0

В естниците коментират решението на правителството да отпусне до 500 000 лева за компенсиране на щетите по реколтата от взривовете в Челопечене. "Труд" обяснява, че размерът на обезщетенията ще бъде различен според декарите и вида на засегнатата култура.

Житото и ечемикът например ще бъдат напълно компенсирани, защото багерите ще смачкат реколтата, когато навлязат в нивите да ги чистят от осколките. "Властта обсипа с пари огнището в Челопечене", отбелязва "Сега". Правителството вчера щедро развърза кесията си за пострадалите от взрива и даде възможност всички да бъдат обезщетени, пише изданието.

"Институциите пак излязоха невинни", коментира в анализ "Сега". Смешно, но и жалко е да наблюдаваме как куп ведомства сега си прехвърлят отговорността за случилото се край Челопечене, пише изданието.

"Не вярвам да има замесени хора на високи нива. Всичко се е вършело в рамките на поделението", коментира в интервю за "Стандарт" министърът на отбраната Николай Цонев. По думите му ще има жестоки наказания, ако се окаже, че цивилни коли са влизали в склада.

Нови скандални разкрития за нарушения в общински фирми гръмнаха вчера в София, пише на водещо място "Труд". Уволненият в началото на годината директор на "Озеленяване" Пламен Грозданов е дал под наем срещу 150 лв. на месец близо 400 дка разсадници в софийските села Мало Бучино и Иваняне на Младежка кооперация "Ялта".

Според системата за аграрна информация най- малкият наем, който са плащали арендаторите м.г., е бил 10-15 лв. на декар годишно. Така за общинските земи за 12 месеца е можело да се взимат около 6000 лв. наем.

Цяла борова гора в Княжево е отдадена под наем срещу скромните 1200 лв. на месец на МК "Ялта", коментира и "24 часа". Срещу символичния наем кооперацията е получила 14 обекта в Княжевската борова гора, сред които жилищни сгради, работилница, производствено хале, бараки и бунгало. Изданието пише още, че с неефективни договори за външни услуги е ужилила софиянци пък общинската фирма "Пазари север". Новото ръководство на фирмата е заварило 300 страници договори, от които изплували сериозни щети.

"Нов рекорд в София: 42 ст. наем за декар общинска земя", констатира "Сега", "София пак безсилна да развали скандални договори" - "Дневник".

Народът подкрепя идеите на президента, прави извод "Труд" от проучване на НЦИОМ, осъществено между 29 юни и 6 юли. Около 87 процента от българите искат да отзоват депутатите, а 62 на сто настояват за публични дарителски сметки на партиите. Според 57 процента от анкетираните трябва да се заличават партии, получили под един процент на изборите.

"Властта "засекрети" дейността на МВР", пише в заглавие "Труд". С гласовете на БСП, НДСВ и ДПС депутатите от вътрешната комисия пуснаха текст в закона за МВР, според който досегашният главен секретар ще организира и ръководи дейността на ведомството.

Поправката хвърли в шок опозицията, коментира изданието. Елиана Масева от ДСБ заяви, че ако текстът мине през пленарна зала, това ще е нарушение на конституцията. Тя разясни, че досега това се е вършело от министъра и съответно е подложено на парламентарен контрол.

С пренасочването на правомощията към главния секретар, който вече ще се нарича генерален комисар, се орязва възможността на депутатите да контролират МВР. "Излиза, че министърът вече няма да носи отговорност за дейността на ведомството", каза Атанас Атанасов от ДСБ.

Председателят на комисията Минчо Спасов (НДСВ) уточни обаче, че не става въпрос за засекретяване, а просто министърът вече няма "да упражнява оперативна дейност".

Очакванията вътрешната комисия да преразгледа собственото си решение, с което онзи ден бламира предложението на вътрешния министър службите ДОИ и ДОТИ да отидат в отделна агенция, не се оправдаха вчера, пише "Сега".

Съпротивата на НДСВ срещу идеите на вътрешния министър Михаил Миков за обединяване на службите за следене и подслушване в агенция под шапката на МВР покачва напрежението в управляващата коалиция и бави приемането на закона за вътрешното министерство, коментира "Дневник".

"Станишев поема пътната агенция", пише "Труд" и уточнява, че скандалният фонд "Републиканска пътна инфраструктура", заради който ЕС спря милиони евро, се преобразува в агенция към Министерския съвет. Това предвиждат промените в Закона за пътищата, обсъдени от парламента вчера. Новата Национална агенция "Пътна инфраструктура" ще се управлява от изпълнителен директор и надзорен съвет. "Министри аут от пътищата", коментира "24 часа".

НДСВ не е единственият противник на идеята на правителството пътният фонд да бъде трансформиран в агенция, акцентира "Сега". Посочва се, че според повечето депутати промяната се прави за пред Брюксел и няма да доведе до подобрение, а само ще прикрие хаоса и корупцията във ведомството. "Стандарт" пише, че "НДСВ се разцепи за пътната агенция".

Поредна битка в тройната коалиция се заформя около създаването на агенцията по храните, прави извод "Класа". Въпреки, че така и не бе постигнато политическо споразумение на чие подчинение да е структурата, земеделският министър Валери Цветанов изненадващо обяви вчера, че на 18 юли внася в МС проект за създаването й, уточнява изданието.

Близо 2000 работници от първа и втора смяна щурмуваха вчера централната сграда на металургичния комбинат "Кремиковци", съобщават всекидневниците.

Работниците заплашиха изпълнителния директор Гунтупали Джаганадан, който беше в обсадената сграда. От него искаха да подпише протокол за анулиране на досегашното споразумение за ишлеме с компанията на Лакшми Митал. За да се опитат да накарат държавата да се намеси, металурзите предвиждат да блокират пътя към София в понеделник.

Падането на монопола на здравната каса едва ли ще се случи до края на мандата на правителството, анализира "Сега". Проектът от Катарино, който предвиждаше от 2010 г. НЗОК и частните каси да са напълно равнопоставени и гражданите да избират в коя от тях да отива цялата им здравна вноска, не е решение на коалицията и няма пълна подкрепа. Това е обяснил здравният министър Евгений Желев на представителите на дружествата за доброволно здравно осигуряване на среща в сряда. "Реформата на здравната реформа се отлага", отбелязва и "Новинар".

Депутатът от десницата Филип Димитров официално напусна парламента вчера, информират вестниците. Това стана, след като народните представители уважиха желанието му и единодушно одобриха предсрочното му оттегляне.

Със заглавие - "ЛЪЧЕЗАР-ният посланик", "Труд" отбелязва, че новият ни посланик в САЩ ще бъде Лъчезар Петков, завеждащ дирекция "Човешки ресурси" във външното министерство. Той ще замени на този пост Елена Поптодорова и кандидатурата му вече мина през одобрение от МС.

Сред темите в ежедневниците днес е и подготвяният от опозицията шести вот на недоверие към правителството. Основният мотив ще бъде за нанесени материални и морални щети на България и нейните граждани поради неспазване от кабинета на правилата като страна-член на ЕС и неусвояване на парите от европейските структурни фондове. Очаква се вотът да бъде внесен на 20 юли - три дни преди очаквания доклад на Европейската комисия за България.

Правителството официално отне надзора върху европарите от финансовия министър Пламен Орешарски и делегира тези права на вицепремиера Меглена Плугчиева. Вчера Министерският съвет гласува, че Плугчиева ще бъде председател на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.

Софийската градска прокуратура образува преписка и започна проверка на фирмите на лидера на СДС Пламен Юруков, подписали договор за проекти по САПАРД и попаднали в "черния списък" на земеделската европрограма, информира "Монитор".

Не съм взел нито една стотинка по САПАРД, казва в интервю за "24 часа" Юруков. По думите му програмата има да му дава 400 000 лв. Преди две години неговата фирма "Венианина" е кандидатствала по САПАРД, има сключен договор и той е изпълнен, казва Юруков. Атакуват СДС, защото не искат да управляваме заедно с ГЕРБ, смята лидерът на десните.

Участието на едно физическо лице в две или повече фирми, които имат проекти, субсидирани от програмата САПАРД, не е нарушение на европейските правила. Това е заявил за "Труд" бившият министър на земеделието Мехмед Дикме.

Много провинциално би било дори да си помислим как преди изборите в САЩ държавният секретар Кондолиза Райс идва в България с пиар мисия да ни измие лицето пред Брюксел, казва в интервю за "Труд" министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Според нея затварянето на безмитните магазини ще бъде отбелязано в доклада на Европейската комисия като действие срещу корупцията. "Дръзнахме да сложим катинара на фришоповете", е озаглавено друго интервю на Грънчарова в "24 часа".

"24 часа" цитира шефа на Асоциацията за безмитна търговия, който смята, че след закриването на фришоповете ще има бум на контрабанда с цигари и алкохол.

"24 часа" публикува обширен материал за продажбите на нови автомобили в България. Според изданието броят им пада заради високите цени на горивата и инфлацията.

Изравнителните сметки за парно са непълни, неясни и с много грешки, а някои изобщо не са на български език, а на немски, посочват вестниците след проверка от екип на омбудсмана Гиньо Ганев на 982 жалби срещу топлофикационните дружества и фирмите за топлинно счетоводство. Липсват данни за това как са изчислени, не е посочен процентът за сградна инсталация, не се спазва методиката за дялово разпределение в сградите, са част от нарушенията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 41 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen