0

С играта си преди началото на президентската кампания Бойко Борисов се идентифицира като по-ярка, по-приемлива опозиция на управляващите. Очевидно той ще дочака кризисен за правителството момент, за да атакува общественото мнение, твърди социологът и член на Висшия съвет на БСП.

Според Асланов, който е и шеф на социологическа агенция "Афис", потенциалът за участие на балотаж на Неделчо Беронов е по-голям от този на Волен Сидеров.


- Г-н Асланов, дни преди официалния старт на кампанията за президент може ли да се каже, че това са изборите с най-ясен изход от началото на демократичните промени в България?

- Аз не си служа с подобни определения. Но може да се каже, че специално на тези избори отсъства голяма интрига.

Първо, няма изборна интрига. Няма двама и повече равностойни и силни кандидати, които да внесат допълнителен интерес и активност от страна на гласоподавателите. Второ, няма обществена интрига дотолкова, доколкото нагласите не са за промяна.

Ако тези избори се провеждаха след една година, можехме да очакваме по- висок интерес. Но днес повечето българи са в очакване на важни за страната ни други бъдещи събития във връзка с присъединяването ни към ЕС. Това безспорно дава предимство на Георги Първанов, което личи и от предварителните сондажи.

Макар че е парадоксално друго - в момента левият кандидат, който обикновено е острие на идеи и говорене в посока на промяната, олицетворява идеи за стабилност и за задържане на статуквото.

Трябва обаче да се внесе и уточнението, че последните години все пак са демонстрация на някаква стабилност, главно икономическа. Всичко това води към спад на интереса към предстоящите избори. Активността може да варира в диапазона между 40% и 50%, но вероятността да е по-близо до долната граница е по-голяма.

- Как бихте коментирали изказванията на анализатори, които твърдят, че целият пейзаж на кандидатури и на развитие на кандидатпрезидентската кампания изглежда като предварително съчинен сценарий?

- Това може и да е така, може и да не е. Не бих могъл с лекота да го коментирам. По-важното е, че на избори се сблъскват две концепции - едната атакува другата с идеи за промяна, с бъдещ проект. В този смисъл очаквам да видим някаква платформа с идея за нововъведения.

Сигурен съм, че това ще бъде направено и от Първанов, и от други кандидати. Проектът на "Атака" също е такъв, макар, че той е доста радикален.

Големият дефицит на тези избори е т.нар "десен избирател". Вдясно очевидно има интрига, но тя е на лидерско ниво. Самият десен избирател като че ли отсъства.

Това е така, защото поне на ниво председатели на партии политическият разговор в десницата продължава да е обърнат назад. Той е повече за миналото, отколкото за бъдещето. Това обрича десните партии на изоставане и от времето, и от изборите.

Неслучайно част от анализаторите смятат, че по-съществената интрига на изборите е кой ще отиде на балотаж - Неделчо Беронов или Волен Сидеров, а не това дали Първанов ще спечели.

- Каква е вашата прогноза?

- Моята прогноза е, че за първи път в България ще се получи така, два поредни вота за държавен глава да се печелят от един и същи кандидат.

Като феномен това го наблюдавахме масово на местните избори през 2003 г. Тогава, особено в областните центрове, действащи кметове масово взеха своя пореден мандат. Просто, избирателите ги предпочетоха.

- Според вас кой ще отиде на балотаж с Първанов - Беронов или Сидеров?

- На теория потенциалът на Неделчо Беронов е доста по-висок. Но на този етап има съмнения дали той може да го осъществи. Проблемът е, че като че ли той се опитва да се идентифицира по-скоро като кандидат на Иван Костов, отколкото на обединеното дясно. И това му пречи.

Ако в хода на кампанията Беронов намери начин да говори на десните избиратели като цяло и ако успее да ги приобщи, потенциалът му безспорно ще бъде доста по-висок от този на Волен Сидеров.

Срещу лидера на "Атака" има огромни антинагласи, но зад него стои неголяма твърда подкрепа. Зад Беронов такава твърда подкрепа няма, тъй като десният избирател е разколебан. Така че, кампанията за Беронов ще е проблемна. Тази на Сидеров е предвидима.

Всичко е в ръцете на десния избирател и на посланията, които кандидатът на дясното ще изпрати към него.

- Смятате ли, че на сегашния етап Беронов е с по-големи шансове за балотаж от Сидеров?

- Да, разбира се.

- А как ще коментирате мистерията с кандидата на НДСВ? Въпреки че ръководството на партията има решение за участие със своя двойка на вота, се чува че това едва ли ще се случи. Днес обаче вицепремиерът и член на Политическия съвет на царската партия Даниел Вълчев каза, че все пак е по-вероятно НДСВ да излъчи собствен кандидат...

- ...Не знам! Не съм наясно какво ще направят. Ще трябва да изчакаме до последния момент, за да разберем какво е решението на НДСВ.

На мен по начало ми се струва доста наивна и глупава тезата, че издигането на кандидат щяло да спаси тази партия. Едва ли не, обратното ще я затрие! Едва ли издигането на собствен кандидат ще повиши рейтинга на НДСВ. Особено при положение, че не се очаква силно участие на този кандидат, който и да е той.

Но мисля, че там има някакво вътрешно разединение по въпроса. Явно, споровете ще продължат до последно.

- А възможно ли е да има сделка, при която в някакъв вътрешнокоалиционен разговор НДСВ са се съгласили да не участват на тези избори?

- Сделка с кого?

- С партията от коалицията, която е заявила ясната си подкрепа на този вот - БСП.

- Не, не е възможно. А и едва ли формална подкрепа на НДСВ е желана. Можем да проследим това и назад във времето - обявени намерения на ръководството на НДСВ никога не водят до автоматична нагласа на техните симпатизанти.

Това не е мотив за гласуване за тях. Даже се е случвало обратното - на миналите президентски избори те обявиха, че подкрепят Петър Стоянов, но аз имам сигурни емпирични доказателства, че техните избиратели на практика са подкрепили Георги Първанов.

- Какво мислите за ролята на Бойко Борисов в предварителната фаза на кандидатпрезидентската надпревара?

- Има различни версии. Една от тях, най-силно изразена от моя колега Андрей Райчев, е, че на практика Борисов, съобразно интереса си, е участвал доста пълноценно в тази кампания, без да е кандидат. Това е така, доколкото преди да започне същинската кампания всичко се случваше под знака на обсъждане на неговата фигура. В някаква степен той присъства и в бъдещето. Тоест, не е изчезнал от хоризонта.

Борисов обяви намерението да прави партия, което означава, че се заяви като бъдещ съвсем не слаб политически играч. Това, че столичният кмет формално не участва в тази президентска кампания не означава, че е намалил шансовете си за бъдещо участие в политиката.

Аз също мисля, че ако се анализира внимателно логиката на неговите действия, макар че това на моменти е трудно, трябва да се признае, че той изигра доста майсторски този мач. Странно е, че десните лидери се вързаха някак си на тази игра и се закачиха на куката.

Бойко Борисов се идентифицира като по-ярка, по-приемлива опозиция на управляващите. Тоест, при едно разбито дясно и при липсата, поне на тези избори, на заявена приемлива алтернатива, той очевидно направи заявката в бъдеще да играе ролята на такава алтернатива. И да дочака някакъв кризисен за правителството момент, за да атакува общественото мнение.

- Смятате, ли че този евентуален "кризисен момент" е залегнал в плановете и договорките, които са правени по време на предшестващия президентската кампания диалог, в който Борисов играеше главната роля?

- Не съм сигурен, че са правени договорки. Както и че с него са възможни такива. Или поне засега се видя, че такива не са възможни. В плановете на Борисов очевидно влиза изчакване на бъдещ кризисен момент. Дали той ще се състои обаче, не зависи точно от него.

По-скоро ключът е в ръцете на управляващото мнозинство и преди всичко на БСП. Разбира се, ключът е и във въпроса за ЕС - доколко България ще получи подкрепа, доколко ЕС ще помогне за стабилизацията на политическия живот в страната. Тоест, дали ще има пакт за външнополитическа и вътрешнополитическа стабилност.

Тези неща не са в ръцете на Борисов. Той може само да изчаква обстоятелства, които са вън от обхвата на неговите възможности.

Дали това ще се случи? Зависи дали България ще влезе в ЕС, как ще се развие икономическата и социалната ситуация, дали ще има разместване на политическите пластове вътре в управляващото мнозинство и в рамките на парламентарната структура. На всички тези неизвестни, никой не може да даде отговор към настоящия момент.

- А възможно ли е в един момент да се окаже, че за най-голямата партия в управляващата коалиция - БСП, е по-изгодно да върви към създаване на ново правителство или към предсрочни избори?

- Такива гласове се чуват и вътре в самата БСП. За изминалата година партията успя да се запази като първа политическа сила, дори леко разшири влиянието си. Това дава основание на част от по-радикално мислещите в партията да провокират дебат около тезата, че интересът на БСП е именно такъв - да предизвика предсрочни избори когато е на върха и да вземе повече проценти, отколкото би взела след цялостен управленски мандат.

От друга гледна точка обаче, това е доста безотговорно към интересите на страната. Знаете, че точно в този момент, предсрочните избори са най-нежеланата развръзка според мнозинството от хората.

Това, че в момента социолозите дават преднина на една политическа сила или слабост на друга, не е основание да разбъркваме конституционния ред и да създаваме политически кризи.

Всеки един предсрочен вот е предпоставка са сериозна политическа криза и стрес. Това е много нежелано от гледна точка на интересите на страната.

- Но все пак вие твърдите, че в БСП има гласове, които искат предсрочни избори?

- Има, да. Но се радвам, че, поне засега, ръководството не споделя тази теза.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Шахматистката Елица Раева е първата елиминирана участничка от “Игри на волята” 6

Шахматистката Елица Раева е първата елиминирана участничка от “Игри на волята” 6

Любопитно Преди 5 часа

Първото ексклузивно интервю с нея може да гледате в новия епизод на подкаста “След Игрите”

Ясни са водачите на листи на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА”

Ясни са водачите на листи на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА”

България Преди 8 часа

Атанас Зафиров повежда в 25 МИР - София

Ден без автомобили в София: Центърът ще е отворен за пешеходци

Ден без автомобили в София: Центърът ще е отворен за пешеходци

България Преди 9 часа

Целта е гражданите да се движат пеша

Русия атакува Одеса с ракета „Искандер-М“

Русия атакува Одеса с ракета „Искандер-М“

Свят Преди 10 часа

Според местните власти са нанесени щети и на цивилен кораб

Съдът на Европейския съюз образува дело за отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

Съдът на Европейския съюз образува дело за отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

България Преди 10 часа

Върховният административен съд отправи въпроси до Съда на Европейския съюз

Три жалби и един протест срещу присъдата на подсъдимия за смъртта на Ани и Явор

Три жалби и един протест срещу присъдата на подсъдимия за смъртта на Ани и Явор

България Преди 11 часа

На 4 юли Софийският градски съд осъди на 9 години затвор Адриан Антонов

Израел удари Бейрут

Израел удари Бейрут

Свят Преди 11 часа

Кадри от мястото на удара показват значителни разрушения

<p>Прощаваме се с двамата пилоти, загинали при авиокатастрофата край Граф Игнатиево</p>

Прощаваме се с двамата пилоти, загинали при авиокатастрофата край Граф Игнатиево

България Преди 11 часа

Поклонението пред двамата пилоти ще се състои на 21 септември 2024 г. от 10.00 ч. в района на авиобазата в Долна Митрополия

<p>Български политици реагираха на провокациите на РСМ</p>

Български политици реагираха на провокациите на РС Македония

България Преди 11 часа

Според Ковачев има възможности за замразяване на членството и отстраняване на ВМРО-ДПМНЕ от ЕНП

"Истинска богиня": Ирина Шейк в прозрачна рокля на Седмицата на модата в Милано

"Истинска богиня": Ирина Шейк в прозрачна рокля на Седмицата на модата в Милано

Любопитно Преди 11 часа

Вижте с каква визия моделът успя да събере отново погледите

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

България Преди 11 часа

Премиерът призова страната да спазва изискванията на ЕС

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

България Преди 11 часа

Председателят на ПГ на ДПС настоява за съвместни действия от политици и институции

<p>Разкриха кой издава мистериозните звуци край&nbsp;Марианската падина</p>

Мистериозното стенание покрай Марианската падина най-накрая има източник

Любопитно Преди 11 часа

За първи път стенанията са засечени през 2014 г. и морските експерти са в недоумение

<p>Нов украински боен робот започна да избива руснаци</p>

Нов украински боен робот започна да избива руски войници в Курск

Свят Преди 12 часа

Вчера бойната машина е атакувала укрепена руска позиция в Курска област