на ръководството на митниците.

Първата версия е официалната - свръхнапрежение, умора и демотивация. Втората: правителството прави операция "Чисти ръце". Директорът на агенция "Митници" е отстранен, следователно се предприемат стъпки срещу корупцията и организираната престъпност. С други думи - отчитаме се пред ЕС.

Третата версия предполага, че оставката на Асенов и заместниците му е стратегически правилна стъпка. Така те редуцират личния си риск, който продължава да се увеличава, тъй като акцизната търговия все още е "зона на здрача".

"10 млн. лв. са щетите от военни заменки", съобщава в. "Сега". Бившите военни министри Веселин Близнаков и Николай Свинаров са крили докладите за далаверите в армията, които са им били предоставяни от служба "ВКР-Сигурност-ВН".

Това станало ясно едва вчера след заседание на Комисията по отбрана в НС, на което бяха поканени Близнаков, Свинаров и настоящият министър Николай Цонев. Близнаков отказа коментар, а Свинаров обясни, че и чиновниците, и по върховете на властта имали вина за злоупотребите.

"И общините на аванта от военните имоти", коментира "Труд". Авторът описва какво прави една община, когато си хареса апетитен армейски имот. Пише аргументирано до министъра на отбраната, че й трябва. Искането е обикновено с мотив за задоволяване на социални потребности, за развитие на инфраструктурата и т.н.

"Депутатите най-после слагат ред в общинските заменки", акцентира "Сега". В тримесечен срок общините трябва да създадат публичен регистър на продажбите, замените и апортите на техни имоти.

В интернет трябва да бъдат публикувани такива съществени показатели като данъчна и пазарна оценка на имота, крайна цена, каква е процедурата и т.н. Това предвиждат промените в Закона за общинската собственост, който депутатите одобриха вчера.

Наематели и купувачи на общински сгради ще се определят след търг или конкурс. Замяната на общинска собственост с имоти на граждани и частни фирми ще се допуска само ако е подкрепена с гласовете на 2/3 от общинските съветници, предвижда още законът.

"Социалните помощи - само година", отбелязва "Земя". Да се намали с половин година ограничителният 18-месечен срок за непрекъснато получаване на социални помощи от безработни в трудоспособна възраст, предвиждат изменения в Закона за социалното подпомагане, обсъден от парламента на първо четене.

Предлага се разпоредбата да влезе в сила още от 1 юли т.г., а основният мотив за промяната е да се засили социалната справедливост в социалното подпомагане. Намаляването на срока за получаване на социални помощи ще засегне 3000 души.

"Възможно е да има предсрочни избори наесен", прогнозира председателят на БНД Николай Свинаров. В интервю за "Сега" той признава, че доскоро е отричал възможностите да има предсрочни избори.

Но санкциите от Европа и отношението на Европейската комисия към България са нещо, което в по-голяма степен може да преобърне ситуацията от предизборна в изборна още през есента.

Свинаров също очаква обединение на малките десни партии преди изборите. "Надявам се, че този процес ще бъде успешно извървян и до есента ще има едно или две обединения в дясното политическо пространство", смята депутатът.

"Правителството е катализатор на инфлацията в България", заявява пред "Класа" Мартин Димитров, депутат от СДС. Неговата прогноза за инфлацията:

"Мога да кажа само, че ще е висока. Очевидно ще се обезценят доходите и за повечето български граждани стандартът на живот ще се влошава. Това ще бъде изключително неприятно за хората, които очакваха влизането в ЕС да подобри стандарта им на живот.

Вижда се, че при лошо управление нещата се влошават. Колкото по-голяма част от излишъка похарчат управляващите тази година и колкото по-рано го направят, толкова по-висока ще е инфлацията. Моето очакване е за двуцифрена инфлация. Но аз смятам, че българското правителство и начинът му на работа са мощен катализатор на инфлацията у нас."

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 15 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 21 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер